Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Par iespējamu darbību saskaņošanu brīdinātas jau 34 personas

© f64

Konkurences padome šogad pirmajā pusgadā brīdinājusi 34 personas par iespējamu darbību saskaņošanu sešās epizodēs, pavēstīja Konkurences padomes komunikācijas speciāliste Zane Gorškova.

"Pirmajā pusgadā Konkurences padomes redzeslokā visbiežāk nonākuši un brīdinājumus saņēmuši apsardzes uzņēmumi, autoskolu pakalpojumu un apbedīšanas pakalpojumu sniedzēji," norādīja Gorškova.

Viņa atzīmēja, ka brīdinājumus, nesākot formālu izmeklēšanu un nepiemērojot naudas sodu, Konkurences padome izsaka, ja iespējamais pārkāpums ir neliels, nav bijis atkārtots un uzņēmums apņemas to neatkārtot nākotnē, kā arī iestādes resursi, kas nepieciešami pārkāpuma izmeklēšanai, var pārsniegt sabiedrības ieguvumu.

Pēc Gorškovas minētā, brīdināšanas metode līdz šim ir vērtējama pozitīvi, jo neviens no brīdinātajiem uzņēmumiem atkārtoti nav nonācis Konkurences padomes redzeslokā. Ja tas notiktu saistībā ar līdzīgām darbībām, pārkāpums tiktu izmeklēts kā atkārtota pārkāpuma lieta.

Tāpat Konkurences padomes pārstāve norādīja, ka Konkurences padome proaktīvi veic arī izglītošanu tirgos, kuros iepriekš konstatēti konkurences pārkāpumi, lai nepieļautu to atkārtošanos, informējot gan nozares dalībniekus, gan iepirkumu organizētājus. Iepirkumu rīkotāju izglītošana ir būtiska, jo tie ir pirmie, kas var identificēt iespējamu pretendentu darbību saskaņošana un savlaicīgi to novērst, ziņojot Konkurences padomei. Tostarp šogad pirmajā pusgadā izglītoti Kultūras ministrijas un Aizsardzības ministrijas pārstāvji.

Par karteļu vienošanām publiskajos iepirkumos Konkurences padome kopīgi ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju un Iepirkumu uzraudzības biroju semināru ciklā "Par godīgu uzņēmējdarbību" izglītojusi Jūrmalas, Jēkabpils, Rēzeknes un Kuldīgas pašvaldību pārstāvjus un uzņēmējus, kuru ikdienas darbība ir saistīta ar iepirkumu jomu. Nākamais seminārs ir plānots 12.septembrī Ventspilī.