Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Lietuvā par kukuļdošanu notiesāts bijušais ''Latvijas tilti'' vadītājs Kamkalovs

© RIA / Scanpix

Lietuvas Klaipēdas apgabala tiesa trešdien pasludinājusi spriedumu korupcijas lietā, kurā par liela apmēra kukuļa pieņemšanu atzīts par vainīgu bijušais Klaipēdas ostas infrastruktūras vadītājs Ģedimins Zumars, bet par kukuļa došanu Zumaram - Latvijas pilsonis, bijušais uzņēmuma "Latvijas tilti" valdes priekšsēdētājs Genadijs Kamkalovs.

Zumaram piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz divarpus gadiem, sprieduma izpildi atliekot uz diviem gadiem, bet Kamkalovam - 9400 eiro naudassods, kas viņam jāsamaksā divu mēnešu laikā, ziņu aģentūru BNS informējusi Klaipēdas tiesas pārstāve Laima Domarkiene.

Pēc viņas teiktā, Zumaram tiesa arī aizliegusi divus gadus strādāt valsts dienestā un konfiscējusi viņam no Kamkalova kā kukuļus saņemtos 5000 eiro un greznu pulksteni.

"Tiesa konstatējusi, ka Zumars 2016.gada februārī no Kamkalova pieņēmis rokaspulksteni "Ulysse Nardin" 5175 eiro vērtībā, bet jūnijā - alkoholiskā dzēriena pudeli 48 eiro vērtībā, kā arī 5000 eiro, kas bija ielikti dzēriena kastē. Dodot kukuļus, mēģināts panākt, lai ostas direkcijas pārstāvis pieņemtu lēmumus, kas būtu labvēlīgi Latvijas kompānijai, kura veica būvdarbus pēc līgumiem ar ostas direkciju," teikts Klaipēdas apgabala tiesas izplatītajā paziņojumā presei.

Kā norādījusi tiesa, Zumars bija sācis likvidēt šķēršļus, lai "Latvijas tilti" varētu sākt gatavoties būvdarbiem vēl pirms projekta apstiprināšanas. Konkrēts projekts netiek norādīts. Kā liecina Lietuvas Publisko iepirkumu dienesta dati, uzņēmums "Latvijas tilti" viens vai kopā ar partneriem kopumā saņēmis Klaipēdas ostas pasūtījumus par gandrīz 45,8 miljoniem eiro.

Tiesa norāda, ka apsūdzētie savu vainu kukuļošanā un minēto vienošanos slēgšanā nav atzinuši.

"Zumars apgalvoja, ka pulksteni, kura vērtība viņam nav bijusi zināma, pieņēmis kā drauga dāvanu saistībā ar paaugstināšanu amatā un gaidāmo dzimšanas dienu, savukārt dzēriens kastē dāvināts viņam uz Jāņiem, bet attiecībā uz kastē atrasto naudu viņš apsvēris iespēju to atdot. Arī Kamkalovs noliedzis, ka devis kukuļus, un apliecinājis ka pulkstenis bijis personiska drauga dāvana draugam, bet nauda kastē bijusi domāta citai personai, taču kļūdas pēc kastes sajauktas," teikts tiesas paziņojumā.

Klaipēdas apgabala tiesas spriedumu 20 dienu laikā var pārsūdzēt Lietuvas apelācijas tiesai.

Jau ziņots, ka 2016.gada jūnijā Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienests veica kratīšanas Klaipēdas ostas direkcijā un aizturēja abus aizdomās turētos. Drīz pēc tam Kamkalovs tika atstādināts no darba pienākumu pildīšanas un atsaukts no uzņēmuma valdes, bet Zumars atbrīvots no amata.

Krimināllietu par korupciju Klaipēdas ostā un būvkompānijā "Latvijas Tilti" Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienests (STT) nodeva tiesai pērn maija vidū.