Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Šodien Ansim Ataolam Bērziņam tiesa; cer uz atbrīvošanu pirms termiņa

© Ģirts Ozoliņš/F64

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa šodien paredzējusi lemt par 13. janvāra Vecrīgas protestu lietā notiesātā Anša Ataola Bērziņa pirmstermiņa atbrīvošanu no ieslodzījuma. Anša atbalstītāji cits citu un arī pārējos domubiedrus aicina pulcēties tiesas ēkā, lai apliecinātu gan atbalstu dziesminiekam, gan demonstrētu nostāju, ka viņa cietumsods ir nepelnīts. Jautājums par Anša atbrīvošanu tiek skatīts atklātā tiesas sēdē.

Anša mamma Jeļena Staburova Neatkarīgajai saka - cerība mirst pēdējā, bez cerības dzīvot nevar. Vienlaikus viņa nopūšas, jo nezūd sajūta, ka tiesa balstīsies uz Valsts probācijas dienesta un cietuma atzinumiem. Tajos teikts, ka Ansis nav apzinājies savu noziegumu, tā būtību. J. Staburova noteic, ka jāatkārto Anša sacītais - ja viņš būtu atzinies, padevies, teicis, ka nevis sistēma, bet viņš ir vainīgs, tad viņam uzreiz piedotu. Tagad? «Jābūt politiskam lēmumam Ansi atbrīvot,» uzskata J. Staburova. Bet tuvojas vēlēšanas, kad dumpīgam cilvēkam, kurš netur mēli aiz zobiem, labāk atrasties tālāk no politiskām tribīnēm.

Staburova atzīst, ka cietumā Ansim ir labi apstākļi, viņš tur māca angļu valodu, apmeklē kursus, diemžēl doktora disertāciju turpināt nevar.

Nav atļauts izmantot pat datoru bez interneta pieslēguma. Anša mamma smej, ka esot arī kuriozas situācijas - dēls ir doktora grāda pretendents, un cietumā nevar nodrošināt tāda līmeņa mācības. Ansim piedāvāts mācīties… pirmajā kursā. Ir arī nosacījumi, ko ieslodzījuma vietā nevar izpildīt - nepieciešama fizioterapija, Ansim ir norīkojums, bet ārstēšana ir apstājusies. Nez kāpēc Valsts probācijas dienesta atzinumā rakstīts, ka Ansis nevis māca, bet mācās angļu valodu. «It kā sīkas neprecizitātes, bet tās kļūst par lielu traucēkli viņa atbrīvošanai,» konstatē J. Staburova.

Pagājušajā gadā starptautiskā meklēšanā izsludinātais A. A. Bērziņš tika aizturēts Čehijā, šogad 23. martā viņš tika deportēts uz Latviju. Kopš tā laika viņš atrodas ieslodzījuma vietā. Tiesa viņam bija piespriedusi gadu un astoņus mēnešus ilgu cietumsodu, viņa soda izciešanas termiņam Latvijā tika pieskaitīti Čehijā ieslodzījumā pavadītais laiks.

Simboliski, ka cilvēkam, kurš uzsver, ka ir politiskais bēglis un tiek tiesāts par saviem uzskatiem, sods būtu jāizcieš līdz šī gada 30. novembrim. Mēnesim, kad svinēsim Latvijas simtgades kulmināciju. Likums ļauj katram notiesātajam lūgt apžēlošanu, un arī Valsts prezidents pēc savas iniciatīvas var pieņemt šādu lēmumu. Prezidents Ansi neapžēloja, pat laikus neatbildēja uz aizstāvja lūgumu apžēlot Ansi. Tagad jāgaida tiesas lēmums - jāizcieš viss sods vai - iespējama pirmstermiņa atbrīvošana.

Par dalību 2009. gada 13. janvāra protesta akcijā Domā laukumā ir tiesāti 68 cilvēki. Trīs tika attaisnoti, bet pārējos notiesāja, piespriežot gan nosacītus sodus, naudas sodus, piespiedu darbus un cietumsodus.