Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Septembris bijis divreiz lietaināks nekā ierasts

© Ekrānšāviņš/meteo.lv

Septembra mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +12,8oC, kas ir 1,1oC virs mēneša normas. Mēneša minimālā gaisa temperatūra -0,2oC 29. septembrī tika novērota Zosēnos, bet maksimālā gaisa temperatūra +23,8oC – 10. septembrī Zīlānos. Septembris ir pirmais mēnesis kopš marta, kurā mēneša un visu dekāžu vidējā gaisa temperatūra ir augstāka par normu, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Septembrī tika pārspēti 2 diennakts gaisa temperatūras rekordi. Saldū 7. septembrī tika pārspēts diennakts minimālās gaisa temperatūras rekords (+1,4oC), savukārt 24. septembrī Ventspilī - diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekords (+22,1oC).

Kopējais nokrišņu daudzums Latvijā septembrī bija 129,4 mm, kas ir 95% virs mēneša normas (66,3 mm). Visvairāk nokrišņu bija Liepājā - 186,3 mm, bet vismazāk nokrišņu - Piedrujā (78,9 mm).

Septembra mēnesī visās novērojumu stacijās nokrišņu daudzums pārsniedza mēneša normu, un tas kļuvis par 3. mitrāko septembri novērojumu vēsturē (kopš 1924. gada), atpaliekot tikai no 1950. gada (136,1 mm) un 1978. gada (135,4 mm) septembriem. Svarīgi pieminēt, ka septembra un augusta lietavu ietekmē trīs mēnešus pirms gada beigām 4 novērojumu stacijās (Daugavpils, Lubāna, Rēzekne un Sīļi) līdzšinējais gada kopējais nokrišņu daudzums ir pārsniedzis gada normu. Savukārt Alūksnē un Zosēnos līdzšinējais gada nokrišņu daudzums ir tikai dažus procentus mazāks nekā gada norma.

Ekrānšāviņš/meteo.lv

Visstiprākās vēja brāzmas (23,3 m/s) tika novērotas 14. septembrī Liepājā.