Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Par lūgumu Rīgas apgabaltiesai novērst 580 cilvēktiesību pārkāpumus

© Romāns Kokšarovs/f64

Jau kopš 1999. gada Latvijas sabiedrība var vērot, kā pret mani, Aivaru Lembergu, ir organizēta politiski motivēta, uz fizisku personu biznesa strīdu pamata uzsākta kriminālizmeklēšana. Nu jau devīto gadu šī krimināllieta joprojām tiek iztiesāta Rīgas apgabaltiesas 1. instancē.

Tiesā esmu pieteicis vairāk nekā 400 lappušu apjoma ziņā garu Lūgumu, kurā aicinu tiesu novērst pret mani deviņu gadu garumā realizēto vispārējo un garantēto cilvēktiesību, kas atrunātas Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā, LR Satversmē, Kriminālprocesa likumā un likumā “Par tiesu varu”, masveida, sistemātisku un visaptverošu pārkāpšanu.

Šajā Lūgumā ir apkopota informācija par būtiskākajiem pret mani vērstajiem pārkāpumiem 4,5 gadu laikā, kas aptver pusi no kopējā tiesvedības perioda, konkrēti raksturojot 580 cilvēktiesību pārkāpumu piemērus. Par pārējiem tiesvedības perioda četriem gadiem un to laikā pieļautajiem pārkāpumiem tiesā iesniegšu jaunu Lūgumu pēc tam, kad tiks novērsti šīsdienas Lūgumā minētie 580 pārkāpumi.

Ļoti labi apzinos, kāpēc tiesa līdz šim man nav atļāvusi pieteikt šos Lūgumus, nolasot to pilno tekstu, tai skaitā motīvu daļu, jo pēc izklāstītajiem faktiem un lietas apstākļiem varētu tikt apdraudēta prettiesiskā iztiesāšanas procesa norise. Kā jau tas ir noticis līdz šim, konkrētā Lūguma motīvu daļu man neļāva nolasīt. Līdz ar to, kā jau tas ir pierasts, šajā sadaļā kriminālprocesa norise pretēji normatīvo aktu reglamentācijai notiks rakstveidā.

Ja sabiedrībai būtu iespēja iepazīties ar konkrētā Lūguma motīvu daļu, tā varētu spriest un izdarīt secinājumus par to, cik tiesvedības process ir neobjektīvs un netaisnīgs. Esmu vairākkārtīgi - vismaz 4 reizes - lūdzis Rīgas apgabaltiesu tiesvedības procesa norisi padarīt maksimāli atklātu - ļaut filmēt, pārraidīt interneta platformās utt. Diemžēl vienmēr pēc prokuroru uzstājīgas prasības atklātības nodrošinājums tika liegts. Esmu nolēmis drīzumā ar Lūgumā izklāstīto argumentāciju iepazīstināt sabiedrību.