Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Darba devēju acīs profesionālā izglītība kotējas arvien augstāk

© F64

«Uzņēmumi aizvien vairāk novērtē profesionālo izglītību. Uzņēmumi dod vairāk priekšroku jauniešiem ar praktiskajām zināšanām, nekā tiem, kuri ieguvuši tikai teorētiskās zināšanas. Šī tendence ar katru gadu tikai palielinās,» komentējot karjeras portāla Prakse.lv un Latvijas Darba devēju konfederācijas veidotā ikgadējā skolu un studiju programmu topa rezultātus, secina Prakse.lv valdes loceklis Jānis Logins.

Šāds tops ir veidots jau četrus gadus, tas gaidāms arī šogad. «Darba devēji izsaka viedokli par visdažādākajām profesijām. Visbiežāk tie vēlas izteikties par profesijām jomās, kuras viņiem ir visaktuālākās, kurās ir sarežģīti atrast tiešām zinošus un kvalificētus speciālistus. Topa rezultāti liecina, ka, piemēram, pagājušajā gadā darba devēju biežāk minēto profesiju lokā ir informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozares specialitātes, par topa līderi izvirzot programmētāja profesiju (168 ieteikumi), kā arī dažādas uzņēmuma darbības atbalsta profesijas (mārketings, finanses, grāmatvedība). Pirmajā ieteiktāko profesiju divdesmitniekā iekļuva un lielu kāpumu piedzīvoja tūrisma speciālista (+14), pārtikas un dzērienu tehnologa (+5) un būvinženiera (+4) specialitāte,» stāsta J. Logins.

Darba devēju aktivitāte un vēlme izteikt savu viedokli ar katru gadu vēršas plašumā.

«Mums ir liels prieks par šādu aktivitātes pieaugumu. Piemēram, pērn savu viedokli izteica vairāk nekā 2000 darba devēji. Viņi lieliski redz, ka caur topu sasniedz jauniešus. Uzņēmums saprot, ka ar šo topu tas var ietekmēt jauniešu viedokli, un tāpēc ir aktīvs sava viedokļa paušanā, jauniešiem parādot, kādas mācību iestādes un studiju programmas sagatavo labus speciālistus darba tirgum,» norāda J. Logins.

Lai darba devējs varētu veikt balsojumu, ir nepieciešams ieiet portālā Prakse.lv vai veikt reģistrāciju. Reģistrācija ir nepieciešama, lai balsojums būtu 100% caurspīdīgs. Savā profilā darba devējs var izvēlēties profesijas, kuras ir pārstāvētas viņa uzņēmumā, un pēc savas pieredzes veikt novērtējumu, kura mācību iestāde un studiju programma vislabāk sagatavo jaunos speciālistus darba tirgum.

Pēdējos gados uzņēmumi atzinīgi vērtē RTU un LU datorzinātņu programmas, novērtētas ir arī Banku augstskolas uzņēmējdarbības un finanšu vadības programma, biznesa augstskolas Turība  tūrisma un viesmīlības vadības, uzņēmējdarbības vadības programma, Rīgas Ekonomikas augstskolas bakalaura programma ekonomikā un uzņēmējdarbības vadībā un RTU būvniecības programma. 

SKOLU TOPS

Visatzinīgāk vērtētās augstskolas, koledžas, profesionālās skolas

2015. gads

1. Rīgas Tehniskā universitāte (RTU)

2. Latvijas Universitāte (LU)

3. Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU)

4. Biznesa augstskola Turība

5. Banku augstskola (BA)

2014. gads

1. RTU

2. LU

3. Turība

4. LLU

5. BA

2013. gads

1. RTU

2. LU

3. BA

4. Turība

5. LLU