Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Kur dzīvot studentam? Īre dienesta viesnīcā, sākot no 50 eiro, dzīvoklī – vismaz 150

INTERESĒ CENTRS. Ārvalstu studenti parasti īrei meklē lielākus dzīvokļus un tos īrē trijatā vai četratā. Šai auditorijai pieprasītākie ir centra dzīvokļi. Vietējie studenti labprātāk dzīvokļus īrē vienatnē, un nav vērojama izteikta vēlme dzīvot kopā ar citiem studentiem © depositphotos.com

Rudenī no Latvijas malu malām jaunieši dosies studēt uz Rīgu. Aktuāls kļūs ne tikai mācību process, bet arī jautājums – kur dzīvot. Ideāli, ja studentam mājvietu var dot kāds galvaspilsētā dzīvojošs tuvinieks vai draugs. Taču, ja šāda opcija nav iespējama, atliek divi varianti – mitināties dienesta viesnīcā (izdevumi, sākot no 50 eiro mēnesī, taču īpaša komforta istabiņās īres maksa var pat četrkāršoties) vai īrēt istabu vai dzīvokli (vismaz 150 eiro mēnesī, neskaitot komunālos maksājumus).

Dzīvošana dienesta viesnīcā, viennozīmīgi, ir lētāka, nekā īrējot pašam savu mitekli, taču ne visiem akceptējams būs fakts, ka būs vien jādala istabiņa ar diviem trim svešiniekiem, bet duša, labierīcības un virtuve ar vēl lielāku bariņu cilvēku. Taču augstskolas piedāvā arī istabiņās dzīvot vienam - cena gan augstāka, nekā mitinoties ar kādu kopā. Kā norāda uzrunātās augstskolas, dienesta viesnīcas pēdējos gados ir krietni uzfrišinātas. To pašu nevar apgalvot par īres dzīvokļiem - ss.lv daudzos sludinājumos redzams, ka dzīvoklis pat kosmētisko remontu nav redzējis ilgi jo ilgi. Protams, piedāvājumā ir arī dzīvokļi ar eiroremontu, bet cenas vismaz 200 eiro, plus vēl komunālie maksājumi. Taču dzīvoklī tu pats esi sev saimnieks - nekas nav jādala ar nepazīstamām personām.

RTU un LU vairāki tūkstoši vietu

Vispirms aplūkosim, ko piedāvā augstskolas. Piemēram, Latvijas Universitātei (LU) ir septiņas dienesta viesnīcas, kurās ir vairāk nekā 2500 vietu. Īrnieku skaits vienā istabā ir no viena līdz trīs cilvēkiem. Īres maksa mēnesī par vienu vietu trīsvietīgā istabā ir, sākot no 52 eiro. Īres maksā ir iekļauts internets, gultasveļa. Savukārt LU viesnīcā Prima gultasvietas cena ir 100-250 eiro. Sešās dienesta viesnīcās labierīcības, dušas telpas un virtuves ir koplietošanas. Viesnīcā Prima katrām divām istabām ir kopīgs sanitārais mezgls. LU dienesta viesnīcās vietas tiek izīrētas arī citu augstskolu un koledžu studentiem. Arī Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU) ir plašs viesnīcu tīkls - kopumā astoņas, kur var izmitināt līdz pat 2500 studentiem. Ir pieejamas divvietīgas un trīsvietīgas istabiņas. Ja kāda no RTU studentu viesnīcām nav piepildīta, tad brīvajā istabā students var dzīvot arī viens. Mēneša maksas ir atšķirīgas, tas skaidrojams ar RTU studentu viesnīcu atrašanās vietu un to labiekārtojumu. Visas istabas ir mēbelētas, un visās viesnīcās bez papildu maksas studentiem ir pieejama virtuve, WC un duša, kā arī ir pašapkalpošanās veļas mazgātava un internets. Atsevišķās viesnīcās ir pieejama arī trenažieru zāle. Cenas, sākot no 57 eiro, līdz 150 eiro mēnesī. Kā skaidro augstskolā, RTU studentu viesnīcas labiekārtošanu piedzīvo katru gadu. Tā, piemēram, 2016. gadā izremontētas visas koplietošanas virtuves. RTU motivē studentus savas istabas saglabāt pēc iespējas labākā stāvoklī, sniedzot iespēju par RTU līdzekļiem iegādāties materiālus remontdarbu veikšanai un remontdarbus savās istabās veikt pašiem. Četrās RTU studentu viesnīcās labierīcību, dušas un virtuves telpas ir pa vienai uz katru stāvu, izšķirot sieviešu un vīriešu. Trīs RTU studentu viesnīcās labierīcību, dušas un virtuves telpas ir viena uz katru trīs vai četru istabu dzīvoklīti. Istabiņas pieejamas arī citu augstskolu studentiem ar nosacījumu, ka īrnieks ir pilngadīgs un pēc RTU studentu uzņemšanas palikušas brīvas vietas.

Komforta istabiņās īre pat 320 eiro

Biznesa augstskola Turība savā dienesta viesnīcā var uzņemt 758 studentus, tostarp arī no citām mācību iestādēm, ja ir brīvas vietas. Pārsvarā istabas ir četrvietīgas, ir pieejamas arī trīsvietīgas. Ja ir brīvas vietas, tad augstskola ļauj arī izmantot četrvietīgu istabu kā vienvietīgu. Ir Comforta istabas (divvietīgas, trīsvietīgas). Galvenā atšķirība - ja citās istabiņās mītošajiem labierīcības, dušas telpas un virtuve ir koplietošanas, tad Comforta istabās WC un duša ir atsevišķa. No 1. septembra mēneša maksa četrvietīgā istabā būs 59 eiro no personas. Comforta divvietīgā istabā maksa būs 150 eiro no personas. Visās istabās ir internets, kas iekļauts īres cenā.

Rīgas Stradiņa universitātei (RSU) ir dienesta viesnīcas Mārupes ielā (Āgenskalns) un Hipokrāta ielā (Mežciems); gada nogalē atvērsies arī jaunā dienesta viesnīca Dārza ielā (līdzās RSU centrālajai ēkai). Dienesta viesnīca Mārupes ielā sastāv no divām ēkām, kurās kopā var izvietot 550-570 iemītnieku. Vietu skaits ir svārstīgs un pakārtots studentu vēlmēm dzīvot vienam, diviem vai trijatā.. Vienā istabiņā dzīvo no viena līdz trim īrniekiem. Tas ir atkarīgs no katra studenta budžeta iespējām. Ir arī pieejamas istabas vienam studentam, tikai tas attiecīgi dārgāk maksā. Mēneša maksa RSU studentiem ir 50 eiro (trīsvietīgā istabā), 70 vai 110 eiro (divvietīgā istabā) un 135 vai 200 eiro (vienvietīgā istabā). Ir pieejami arī paaugstināta komforta numuri, kur cena ir no 190 līdz 320 eiro mēnesī. Mēneša maksā jebkurā variantā ir iekļauti visi dienesta viesnīcā sniegtie pakalpojumi (Wi-fi, slēgta velonovietne, stāvvieta automašīnai pagalmā). Maksas pakalpojums ir veļas mazgāšana un žāvēšana. Labierīcības, dušas telpas un virtuves ir koplietošanas, izņemot paaugstināta komforta numurus. Dienesta viesnīcā Hipokrāta ielā ir 350 gultasvietu. Istabas maksu var dalīt uz diviem vai trim cilvēkiem, tāpat var maksāt pilnu istabas maksu un dzīvot atsevišķi* (īre trīsvietīgas istabās RSU un RSU SKMK studentiem mēnesī 40-110 eiro;* citu augstskolu studentiem 60-180 eiro;* citām personām 95-180 eiro*. Viesnīcā piedāvā bezmaksas gultasveļas komplektu, velosipēdu novietni. Pieejamas mācību istabas, sporta istabas. Dzīvojamās istabas izvietotas pa sektoriem. Katrā stāvā ir četri sektori. Sektorā ir četras piecas istabas, virtuve ar ledusskapi un elektrisko plīti; un divas dušu telpas.

Īres dzīvokļiem plaša cenu amplitūda

Ja tomēr dienesta viesnīcā negribas dzīvot, ir iespēja īrēt dzīvokli. Taču par šo jautājumu jāsāk interesēties laikus, ja gribas atrast savām vēlmēm un finansiālajām iespējām atbilstošāku. Nekustamā īpašuma kompānijas Ober-Haus speciālisti informē, ka studentu interese par dzīvokļiem sāk rasties jau vasaras vidū, bet vislielākā aktivitāte ir augustā un septembrī. Pēc speciālistu novērojumiem, studenti visbiežāk interesējas par dzīvokļiem Rīgas centrā, Vecrīgā. Ir arī interese par tiem rajoniem, kurā atrodas attiecīgā augstskola, kurā students studēs. Ārzemju studenti visbiežāk uz vienu cilvēku rēķina 300-500 eiro mēnesī, iekļaujot komunālos maksājumus. Izdevīgāk ir īrēt vairāku istabu dzīvokli (vairāki studenti vienā dzīvoklī), retāk izvēlas dzīvot atsevišķi. Ja tomēr atsevišķi, tad vienas divu istabu dzīvokļu īres maksas Rīgas centrā var būt no 300 līdz pat 700 eiro robežās. Viss atkarīgs no attiecīgā studenta (vai precīzāk - viņu vecāku) maksātspējas. Cenas starp dzīvokļiem ar un bez ērtībām var

atšķirties pat uz pusi, skaidro Ober-Haus, piebilstot, ka vienai istabai dzīvoklī īres maksa Rīgas centrā vidēji ir 150-250 eiro mēnesī.

Neliela skepse pret studentiem - īrniekiem

Līdzīgi novērojumi ir arī nekustamo īpašumu uzņēmuma Latio pārstāvjiem: «Ārvalstu studenti parasti īrei meklē lielākus dzīvokļus un tos īrē trijatā vai četratā. Šai auditorijai pieprasītākie ir centra dzīvokļi un dzīvokļi Rīgas Stradiņa universitātes tuvumā, kur gan šādu īres dzīvokļu piedāvājums ir ļoti ierobežots. Vietējie studenti labprātāk dzīvokļus īrē vienatnē, un nav vērojama izteikta vēlme dzīvot kopā ar citiem studentiem. Arī šai auditorijai lielāks pieprasījums vērojams tieši RSU tuvumā un centrā, bet pieprasītie dzīvokļi ir mazāki. Mikrorajonos studentu auditorijai tipisku vienistabas dzīvokļu īres cenas var svārstīties robežās no 150 līdz 200 eiro mēnesī, bet divistabu no 200 līdz 300 eiro, papildus jārēķinās ar komunālajiem maksājumiem. Dzīvokļus ar daļējām ērtībām izīrē reti un neizmantojot NĪ kompāniju pakalpojumus. Parasti īpašnieki tomēr īrei piedāvā dzīvokļus ar visām ērtībām. Jārēķinās arī, ka dzīvokļu īpašnieki ne vienmēr labprāt vēlas izīrēt savu dzīvokli studentiem un pret šo auditoriju valda zināma skepse, kas galvenokārt ir saistīta ar bažām par saistību izpildi un atbildīgu attieksmi pret īpašumu, kā arī bieži izīrētāji labprātāk izīrē dzīvokli ilgtermiņā, kas ilgāks par studiju gadu,» norāda Latio.