Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Rit pieteikšanās studijām: topā izvirzās datorzinātnes un medicīna

JAUNIEŠI, IESNIEDZOT DOKUMENTUS RĪGAS STRADIŅA UNIVERSITĀTĒ, ir gatavi augstākās izglītības iegūšanai © Foto: Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Darba devēju organizācijas, paši uzņēmēji nenoguruši skandina, ka jau tagad ir un būs arī nākotnē akūta vajadzība pēc speciālistiem ar inženiertehniskām zināšanām. Ņemot vērā darba tirgus signālus, arī budžetā vietu sadalē lielāko kumosu dabū: dabaszinātnes, matemātika, informācijas tehnoloģijas, inženierzinātnes, ražošana, būvniecība, veselības aprūpe.

Šā gada uzņemšanas pirmās dienas statistika liecina: daļēji uzņēmēji ir sadzirdēti - interese apgūt datorzinātnes un medicīnu ir gana liela, tomēr netrūkst arī tādu, kas vēlas kļūt par juristiem, psihologiem, ekonomistiem, sabiedrisko attiecību speciālistiem, lai gan darba devēji devuši signālu - jūsu ir par daudz.

Darba tirgus prognozes liecina, ka līdz 2025. gadam turpināsies pieprasījums pēc informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) jomas pārzinātājiem. Tuvāko gadu laikā nepieciešami būs vairāk nekā 8000 jauni speciālisti. Prognozēts, ka arī būvniecībā būs nepieciešami apmēram 6000 jaunu kadru. Darba tirgus īpaši gaidīs spēcīgus inženiertehniskos prātus.

Bet vai šie speciālisti nākotnē būs vajadzīgajā daudzumā? Jaunākā uzņemšanas statistika augstskolās par to liek šaubīties.

Izņēmums no eksakto zinību bloka ir datorzinātnes un medicīna, jo šie virzieni nevarētu īpaši sūkstīties par intereses trūkumu. Jautājums gan - cik daudziem no gribētājiem studijas izvēlētajā jomā būs pa spēkam?

Visvairāk pieteikumu (vienotajā pieteikšanās platformā) pašlaik ir saņēmusi Latvijas Universitāte (LU). No augstskolas plašā piedāvājumu klāsta reflektantus visvairāk interesē datorzinātnes, ārstniecība, tiesību zinātnes, psiholoģija, farmācija, komunikācijas zinātne, ķīmija, ekonomika. Bet pavisam niecīga interese ir par pedagoģiju. LU informē, ka pirmā, kura šogad visagrāk vēra LU Mazās aulas durvis un piereģistrējās studijām, bija Alise Deņguba. Viņa izvēlējās studēt franču filoloģiju Humanitāro zinātņu fakultātē.

Gana daudz jauniešu vēlas kuplināt Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu pulku - viņi grib apgūt būvniecību, IKT jomu, telekomunikācijas.

Savukārt Rīgas Stradiņa universitātē populārākās studiju programmas ir Farmācija, Medicīna, Zobārstniecība, Uzturs un Fizioterapija.

***

Top 10 studiju programmas

Iekļautas augstskolas, kas piedāvā vienoto elektronisko pieteikšanos studijām portālā Latvija.lv; 3. jūlija dati)

• Ārstniecība, LU

• Tiesību zinātne, LU

• Datorzinātnes, LU

• Datorsistēmas, RTU

• Būvniecība, RTU

• Veterinārmedicīna, Latvijas Lauksaimniecības universitāte

• Komunikācijas zinātne, LU

• Informācijas tehnoloģija, RTU

• Ekonomika, Latvijas Lauksaimniecības universitāte

Aviācijas transports, RTU

Topošo studentu nākotnes izvēle

Studentu uzņemšana Rīgas Stradiņa universitātē sākās 2. jūlijā, bet vakar - Latvijas Universitātē. Aptaujājām topošos studentus abās universitātēs, lai uzzinātu, kādas studijas viņi izvēlas un kāpēc ir šāda izvēle.

Rīgas Stradiņa universitātē joprojām populārākā ir medicīna, un tā ir pazīstama ar plašo medicīnas programmu klāstu. Līdz 3. jūlija pēcpusdienai studijām bija pieteikušies jau 1644 cilvēki. Latvijas Universitātē gan lielāka izvēle dota komunikācijas zinātnēm. Pēc studentu teiktā, Latvijas Universitāti izvēlas vairāk, jo tur piedāvā lielāku skaitu budžeta vietu nekā Rīgas Stradiņa universitātē. Elektroniskā pieteikšanās studijām norisinās līdz 10. jūlijam. Bet, lai savu elektronisko pieteikumu apstiprinātu, reflektantam augstskolā jāierodas arī klātienē. Ar uzņemšanas punktiem un to darba laikiem var iepazīties gan augstskolu mājaslapās, gan arī portālā Latvija.lv. Jāņem vērā, ka pieteikšanās studijām nebūs iespējama svētdien, 8. jūlijā, kā arī pirmdien, 9. jūlijā, kad visā Latvijā būs brīvdiena. Par pieteikšanās iespējām privātajās augstskolās ieteicams interesēties interneta mājaslapās vai personīgi. Katru gadu papildus parastajam uzņemšanas laikam pēdējā uzņemšanas dienā no plkst. 20 līdz pat pusnaktij ir iespējams pieteikties studijām, uzrādīt dokumentus un mainīt prioritātes Uzņemšanas nakts pasākumā Latvijas Lauksaimniecības universitātē.

Šogad aktīvākais uzņemšanas laiks sakrīt ar XXVI Vispārējiem latviešu dziesmu un XVI deju svētkiem, tāpēc arī RSU piedāvās iespēju pieteikties studēt arī neierastākās diennakts stundās, ceturtdien, 5. jūlijā, rīkojot speciālu vienas dienas festivālu - Uzņemšanas nakti RSU.

***

Viedokļi

Topošais Rīgas Stradiņa universitātes students Ralfs stāsta, ka izvēlējies studēt uzņēmējdarbības vadību, jo jau no mazām dienām viņš ir domājis par biznesa un naudas lietām. «Pieteicos Rīgas Stradiņa universitātē, jo domāju, ka tā ir ļoti laba skola, nav arī tik daudz cilvēku katrā kursā,» saka Ralfs. Viņš cer iegūt labas zināšanas, ar kurām varēs konkurēt darba tirgū.

Arta un Dagnija, divas topošās RSU studentes, izvēlējušās medicīnu. Dagnija teic, ka medicīna ir viņas pirmā prioritāte, jo, Ēnu dienā ēnojot ķirurgu, viņai iepaticies šis darbs, taču, ja nekas nesanāks, tad otrs variants ir fizioterapija, kas arī viņu saista. Rīgas Stradiņa universitāti Dagnija izvēlējusies, jo tā ir labākā augstskola Latvijā, kur studēt medicīnu. Savukārt Arta izvēlējās studēt medicīnu RSU, jo tā viņai liekas laba mācību iestāde, kur iegūt augstāko izglītību.

Marita, kas nāk no Kurzemes, Latvijas Universitātē pieteikusies pamatstudijām un vēlas mācīties komunikāciju. Latvijas Universitāti izvēlējusies, jo tā piedāvā budžeta vietas. Tajā ir draudzīga programma bez matemātikas, kas meitenei nepadodas. «Atbalstu savējos, jo Latvijai ir vajadzīgi gudri cilvēki, un tieši Latvijas Universitātē var iegūt zināšanas ļoti labā līmenī.» Marita atklāj, ka viņai ir arī rezerves plāns - Rīgas Stradiņa universitāte, taču par šo universitāti viņa saka: «Tur ir stingrākas prasības un nav arī tik pielaidīgs finansējums uz manis izvēlēto fakultāti. Tieši tādēļ Latvijas Universitāte šķiet cerīgāks variants.» Uzsākot studijas, Marita pārcelsies uz Rīgu.

Katrīna Rudzīte atnākusi uz Latvijas Universitāti, lai pieteiktos pamatstudijām. Šobrīd viņa ir pabeigusi Rīgas 3. ģimnāziju. Katrīna stāsta: «Es pieteicos studēt par ārstu. 9. klasē Ēnu dienā biju pirmo reizi slimnīcā, gāju līdzi ārstiem. Jā, ideja nāca jau skolas laikā. Latvijas Universitāte ir viena no iespējām, kur mācīties medicīnu.» Taču dokumentus viņa iesniegusi arī Rīgas Stradiņa universitātē.

Kate Laima Majore Latvijas Universitātē pieteikusies pamatstudijās komunikācijas zinātnē. «Izvēlējos pieteikties arī Latvijas Universitātē, taču mana prioritāte ir Rīgas Stradiņa universitāte. Šeit pieteicos, jo programma ir līdzīga. Tas ir kaut kas tāds, kas mani interesē. Ceru no studijām iegūt daudz zināšanu, prasmju, cerams, arī plašāku skatu uz visu apkārt esošo.