Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Talsu novadā degošā purva īpašnieks izvirza versiju par ugunsgrēka izcelšanās iemesliem

© f64

Plašais meža un kūdras ugunsgrēks Talsu novada Valdgales pagastā varētu būt izcēlies, aizdegoties traktoram, sacīja kūdras ražošanas uzņēmuma SIA "Pindstrup Latvia", kam pieder attiecīgais kūdras izstrādes purvs, pārstāvis Edijs Ločmelis.

"Pindstrup Latvia" pārstāvis teica, ka ļaunprātīgu dedzināšanu nepieļauj, tomēr arī šāda versija citu starpā tiks pārbaudīta. "Viens traktors mums aizdegās, īsti nesaprotot kā, jo tas kopš vakarvakara stāvēja lauka malā, līdz vienā brīdī redzējām, ka tas deg. Tas nozīmē, ka dzirkstele traktorā visu nakti ir gruzdējusi un vienā brīdī līdz ar vēju uzšķīlusies. Tādēļ varēja izcelties ugunsgrēks, bet par konkrētiem tā cēloņiem varēsim spriest vēlāk," viņš sacīja.

Ločmelis sacīja, ka uzņēmuma ir versijas par ugunsgrēka izcelšanos, bet, iekams tās nav pārbaudītas, uzņēmums plašāk par tām nevēlas runāt. "Iemeslus mēs noskaidrosim tad, kad pabeigsim visus dzēšanas darbus. Pagaidām pats svarīgākais ir mēģināt ierobežot un apdzēst ugunsgrēku, bet meklēt tā izcelšanās iemeslu šobrīd nav pats aktuālākais. Mums ir savas versijas, mēs veiksim izmeklēšanu. Tad, kad darbinieki sniegs savus paskaidrojumus, varēsim kaut ko konkrētāk pateikt," viņš teica.

"Pindstrup Latvia" pārstāvis teica, ka "Pindstrup Latvia" kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu un citām institūcijām aktīvi piedalās ugunsgrēka dzēšanā, kur iesaistīts diezgan liels skaits ugunsdzēsēju. "No mūsu puses ir apmēram 200 cilvēki, es teiktu, kādas desmit dzēšanas vienības, kilometriem šļūtenes, ūdens pumpji. (..) Mēs esam kūdras purvā ieveduši dzēšanas tehniku un tā kā mums ir vairāki kūdras purvi, tad no citiem purviem ir savesta arī palīgtehnika. Darām, ko varam, bet apstākļi ir ļoti nepateicīgi - ir nenormāli sauss un ļoti spēcīgs vējš, kas ļoti apgrūtina dzēšanas darbus," viņš sacīja.

Pēc Ločmeļa teiktā, konkrētas aplēses par zaudējumu apmēru, kas radies ugunsgrēka dēļ, uzņēmumam vēl nav. Esot sadeguši divi traktori, kā arī zaudēta kūdra un nodarīts kaitējums apkārtējai dabai, jo ugunsgrēks ir izplatījies ārpus "Pindstrup Latvia" teritorijas.

Jautāts par to, vai uzņēmums ir apdrošinājies pret šādiem gadījumiem, Ločmelis atbildēja apstiprinoši.

Jau ziņots, ka otrdienas, 17.jūlija, vakarpusē Ziemeļkurzemes virsmežniecības uzraugāmajā teritorijā Talsu novada Valdgales pagasta Lielsalās izcēlās paaugstinātas bīstamības meža ugunsgrēks kūdras izstrādes purvā. Kopējā degšanas platība pārsniedz 100 hektārus. Dzēšanas darbus apgrūtina sausums un lielais vējš. Dūmi izplatās arī uz blakus novadiem.