Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Rēzeknes domes deputātus par avīzes izdošanu krievu valodā tomēr nesodīs

Tiesa atcēlusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) piemērotos naudas sodus deviņiem Rēzeknes domes deputātiem, kuri bija panākuši, ka domes laikraksts tiek izdots arī krievu valodā.

Tiesa atzinusi, ka nav pierādīts fakts, ka konkrētajā situācijā nav ievērots Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likums, jo deputātu lēmums nav bijis tiešā veidā saistīts ar pašvaldības finanšu līdzekļu izmantošanu, piešķiršanu vai pārdalīšanu.

KNAB iepriekš konstatēja, ka deviņi Rēzeknes pilsētas domes deputāti 2016.gada domes septembra sēdē balsoja par Rēzeknes pilsētas domes laikraksta "Rēzeknes Vēstnesis" nolikuma grozījumiem, iekļaujot nosacījumu, ka laikraksts tiek izdots arī krievu valodā, aģentūrai LETA skaidroja birojā.

KNAB uzskatīja, ka deputāti nav ievērojuši Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumu. Ņemot vērā minēto, deputātiem tika piemērots naudas sods.

KNAB pieņemto lēmumu Rēzeknes pilsētas domes deputāti apstrīdēja tiesā.

Tiesa atzinusi, ka nav pierādīts fakts, ka konkrētajā situācijā nav ievērots Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likums, jo deputātu lēmums nav bijis tiešā veidā saistīts ar pašvaldības finanšu līdzekļu izmantošanu, piešķiršanu vai pārdalīšanu.

Tiesa norādījusi, ka lēmumam par nolikuma pieņemšanu, paredzot pašvaldības laikraksta izdošanu svešvalodā, finansējot to no pašvaldības budžeta līdzekļiem "fiskālā ietekme nav konstatējama".

Jau ziņots, ka KNAB iepriekš piemēroja naudas sodu vairākiem Rēzeknes un Aglonas novadu domes deputātiem, kuri pašvaldības budžetā bija iekļāvuši līdzekļus informatīvā izdevuma tulkošanai krievu valodā.

Rēzeknes novada domes deputāti domes sēdēs apstiprināja Rēzeknes novada budžetus 2016. un 2017.gadam, budžetā iekļaujot finanšu līdzekļus informatīvā izdevuma "Rēzeknes novada ziņas" teksta tulkošanai krievu valodā, neievērojot likumu "Par pašvaldībām", Valsts valodas likumu un Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas likumu, norādīja KNAB.

70 eiro sodu saņēma septiņi toreizējie deputāti. Daži turpina ieņem deputātu amatus arī šajā domes sasaukumā.

70 eiro naudas sodu izpelnījās arī septiņi Aglonas novada domes deputāti, kuri domes sēdēs apstiprināja novada budžetus 2016. un 2017.gadam, pamatbudžetā iekļaujot finanšu līdzekļus domes informatīvā izdevuma "Aglonas novada vēstis" izdošanai krievu valodā, neievērojot Valsts valodas likumu un Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas likumu.

Trīs deputāti ieņem amatus arī šajā domes sasaukumā.

70 eiro sodu saņēma arī Aglonas novada domes izpilddirektore, jo viņa noslēdza līgumu par "Aglonas novada vēstis" tulkošanu no latviešu valodas uz krievu valodu, kā arī noslēdza līgumu par šī izdevuma maketēšanu un drukāšanu krievu valodā.