Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Aģentūra "Alda": Ūdenskrātuves jāizmanto dažādiem mērķiem

ZILAIS KAROGS Limbažu Lielezera pludmalē tieši blakus airēšanas bāzei plīvo jau ceturto gadu. Pludmale ir ļoti pieprasīta ne tikai atpūtnieku vidū, bet arī tiek izmantota dažādu sporta pasākumu organizēšana © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Pašvaldības aģentūras Alda pārziņā ir četru ūdenskrātuvju apsaimniekošana: Limbažu Lielezers, Dūņezers, Augstrozes Lielezers un Umurgas dīķis, kur norit gan zivju resursu apsaimniekošana, gan atpūtas infrastruktūras pilnveidošana.

Limbažu Lielezera pludmalē jau ceturto gadu plīvo Zilais karogs, kas apliecina, ka ūdens ir tīrs, vide labiekārtota, ievērotas drošības prasības, kā arī pieejamas dažādas aktivitātes. Turpmākajos plānos ietilpst labiekārtot pludmales arī pie Umurgas dīķa, izveidojot mūsdienu prasībām atbilstošu peldvietu ar aktīvās atpūtas iespējām. Arī Augstrozes Lielezera piekrastē gaidāmas pārmaiņas. Aģentūras Alda vadītājs Jānis Remess ar gandarījumu atzīst, ka Lielezera pludmale ir ļoti populāra - novērojumi liecina, ka bieži šeit atpūsties brauc ne tikai vietējie, bet arī no attālākām vietām - Cēsīm, Valmieras un dziļākas valsts vidienes.

Cilvēkus, kas vēlas šeit labi pavadīt laiku, var saprast, jo ezera krastā ir smalka smilts, dažādas bērniem paredzētas rotaļu iekārtas, soliņi, pērn izveidots arī enerģētiskais labirints. Runā, ka, to pareizi izstaigājot un meditējot, cilvēks iegūst spēcīgu enerģiju, kas palīdz atrisināt dažādas problēmas. Vēlmju piepildījumu sola arī vides objekta Veiksmes zandarts sudraba zvīņas paberzēšana. Labiekārtota un droša ir arī peldvieta - uzbūvētas norobežojošās laipas, kas veido apmēram 50 m plašu baseinu, kā arī izvietotas bojas un speciāla vieta paredzēta mazuļiem - tajā ūdens dziļums nepārsniedz 70 cm.

Limbažu Lielezers ar zandartiem lepojas jau sen, bet zušu ķeršana ir salīdzošs jaunums. Pirms dažiem gadiem ezerā ir ielaisti zušu mazuļi, kas nu jau krietni izauguši, un daudziem veicas tikt pie šīs lieliskās zivs. Jānis smej, ka pašam laika nepietiek nodoties makšķerēšanas priekiem, tāpēc ar baltu skaudību nākas noskatīties draugu un paziņu atsūtītajās fotogrāfijās ar zušu lomu. Šogad Latvijas zivju fondā pieejamais finansējums izmantots nevis zivju mazuļu ielaišanai ūdenskrātuvēs, bet gan Svētupes attīrīšanai no sanesumiem, kas aizsprosto zivju ceļus. Tas ir ļoti būtiski, jo Svētupe tradicionāli bijusi taimiņu nārsta vieta, arī zušiem nepieciešama izeja uz jūru. Jāpaskaidro, ka Lielezeru ar Dūņezeru savieno Donaviņa, savukārt no Dūņezera pa Svētupi zivis dodas uz jūru un atpakaļ.

Makšķernieku vajadzībām ap ezeriem izveidotas vairākas pieejas vietas un labiekārtotas ugunskura vietas ar galdiņiem un soliņiem. Makšķerēšanas licences visērtāk iegādāties internetā, turklāt aģentūras Alda licence derīga visās tās apsaimniekotajās ūdenskrātuvēs.