Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Kriminologs Vilks atsauc savu publikāciju par dzimumaudzināšanas formām

© Gints Ivuškāns, F64 Photo Agency

Kriminologs, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Juridiskās fakultātes dekāns Andrejs Vilks atsaucis savu publikāciju "Citādais, apzināmais, bet - vai pieņemamais? Tolerances robežas" 2013.gada RSU Zinātnisko rakstu krājumā.

Vilks paziņojumā RSU mājaslapā norādījis, ka 2013.gadā asociācijas "Ģimene" pārstāvji viņu uzaicinājuši uzstāties organizācijas rīkotajā konferencē "Dzimumu līdztiesība izglītības saturā un procesā", kam Vilks arī sagatavojis ziņojumu "Citādais. apzināmais, - bet vai pieņemamais? Tolerances robežas".

"Savā referātā kā kriminologs es vēlējos pievērst klausītāju uzmanību dažādām dzimumaudzināšanas formām, daudzveidīgiem seksuālās izglītošanas līdzekļiem, kā arī novirzēm seksuālo attiecību jomā," skaidroja Vilks, piebilstot, ka, strādājot pie referāta, viņš saskāries ar materiāliem, kas viņu esot īpaši satraukuši un bijuši plaši pieejami publiskajā vidē.

Vilks atzina, ka patlaban prezentācijas saturu asociācijas pasākumam viņš būtu veidojis citādu, piebilstot, ka atsevišķus publikācijas tapšanā izmantotos avotus viņš arī vairs neizmantotu.

"Jāatzīst, ka, izvērtējot prezentācijas avotus, pašreiz es, ņemot vērā sociāli politisko situāciju, kas šo gadu laikā ir mainījusies, daudzus avotus no ziņojuma izslēgtu. Atzīstu, ka esmu pieļāvis kļūdu, izmantojot atsevišķus informatīvos resursus," pauda Vilks, vienlaikus atvainojoties, ja aizskāris atsevišķu cilvēku jūtas un radījis šaubas par RSU reputāciju.

Egons Ansbergs, F64 Photo Agency

Šodien RSU Zinātniskā padome saņēmusi Vilka iesniegumu par minētā raksta atsaukšanu. Atsaukums tiks publicēts nākamajā RSU Zinātnisko rakstu izdevumā.

Iepriekš Latvijas Televīzija vēstīja, ka viens no vadošajiem Norvēģijas laikrakstiem - "Dagbladet" - publicējis rakstu ar pievienotu video "Kā profesors Andrejs Vilks ieguva Norvēģijas nodokļu naudu, lai izplatītu Krievijas melu propagandu", kurā Vilks paudis viltus informāciju par dzimumaudzināšanas metodēm Norvēģijā.

Asociācijas "Ģimene" konference 2013.gadā rīkota par Norvēģijas naudu, kuru vēlāk tika pieprasīts atmaksāt.

RSU pēc plašām diskusijām par Vilka ziņojuma un publikācijas saturu norādīja, ka nevar uzņemties atbildību par pētnieka autonomi veiktu darbu, kura rezultāti prezentēti ar RSU ne finansiāli, ne saturiski saistītā konferencē. RSU gan uzsvēra, ka augstskolas kompetencē ir tās izdotie zinātniskie raksti, kuru vidū bijis arī Vilka raksts. Izvērtējot rakstu, RSU apņēmusies turpmāk nodrošināt, lai tiktu ievērotas RSU izstrādātās prasības zinātnisko publikāciju un pētījumu veikšanai.