Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

KARJERA: Mūsdienīgs tandēms – terapeits un robots

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

2.lapa

Emociju virpulī

Viņa norāda, ka jebkuram medicīnā strādājošajam jāpiemīt labām psihologa iemaņām, jo jāstrādā ir ar ļoti dažādiem cilvēkiem: vienam nepatīk, ja žēlo, otram vajag dzirdēt uzmundrinošus vārdus, kāds vēlas vienkārši aprunāties.

Dusmas, šoks, nomāktība - tās ir tikai dažas no izpausmēm, kā cilvēks reaģē, saprotot, ka, iespējams, dzīve pēc traumas, insulta nekad vairs nebūs tāda, kā pirms šā likteņa pagrieziena. Un ergoterapeits šajā emociju virpulī ir pa vidu, līdzās pacientam.

«Ir jāpieņem un jāsaprot, ka šajā profesijā darbs ir ļoti būtiska daļa no dzīves. Esot ar pacientiem, es aizmirstu par visu pārējo. Lai arī vēl studiju laikā nedaudz šaustīju sevi, vai patiešām izdarīju pareizo izvēli, gadiem ejot, saprotu, ka šī ir mana profesija. Tā ir mana sūtība,» ir pārliecināta Zoja. Lai celtu savu profesionālo latiņu, viņa vēlētos doties arī nedaudz pastrādāt uz ārvalstīm - jaunas pieredzes gūšanai, nevis, lai tur strādātu ilglaicīgi vai pārceltos no Latvijas prom pavisam.

Modernās tehnoloģijas un medicīna

Jaunu pieredzi, protams, var gūt arī tepat, Latvijā: jau kādu laiku Zojai darbā uzradušies vērtīgi palīgi - roboti. Piemēram, nesen Vaivari iegādājās robottehnoloģiju - robotizēto staigāšanas ierīci EksoGT, kura šobrīd ir vienīgā Baltijā. Rehabilitācijas ierīce ir īpaši piemērota pacientiem ar muguras smadzeņu bojājumiem, multiplās sklerozes pacientiem, kā arī citiem pacientiem ar būtiskiem kustību traucējumiem. EksoGT ierīce ir mūsdienīga robottehnoloģijas rehabilitācijas iekārta, ar kuras palīdzību paralizēti pacienti var pārvietoties vertikālā stāvoklī. Šī ierīce ir paredzēta staigāšanas treniņam un pielāgojama pacientiem ar visdažādākajiem pārvietošanās traucējumiem. Ir iegādātas arī citas robottehnoloģijas, kas palīdz cilvēka atlabšanas procesā. «Roboti nekad nespēs aizvietot terapeita darbu, taču tie spēj atvieglot darba soli un padarīt rehabilitāciju efektīvāku un interesantāku gan mums, gan pacientiem. Turklāt modernās tehnoloģijas, piemēram, spēļu konsoles, var palīdzēt atlabt pacientam arī mājas apstākļos, konkrēti - uzlabot kustību apjomu. Reiz man kāds pacients sacīja, ka caur šīm spēlēm tagad daudz vairāk laika pavada kopā ar saviem dēliem. Divi vienā - izklaide un kopā būšana, kā arī spēles var palīdzēt atlabt.».