Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pēdējā diena, kad var pieteikties studijām augstskolās

© Gints Ivuškāns, F64 Photo Agency

Šodien ir pēdējā diena, kad studētgribētāji var pieteikties pamatstudijām Latvijas augstskolās, informēja augstskolas.

Pieteikties studijām elektroniski vēl var šīs dienas garumā

12 Latvijas augstskolās - Banku augstskolā, Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolā "RISEBA", Daugavpils Universitātē, Ekonomikas un kultūras augstskolā, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā, Latvijas Lauksaimniecības universitātē, Latvijas Universitātē, Liepājas Universitātē, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā, Rīgas Tehniskā universitātē, Ventspils Augstskolā un Vidzemes Augstskolā - pieteikšanās studijām norit elektroniski Vienotajā valsts un pašvaldību portālā "Latvija.lv", taču savi pieteikumi studētgribētājiem jāapstiprina, klātienē ierodoties augstākās izglītības iestādē.

Gints Ivuškāns, F64 Photo Agency

Pieteikties studijām elektroniski vēl var šīs dienas garumā - tāds pats ir arī pieteikumu apstiprināšanas klātienē termiņš. Elektroniskā pieteikšanās nenozīmē, ka pieteikšanās ir pilnībā pabeigta. Reflektantam noteikti ir jāierodas personiski apstiprināt pieteikumu un uzrādīt nepieciešamos dokumentus jebkurā no uzņemšanas punktiem.

Ar uzņemšanas punktiem un to darba laikiem var iepazīties gan augstskolu mājaslapās, gan arī portālā "Latvija.lv".

Katru gadu papildu parastajam uzņemšanas laikam pēdējā uzņemšanas dienā no plkst.20 līdz pat pusnaktij ir iespējams pieteikties studijām, uzrādīt dokumentus un mainīt prioritātes "Uzņemšanas nakts" pasākumā Latvijas Lauksaimniecības universitātē.

Vienotajā pieteikumā studijām var norādīt līdz 10 studiju programmām no piedāvāto augstskolu studiju programmu klāsta. Izvēlētajām studiju programmām var piešķirt līdz 20 prioritātēm. Katra prioritāte tiek veidota, ņemot vērā norādīto augstskolu, studiju programmu, studiju formu un studiju finansējumu (budžeta vai maksas). Ja, neizturot konkursu uz valsts finansēto (budžeta) studiju vietu, reflektants vēlas studēt par saviem finanšu līdzekļiem (maksu), jānorāda studiju programma par maksu (pilna vai nepilna laika) kā atsevišķa prioritāte. Programmas ir jāsakārto prioritārā secībā - kā 1.prioritāte jānorāda tā studiju programma un studiju forma, kurā vēlas studēt pirmkārt, kā 2.prioritāte jānorāda otra iespējamā izvēle utt. Prioritāšu secību e-pakalpojumā iespējams mainīt līdz 10.jūlija plkst.16, pēc plkst.16.- kādā no augstskolu uzņemšanas punktiem.

Izmantojot prioritāšu sistēmu konkursa rezultātu aprēķināšanā katram reflektantam tiks atrasta viena labākā iespējamā vieta no viņa prioritārā secībā sakārtoto programmu saraksta. Potenciālā vieta tiek aprēķināta tikai pēc pieteikuma apstiprināšanas un reflektants redz savu iegūto provizorisko vietu tajā programmā, kura tika atrasta kā pirmā labākā iespējamā vieta no viņa prioritārā secībā sakārtotā programmu saraksta. Pēc konkursa rezultātu paziņošanas reflektants vairs nevarēs mainīt savu izvēli un reģistrēties citā studiju programmā.

Konkurss vienotajā uzņemšanā norisināsies divās kārtās. Pirmās kārtas rezultāti tiks paziņoti 13.jūlijā pēc plkst.15, otrās kārtas rezultāti - 17.jūlijā pēc plkst.17. Konkursa rezultāti tiks paziņoti e-pakalpojumā "Elektroniskā pieteikšanās studijām pamatstudiju programmās", kā arī īsziņu un elektroniskās vēstules veidā. Pēc konkursa 1.kārtas rezultātu uzzināšanas 13.jūlijā reflektantam jāizlemj, vai viņš vēlas turpināt piedalīties konkursā uz pieteikumā norādītajām studiju programmām vai nevēlas pretendēt uz studijām nevienā no studiju programmām.

Latvijas Universitāte jaunos studentus uzņems 13 fakultātēs, astoņās reģionālajās filiālēs, 151 studiju programmā, piedāvājot plašu studiju klāstu dabas, eksaktajās, humanitārajās un sociālajās zinātnēs. Bet Rīgas Tehniskā universitāte jaunajā studiju gadā piedāvās jaunas studiju programmas un visvairāk budžeta vietu salīdzinājumā ar citām augstskolām - aptuveni 3000 budžeta vietu. Piemēram, Latvijas Lauksaimniecības universitāte jaunajiem studētgribētājiem 2018./2019.studiju gadā piedāvā 760 valsts finansētās pamatstudiju vietas. Savukārt Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija studētgribētājiem piedāvā iespēju studēt pilna laika pamatstudijās kādā no 320 budžeta vietām.

Šodien pēdējo dienu dokumentus pamatstudijām pieņem arī Rīgas Stradiņa universitātē, kur uzņemšanas process norit atsevišķi no iepriekš minētajām 12 augstskolām. Studētgribētāju uzņemšana RSU sākās jau 1.jūnijā, atverot elektronisko pieteikšanās sistēmu "uznemsana.rsu.lv".