Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Miluša Kipras advokāts nekomentē sava klienta neierašanos uz tiesas sēdi

© youtube.com/ Ekrānšāviņš no LTV sižeta

Jūrmalas pašvaldības 2005.gada vēlēšanu kukuļošanas krimināllietā notiesātā uzņēmēja Germana Miluša Kipras advokāts Janniakis Toma atteicies komentēt sava klienta neierašanos uz 5.septembrī paredzēto tiesas sēdi par viņa izdošanu Latvijai.

Janniakis elektroniskā pasta vēstulē aģentūrai LETA norādīja, ka viņa pārstāvētās firmas principi neļauj izpaust informāciju par saviem klientiem. Uz papildjautājumiem Janniakis pagaidām nav atbildējis.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas prokuratūra saņēmusi informāciju no Kipras, ka šajā valstī Milušs uz tiesas sēdi nav ieradies un ir izsludināts meklēšanā.

No Kipras galvaspilsētas Nikosijas starptautiskās kriminālpolicijas organizācijas "Interpols" saņemta informācija, ka Milušs 5.septembrī uz tiesas sēdi neieradās, līdz ar ko attiecībā uz viņu pieņemts nacionālais apcietinājuma lēmums un izsludināta viņa nacionālā meklēšana, aģentūrai LETA pastāstīja prokuratūras sabiedrisko attiecību speciāliste Una Rēķe.

Tas nozīmē, ka Milušs tagad tiek meklēts gan Kipras līmenī, gan starptautiskā līmenī.

Rūta Kalmuka/F64

Iepriekš, 7.septembrī un 8.septembrī, nozīmētās tiesas sēdes tika atceltas.

Miluša advokāte Latvijā Jeļena Kvjatkovska aģentūrai LETA atbildēja, ka Miluša aizstāvību Kiprā īsteno šīs valsts advokāts un visi jautājumi par klienta situāciju Kiprā ir adresējami viņam.

Advokāte agrāk bija norādījusi, ka nav pamata uzskatīt, ka Milušs varētu neierasties uz savu tiesas sēdi Kiprā, tādēļ viņam tikuši piemēroti vairāki ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Kvjatkovska gan norādīja, ka viņa Milušu aizstāvēja un, domājams, turpināšot to darīt Latvijā sakarā ar iespējamo vēršanos Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Portāls "kompromat.lv" ziņo, ka Milušs jau pirms vairākām dienām ir pametis Kipru ar jahtu un patlaban uzturas Maskavā. Portāls ziņo, ka kopumā tas Milušam izmaksājis ap 250 000 eiro - drošības naudu, advokāta pakalpojumus un braucienu ar jahtu no Kipras uz Krieviju.

Kā ziņots, no 2007.gada 23.aprīļa starptautiskajā meklēšanā izsludinātais Milušs tika aizturēts Larnakā un Latvijas Ģenerālprokuratūra sāka kārtot formalitātes, lai panāktu viņa izdošanu un nogādāšanu Latvijā.

Kipras ziņu aģentūras CNA iepriekš vēstīja, ka 54 gadus vecais Milušs aizturēts 3.augustā, kad uz Kipru bija atlidojis ar vakara reisu no Maskavas. Pasu kontrolē konstatēts, ka Krievijas pilsonis ir Starptautiskās kriminālpoliciju organizācijas "Interpols" meklēšanā, vēstīja CNA.

Larnakas tiesa Kiprā uzskatīja, ka līdz jautājuma izskatīšanai par Miluša izdošanu Latvijai viņam nav nepieciešams atrasties apcietinājumā un ir piemērojami citi, ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, iepriekš norādīja advokāte Jeļena Kvjatkovska.

Latvijas mediji jau iepriekš vēstījuši, ka Milušs pēc aizbēgšanas no Latvijas apmeties Krievijā un, visticamāk, pieņēmis tās pilsonību.

Zemgales apgabaltiesa 2007.gada martā bijušo automašīnu "BMW" tirgotāju Milušu, bijušo Jūrmalas mēru Juri Hlevicki un toreizējo deputāta kandidātu Gvido Hariju Volbrugu atzina par vainīgiem kukuļa došanā toreizējam Jūrmalas domes deputātam Ilmāram Ančānam ("Mūsu zeme"), lai viņš domes priekšsēdētāja vēlēšanās nobalsotu par Hlevicki.

Hlevickim un Milušam piemērots piecu gadu cietumsods ar mantas konfiskāciju, Volbrugam - trīs gadu brīvības atņemšana nosacīti ar trīs gadu pārbaudes laiku. Miluša sievas iemaksātā drošības nauda - 20 000 latu - ieskaitīta Valsts kasē, nolēma tiesa.

Milušs uz pirmās instances tiesas sēdēm nāca paklausīgi, taču uz sprieduma pasludināšanu nebija ieradies.

Nākamās tiesu instances spriedumu nemainīja.

Milušs tika izsludināts starptautiskā meklēšanā. 2015.gada martā TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka Milušs dzīvo Krievijā un, visticamāk, pieņēmis Krievijas pilsonību. Valsts policijas Galvenās Kriminālpārvaldes Starptautiskās sadarbības birojs informējis Zemgales apgabaltiesu, ka Milušs savu dzīves vietu deklarējis Krievijā. Ģenerālprokuratūras lūgums viņu izdod nav sekojis, jo Milušs ir pieņēmis Krievijas pilsonību.

"2014.gada 28.martā Zemgales apgabaltiesā no Ģenerālprokuratūras Darbības analīzes un vadības departamenta uz mūsu pieprasījumu par Germana Miluša Starptautisko meklēšanu saņemta informācija, ka saskaņā ar Krievijas Federācijas 1999.gada 10.decembra deklarāciju, kura iesniegta, pievienojoties 1957.gada 13.decembra Eiropas Konvencijai par izdošanu, Krievijas Federācija savus pilsoņus citām valstīm neizdod," toreiz teikts tiesas atbildē raidījuma pārstāvjiem.

Hlevickis un Volbrugs sodu jau sen kā izcietuši. Volbrugs pirms pāris gadiem nomira. Lietā apsūdzēta vēl viena persona - toreizējais partijas "Jaunais centrs" deputāta kandidāts Leonīds Lasmanis. Viņš izvēlējās pazust nedaudz laicīgāk - pēc prokurores lūguma 2007.gada 29.janvārī tika nolemts krimināllietu sadalīt, atsevišķi izdalot Lasmaņa epizodes.

Vēlāk "Interpola" Krievijas birojs sniedzis atbildi Latvijas tiesībsargājošām institūcijām, ka Lasmanis ir šķērsojis Igaunijas un Krievijas robežu. Kad Lasmanis tiks atrasts, viņa lietā tiesvedība tiks sākta no jauna.