Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

No mājām ar varu izlikts kārtējais pensionārs ar invaliditāti; šoreiz ēku vēl arī nojauc

© Ekrānšāviņš

Jelgavas novada Kalnciemā no patvaļīgi uzbūvētas dzīvojamās mājas likumsargiem nācies ar varu izlikt tās pensionētos iemītniekus, informējusi LTV Panorāma.

Līdzīgi kā nesenajā gadījumā Imantā, arī šeit mājas iemītnieku Genādiju Borisanu un Valentīnu Rudenko, kā arī viņu iedzīvi, policijai nācies izlikt ar varu.

Rudenko notikuma vietā neslēpa emocijas, pārmetot pašvaldībai ''vardarbīgu izturēšanos'': ''Lūk, tā ir tā vasarnīca, 24 kvadrātmetri. Maza mājiņa - 24 kvadrātmetri. Kāpēc viņi to lauž, kāpēc... Nav nekā tāda, ka man būtu jāizvācas. Es visu laiku eju pie domes, lai legalizē būvi. Visu laiku ir spēcīgas lietavas, bet te nekas neslīkst. Viņi speciāli te izveidoja applūstošo zonu.''

Pēc iemītnieku izlikšanu, ar ekskavators palīdzību tika nojaukta arī 28 kvadrātmetrus lielā ēka. Jelgavas novada pašvaldība to dēvē par bezprecedenta gadījumu Latvijā, jo patvaļīgas būvniecības rezultātu parasti jādemontē pašam tās īpašniekam.

Jāatzīmē, ka notikušais ir kulminācija konfliktam, kas aizsācies jau 2009.gadā. Domstarpības visu šo gadu garumā risinātas tiesā, līdz 2014.gadā atzina, ka taisnība ir pašvaldības pusē un īpašniecei deviņu mēnešu laikā ēku jānojauc.

Rudenko lēmumu nav ņēmusi vērā, piedevām liekot burtiskus šķēršļus piekļuvei pie ēkas.

Visa problēma slēpjoties tajā, ka ēka uzbūvēta Lielupes aizsargjoslā un to apdraud plūdi. Šo gadu garumā sievietei piedāvāti dažādi kompromisi, tomēr Rudenko tos nav vēlējusies uzklausīt, sniedzot priekšroku agresijai un draudiem. Saistībā ar draudiem arī ticis pieņemts lēmums neatklāt uzņēmumu, kurš nojauca ēku.

Pašvaldībai notikušais kopumā izmaksājis vismaz 10 tūkstošus eiro, ko spiesta kompensēt būs nojauktās ēkas īpašniece Rudenko.