Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

PROGNOZE: Kāds būs rudens, kad sagaidīsim pirmo sniegu?

© Gints Ivuškāns/ F64 Photo Agency

Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs kārtējo reizi savā blogā izteicis prognozes par to, kāds laiks gaidāms šī gada septembrī, un kad šogad, iespējams, sagaidīsim pirmo sniegu.

Laika zīmju vērotājs norāda, ka ja septembra pirmajās dienās esot jauks laiks, tad Silu mēneša sākums un rudens būs jauks. Ja septembris silts, tad ziema vēla un ziemā maz sniega. Ja Miķeļu mēnesis miglains, marts būs sniegains. Ja septembrī stiprs pērkons, tad ziemā būs daudz sniega. Ja rudenī pārplūduši lauki un pļavas, būs maz tārpu un citu kaitēkļu.

Šogad pīlādžu zari liecas no ogu bagātības. Lazdām daudz riekstu, bet tie lielākoties tukši un melnē. Ozoliem zīļu pamaz. Ticējums par meža pīlādžiem saka, ja sērmūkslim daudz ogu, būs garš un lietains rudens. Tāpat, ja daudz riekstu, tad slapjš rudens. Par ozoliem tautas gudrība saka, ja ozolam maz zīļu, tad rudenī slikta raža un mīksta ziema. Šīs dabas norādes un tāpat arī tas, ka mazajām skudrām savilkti augsti pūļi un vasaras izskaņā bagātīgi zied āboliņš ir zīme, ka rudens kopumā būs vairāk slapjš nekā sauss. Bērzu dzeltēšana no apakšas un pazarēm liecina par garu rudeni.

Andrejs Strokins/ F64 Photo Agency

15. augusts , kas paredz septembri, austrumu pierobežā bija saulains un sauss. Tāpat arī Labrencis (10. augusts), izņemot vakaru, kad sāka līņāt. Savukārt 24. augusts (Bērtulis) bija lietains. Laika apstākļi šajās nozīmīgajās dienās un tāpat arī pagājušajā janvārī un martā liecina, ka septembris gan temperatūru, gan nokrišņu ziņā būs tuvu normai, bet drusciņ siltāks un sausāks kā parasti.

Septembra pirmā puse rādās būt mēreni silta, pārsvarā sausa un ar nelieliem līdz mēreniem nokrišņiem, prognozē V.Bukšs. Temperatūra dienās no plus 14 līdz plus 20. Naktis rudenīgi siltas un skaidrās naktīs dažviet iespējamas arī rudens salnas. Mēneša vidū laika apstākļi mainīgi. Vairāk vējainu dienu, īslaicīgi nokrišņi un temperatūra dienās ap plus 15, plus 18 grādiem. Septembra otrajā pusē, it īpaši laikā ap Rudenājiem (21. septembris), laiks kļūs rudenīgs.

Būs vairāk dienu ar vēju, bet bezvēja skaidrajās naktīs jau daudzviet rudens salnas. Laikā ap Miķeļiem (29. septembris) līdzīgi. Temperatūra dienās ap plus 10, plus 15 grādiem. Naktis dzestras. Nokrišņi īslaicīgi. Līdzīgi laika apstākļi turpināsies arī vēlāk, oktobra pirmajā pusē, laikā līdz Vecajam Lapkritim (14. oktobris). Atbilstoši nozīmīgām dienām pavasarī un vasarā, tad pirmo sniegu varam sagaidīt laikā ap 23. oktobri, kas ir viena no galvenajām dienām kas paredz ziemu.