Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Sestdien bezmaksas ārzemju izglītības izstāde

Interese par izglītības iespējām ārvalstīs Latvijas jauniešiem ir pietiekami liela. Nedēļas nogalē gaidāmajā izstādē būs iespējas satikt vairāk nekā 100 ārzemju mācību iestāžu pārstāvjus un parunāties ar viņiem klātienē. Ieeja izstādē ir bez maksas © Publicitātes foto

Šosestdien notiks ikgadējā specializētā izstāde Starptautiskās izglītības dienas. Tajā būs pārstāvētas vairāk nekā 100 mācību iestādes no Lielbritānijas, ASV, Kanādas, Austrijas, Nīderlandes, Dānijas, Spānijas, Čehijas, Somijas un citām pasaules valstīm.

Baltic Council for International Education (izstādes rīkotāji) direktors Jevgēņijs Govors informē, ka visiecienītākā valsts augstākās izglītības iegūšanai ārzemēs ir Lielbritānija. Tas izskaidrojams ar to, ka mācību iestādes piedāvā kvalitatīvu un augsti atzītu izglītību, kas pēc tam paver plašas iespējas darba tirgū. Britu universitāšu pārstāvji stāstīs par mācību programmām, iestāšanās prasībām, finansējuma iegūšanu un citiem aktuāliem jautājumiem, kas saistīti ar dzīvi un mācībām Lielbritānijā.

Dokumentu iesniegšana britu universitātēs notiek caur centralizēto UCAS (Universities and Colleges Admissions Service) sistēmu. «Mūsu organizācija Baltic Council for International Education ir oficiāls UCAS centrs Latvijā, tāpēc izstādes laikā mēs informēsim tās apmeklētājus par Lielbritānijas augstskolu iestāšanās procesa īpatnībām,» stāsta J. Govors.

Pirmo reizi izstādē ieradīsies Kanādas universitāte Thompson Rivers University, kas piedāvā vairāk nekā 130 mācību programmu. Savukārt Universidad di Navarra (Spānija) pārstāvji stāstīs par savas universitātes 34 bakalaura un 36 maģistra programmām. Kā jau ierasts, plaši pārstāvētas būs Nīderlandes universitātes. Izstādē varēs iepazīties arī ar Šveices augstskolām, kuras gatavo speciālistus viesmīlības, viesnīcu, restorānu un tūrisma biznesa jomās. Dalībnieku vidū būs organizācija FINNIPS no Somijas, kurā apvienojusies 21 pielietojamo zinātņu universitāte, kā arī daudzas citas mācību iestādes no Vācijas, Čehijas, Igaunijas un citām valstīm.

«Iestāties pasaules labākajās universitātēs nav viegli. Piemēram, vairākas Lielbritānijas vadošās universitātes neatzīst mūsu vispārējās vidējās izglītības atestātu, tāpēc reizēm skolēni dodas pabeigt vidusskolu ārzemēs. Izstādē būs iespējams satikt privātskolu vadību no Lielbritānijas, Austrijas, ASV, Kanādas un Nīderlandes. Šādas tikšanās var kļūt par nozīmīgu soli jauniešu nākotnes plānošanā un par pirmo pakāpienu uz veiksmīgu karjeru. Piemēram, vienā no mūsu pirmajām izstādēm iespēju tikties ar privātskolas Cambridge Tutors College pārstāvi izmantoja Gabriela Andrejeva, kura saņēma 100% stipendiju mācībām šajā koledžā. Tālāk sekoja studijas Oksfordas universitātē, pēc kuras absolvēšanas Gabriela sāka savu karjeru Londonas Vēža slimību pētniecības institūtā,» norāda J. Govors.

Mācības privātskolās ir par maksu, bet iespējams doties arī uz valsts skolām vai profesionālajām koledžām, kur mācības ir par brīvu. Izstādē būs iespēja uzzināt par angļu valodas apmācību kursiem. Ieeja izstādē ir bez maksas. Tā notiks Radisson Blu Hotel Latvija.