Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

AS "Sadales tīkls" Limbažu novadā šogad atjauno elektrotīklu 28 km garumā

© Logo

Lai paaugstinātu elektroapgādes drošumu un kvalitāti klientiem Limbažu novadā, AS Sadales tīkls šogad atjauno elektrotīklu Skultes, Limbažu, Katvaru, Viļķenes un Pāles pagastā. Kopumā novada teritorijā šogad plānots atjaunot vidējā sprieguma elektrolīnijas 6,2 km garumā, zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas pārbūvēt par kabeļu līnijām 22 km garumā un atjaunot vai rekonstruēt 13 transformatoru apakšstacijas.

Klientu prasības ar katru brīdi pieaug un ikviens Latvijas iedzīvotājs un uzņēmējs sagaida, lai gan šodien, gan arī pēc vairākiem gadu desmitiem elektrotīkls būtu stabils, drošs, elektroapgāde būtu nepārtraukta un atbilstošā kvalitātē, jo pat īslaicīgi elektroenerģijas piegādes pārtraukumi vai sprieguma svārstības rada zaudējumus uzņēmējiem un sagādā neērtības iedzīvotājiem gan pilsētās, gan lauku reģionos. Tādēļ arī Limbažu novadā, izvērtējot elektrotīkla stāvokli, klientu apdzīvotības blīvumu un elektroenerģijas patēriņa apjomu, kā arī ņemot vērā gan pašvaldību, gan klientu priekšlikumus, AS Sadales tīkls turpina pakāpeniski atjaunot novada elektrotīklu, un elektrotīkla pārbūves darbs šogad norisinās Skultes, Limbažu, Katvaru, Viļķenes un Pāles pagastā.

Pāles pagastā šogad AS Sadales tīkls atjauno zemsprieguma 0,4 kV (kilovoltu) elektrotīklu. Viens no projektiem jau noslēdzies Ārciema apkaimē, kur 1,7 km gara zemsprieguma gaisvadu elektrolīnija pārbūvēta par kabeļu līniju. Elektrotīkls tiek atjaunots arī starp Osīšiem un Korbām, kur zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas tiek pārbūvētas par kabeļu līnijām 2,7 km garumā un notiek 2 jaunu transformatoru apakšstaciju izbūve.

Lai uzlabotu elektroapgādi Vitrupes iedzīvotājiem, šogad ciemā notiek vidējā sprieguma 20 kV gaisvadu elektrolīnijas rekonstrukcija un pārbūve par kabeļu līniju 1,9 km garumā. Elektrolīnija šķērso mežainu apvidu, un pēc tās pārbūves klientiem būtiski samazināsies elektroapgādes traucējumu skaits, kurus izraisa koku vai koku zaru uzkrišana gaisvadu elektrolīnijas vadiem. Projekta laikā papildus notiek zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas pārbūve par kabeļu līniju 0,4 km garumā un jaunas transformatoru apakšstacijas izbūve. Savukārt Katvaru pagastā, Ķipēnu apkaimē, vidējā sprieguma elektrolīnija tiek atjaunota 0,5 km garumā, zemsprieguma gaisvadu elektrolīnija pārbūvēta par kabeļu līniju 0,9 km garumā un notiek jaunas transformatoru apakšstacijas izbūve.

Skultes pagastā šogad notiek apjomīga zemsprieguma elektrolīniju pārbūve. Pie Mazupītes, starp Skultes ziemeļu robežu un Dūčiem, 1,8 km garumā zemsprieguma elektrolīnijas tiek pārbūvētas par kabeļu līnijām, bet starp Aniņiem un Salzemniekiem zemsprieguma elektrolīnijas tiek pārbūvētas par kabeļu līnijām 6,1 km garumā, un darbu laikā paredzēts izbūvēt divas jaunas un rekonstruēt jau esošo transformatoru apakšstaciju. Elektrotīkla pārbūve šobrīd norisinās arī Ziemeļblāzmā, kur zemsprieguma elektrolīnijas tiek atjaunotas 2,2 km garumā. Elektrolīniju pārbūve ne vien uzlabo klientu elektroapgādes drošumu un kvalitāti, bet arī paaugstina sabiedrības drošību, jo elektrolīnijas šķērso blīvi apdzīvotas teritorijas un privātīpašumus. Šogad elektrotīkla rekonstrukciju plānots uzsākt vēl Lejasozolu apkaimē, kur paredzēts atjaunot vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīniju 0,4 km garumā, zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas pārbūvēt par kabeļu līnijām 1,6 km garumā un izbūvēt divas jaunas transformatoru apakšstacijas.

Arī Limbažu pagastā šogad turpinās elektrotīkla rekonstrukcija. Viens no lielākajiem projektiem tiek realizēts starp Dravniekiem un Lādes ezeru. Šajā apvidū vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīnija tiek pārbūvēta izolētu vadu izpildījumā 1,7 km garumā, savukārt zemsprieguma elektrotīkls tiek atjaunots 3 km garumā. Līdz ar elektrolīniju pārbūvi klientiem nākotnē samazināsies elektroapgādes traucējumu skaits, kurus izraisa koku un zaru uzkrišana gaisvadu elektrolīnijas vadiem, kā arī paaugstināsies saimniecisko darbu veicēju drošība, jo samazināsies risks gūt letālu elektrotraumu, neapdomīgi veicot saimnieciskos darbus elektrotīkla tuvumā. Darbu laikā paredzēts izbūvēt arī divas jaunas transformatoru apakšstacijas. Elektrotīkla rekonstrukcija notiek arī starp Bruņķīša ezeru un Nabes ciemu, kur AS Sadales tīkls atjauno vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīniju 100 m garumā, zemsprieguma gaisvadu elektrolīnijas pārbūvē par kabeļu līnijām 1,9 km garumā un izbūvē jaunu transformatoru apakšstaciju. Šogad plānotā elektrotīkla pārbūve jau noslēgusies starp Nabes skolu un Lādezeru, kur vidējā sprieguma gaisvadu elektrolīnija atjaunota 1,6 km garumā, izbūvēta jauna transformatoru apakšstacija un zemsprieguma kabeļu līnija 500 m garumā.

Arī turpmākajos gados AS Sadales tīkls Limbažu novadā turpinās atjaunot un uzlabot elektrotīklu, jo elektrotīkls kā jebkura inženiertehniska iekārta ir nepārtraukti jāuztur, jāpārbauda, noteiktā apjomā laikus jāatjauno, kā arī tajā jāievieš modernas un ilgtspējīgas iekārtas un tehnoloģijas.