Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Pārbaudē skaidros, vai SIA "Koblenz" pakļautībā, iespējams, fiktīvi nodarbināti apakšuzņēmēji

© F64 Photo Agency

Valsts darba inspekcija (VDI) uzsākusi administratīvo lietvedību par apsardzes firmas SIA "Koblenz drošība" pakļautībā, iespējams, fiktīvi nodarbinātiem citu apsardzes firmu darbiniekiem, apstiprināja VDI pārstāve Megija Ekkerte.

Pārbaude uzsākta pēc Rīgas domes deputāta Sanda Riekstiņa (JKP) iesnieguma. Pēc Riekstiņa teiktā, viņš no "Koblenz drošība" darbiniekiem esot saņēmis informāciju par iespējamiem darba tiesisko attiecību pārkāpumiem Proti, SIA "Rīgas satiksme" (RS) esot nolīgusi "Koblenz", kas, savukārt, kā ģenerāluzņēmums ir slēdzis līgumus ar apakšuzņēmumiem, kuri algo apsardzes darbiniekus darbam RS objektos - autoparkos Vestienas ielas un Kleistu ielā.

2013.gada līdz 2017.gadam ir slēgti darba līgumi ar vairākiem apakšuzņēmumiem, kuri, pēc "Lursoft" datu bāzē pieejamās informācijas, ir uzkrājuši nodokļu parādus un likvidēti.

"No darbinieku sniegtas informācijas izriet, ka laika posmā no 2013.gada līdz 2017.gadam ir slēgti darba līgumi ar vairākiem apakšuzņēmumiem, kuri, pēc "Lursoft" datu bāzē pieejamās informācijas, ir uzkrājuši nodokļu parādus un likvidēti," aģentūrai LETA pastāstīja Riekstiņš.

Tāpat viņš vērš uzmanību uz to, ka šie apakšuzņēmumi nav vai tikai daļēji ir veikuši valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, nodarbinājuši apsardzes darbiniekus bez atbilstošas sertifikācijas, kā arī uzrādījuši nepatiesas darba uzskaites tabeles. "Darbinieki strādā bez apmaksātiem atvaļinājumiem un slimības lapām," skaidro deputāts.

Ar sev pieejamo informāciju Riekstiņš vērsies VDI, Valsts policijā (VP), kā arī Valsts ieņēmumu dienestā, lūdzot uzsākt izmeklēšanu par iespējamajiem pārkāpumiem.

Pēc Riekstiņa sniegtās informācijas, secināms, ka Valsts policija veikusi apsekošanu abos RS objektos, kur apsardzi nodrošina "Koblenz" un "ņemot vērā pārbaudes laikā konstatēto" uzsākuši administratīvā pārkāpuma lietvedību. Pārbaudes laikā neviens no iespējamo apakšuzņēmēju darbiniekiem darba vietā konstatēts gan netika.

VDI pārstāve aģentūrai LETA apstiprināja, ka inspekcija šogad saņēmusi vairākus iesniegumus par uzņēmumu "Koblenz Drošība", vienlaikus gan norādot, ka iesniegumu izskatīšanas laikā noskaidrots, ka esošās sūdzības ir nevis par šo uzņēmumu, bet gan tā apakšuzņēmumu, kurš iespējams ir pārkāpis Darba likuma normas.

Šobrīd lietvedība par iespējamajiem pārkāpumiem turpinās, tāpēc plašāk komentēt šo lietu nevaram, piebilda VDI pārstāve.

Balstoties uz deputāta Riekstiņa sniegto informāciju, apakšuzņēmumi, kuri iepriekš apsargājuši minētos "Rīgas satiksmes" objektus ir SIA "DGS Birojs", kurš likvidēts 2017.gada novembrī, SIA "EG&RK", kuram VID administrētie nodokļu parādi ir 378 198 eiro apmērā un izdots lēmums par saimnieciskās darbības apturēšanu un SIA "Valnis DR", kuram parādi ir 231 826 eiro apmērā un kas šī gada jūnija beigās likvidēts.

Vēl šo uzņēmumu vidū esot SIA "CAPLV", kam reģistrēti parādi 84 429 eiro apmērā un SIA "Termolate", ar parādu 235 887 eiro apmērā.

Paši "Koblenz" pārstāvji aģentūrai LETA gan sacīja, ka viņiem neesot informācijas par to, ka VDI vai VP veiktu kādu lietvedību par uzņēmuma darbību. "Minētās iestādes pie mums ar jautājumiem vai pārbaudēm nav vērsušās. VP regulāri veic ikdienas kontroles pasākumus dažādos apsargājamos objektos, bet tā ir ierasta prakse un skar pilnīgi visus apsardzes komersantus," skaidroja uzņēmuma pārstāvis Lauris Vašuks.

Viņš arī pauda, ka uzņēmums rūpīgi seko, lai apsargājamos objektos, pat, ja to apsardzei tiek piesaistīti apakšuzņēmēji, visi apsardzes darbinieki būtu ar derīgiem apsardzes darbības sertifikātiem un ar visiem darbiniekiem apakšuzņēmējiem būtu noslēgti darba līgumi un nodrošinātas noteiktās sociālās garantijas.

"Jautājums visdrīzāk saistīts ar novecojušu informāciju, jo 2017.gada nogalē, viens no apakšuzņēmēju komersantiem rīkojās negodīgi pret saviem darbiniekiem un aizkavēja darba algas izmaksas. Attiecīgi apsardzes darbinieki skaidroja situāciju ar savu tiešo darba devēju, savukārt "Koblenz drošība" ar šo apakšuzņēmēju sadarbību ir pārtraukusi vēl 2017.gadā," sacīja Vašuks.

VP komentāru šajā lietā nesniedza.