Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ugunsgrēka dzēšanā Valdgalē lūdz Lietuvas palīdzību; jaunas evakuācijas nav nepieciešamas

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Turpinoties plašā ugunsgrēka dzēšanai Talsu novada Valdgales pagastā, jaunas iedzīvotāju evakuācijas pagaidām nav nepieciešamas, apliecināja Talsu novada un Ventspils novada pašvaldību pārstāvji.

Saistībā ar ugunsgrēku trešdienas vakarā tika sasaukta Ventspils novada sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas sēde, kā arī Talsu sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas sēde.

Vēja plūsmas ietekmē uguns izplatības virziens visu laiku mainās un patlaban glābējiem sarežģītākais ir atrast piekļuves vietu, kur sākt veidot aizsargbarjeru.

Talsu novada pašvaldības vadītājs Dainis Karols (LZS) aģentūrai LETA pastāstīja, ka sanāksmē pārrunāta turpmākā pašvaldības un dienestu rīcība ugunsgrēka dzēšanā, kā arī pašreizējā situācija. "Vēja plūsmas ietekmē uguns izplatības virziens visu laiku mainās un patlaban glābējiem sarežģītākais ir atrast piekļuves vietu, kur sākt veidot aizsargbarjeru, jo piekļuve vairākām ugunsgrēka vietām joprojām ir apgrūtināta," sacīja Karols.

Atšķirībā no Ventspils novada Stiklu ciema, Talsu novadā iedzīvotāju evakuācija patlaban nav nepieciešama, norādīja Karols. Priekšsēdētājs gan apstiprina, ka iedzīvotāji ir interesējušies, ko darīt, ja gadījumā būs nepieciešams evakuēties, taču pašvaldība mierina, ka rīcības plāns šādai situācijai ir izstrādāts un nepieciešamības gadījumā iedzīvotājiem tiks nodrošināta gan ēdināšana, gan izmitināšana.

Viņš arī pastāstīja, ka daudzi cilvēki izrādījuši vēlmi iesaistīties dzēšanas darbos un palīdzēt glābējiem, taču gan pašvaldība, gan atbildīgie dienesti aicina cilvēkus pašu spēkiem ugunsgrēka vietai netuvoties un bez attiecīgām iemaņām un zināšanām neriskēt ar savu dzīvību. "Glābēju pietiek un civiliedzīvotāju iesaiste patlaban nav nepieciešama," sacīja Karols.

Pašvaldībā skaidroja, ka dzēšanas darbos kopumā iesaistīti trīs helikopteri ar ūdens maisiem, tai skaitā viens Lietuvas bruņoto spēku helikopters. Iedzīvotāji tiek aicināti būt saprotoši, jo helikopteri izmantos Talsu lidlauka teritoriju degvielas uzpildei.

Speciālisti norādījuši, ka kūdrā uguns izplatās zem zemes, tādēļ iedzīvotāji joprojām ir lūgti nedoties minētajā virzienā, lai neapdraudētu savu veselību un dzīvību.

Arī Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks (ZZS) aģentūrai LETA apliecināja, ka glābēji ar situāciju tiek galā pašu spēkiem. Civilās aizsardzības komisijas sēde pamatā pārrunāta pašreizējā, kā arī turpmākā institūciju sadarbība.

Vaicāts, vai ir vēl kādas riska zonas, kur varētu būt nepieciešama evakuācija, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks, pulkvedis Ints Sēlis, kurš patlaban atrodas notikuma vietā, intervijā raidījumam "LNT ziņas" skaidroja, ka ir veikts monitorings un tuvumā šādu vietu nav. Tomēr, ja radīsies kāds jauns apdraudējums, iedzīvotāji tiks informēti un norisināsies visas nepieciešamās darbības.

Stiklu ciema dzīvojamās mājas pagaidām apdraud vien sadūmojums, apliecināja VUGD amatpersona. Vienlaikus sadarbībā ar Valsts meža dienestu (VMD) un "Latvijas Valsts mežiem" tiek veikta drošības joslu izzāģēšana, lai nepieļautu ugunsgrēka pārnešanos pāri ceļam un neapdraudētu blakus teritorijas.

Arī Sēlis uzsvēra, ka brīvprātīgo palīdzība šobrīd nav nepieciešama. Bez speciāliem aizsarglīdzekļiem un aprīkojuma, dzēšanas darbus nevajadzētu veikt, viņš norādīja.

Viņš arī teica, ka laika apstākļi ir labvēlīgi degšanai, līdz ar to ir pāragri prognozēt, kad ugunsgrēks varētu tikt likvidēts.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) pārstāvji aģentūrai LETA apliecināja, ka notikuma vietā palīdzība sniegta vienam no karstuma cietušam cilvēkam, kurš hospitalizēts.

Savukārt VUGD pārstāve Inta Palkavniece aģentūrai LETA pastāstīja, ka, dzēšot ugunsgrēku, cietis viens ugunsdzēsējs-glābējs, kurš nodots mediķiem un hospitalizēts tālākai apskatei.

Jau ziņots, ka otrdienas, 17.jūlija, vakarpusē Ziemeļkurzemes virsmežniecības uzraugāmajā teritorijā Talsu novada Valdgales pagasta Lielsalās izcēlās paaugstinātas bīstamības meža ugunsgrēks kūdras izstrādes purvā. Kopējā degšanas platība pārsniedz 100 hektārus. Dzēšanas darbus apgrūtina sausums un lielais vējš. Dūmi izplatās arī uz blakus novadiem.

No blakus esošā Ventspils novada Stiklu ciema lielā piedūmojuma dēļ evakuēti 70 iedzīvotāji, bet 50 cilvēki atteikušies pamest mājas. VUGD aicina iedzīvotājus klausīt operatīvo dienestu norādes un, ja nepieciešama evakuācija, tad evakuēties. Ja vajadzīga operatīvo dienestu palīdzība, iedzīvotāji aicināti zvanīt pa tālruni 112.

Notikuma vietā dežurē arī divas mediķu brigādes. Iedzīvotāji, kuri ir ugunsgrēka tuvumā, veselības sūdzību gadījumā var konsultējieties ar mediķiem pa tālruņiem 113 vai 66016001. Ja jūtams sadūmojums, mediķi aicina aiztaisīt mājoklim logus un neuzturēties tiešā piedūmojumā.

Dzēšanas darbos ir iesaistīti ne tikai VUGD ugunsdzēsēji, bet arī Valsts meža dienests (VMD) un Nacionālo bruņoto spēku helikopteri. Tāpat trešdienas pēcpusdienā tika pieprasīta palīdzība no Lietuvas, lūdzot piesaistīt tās bruņoto spēku helikopteri.