Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Izvēlies tīkamāko: "Baltās nakts" programmā 59 laikmetīgās mākslas un kultūras pasākumi

© baltanakts.lv

Naktī no 9.uz 10.septembri Rīgā norisināsies mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts". Organizatori piedāvās 59 dažādus laikmetīgās mākslas un kultūras pasākumus. Šogad "Baltā nakts" norit svinību zīmē - ir pagājuši 15 gadi kopš pirmās "Baltās nakts" jeb Nuit Blanche Parīzē, kur radīta šī foruma ideja. Tāpēc Rīgā šogad būs īpaši daudzveidīga starptautiska programma.

Norises dažādos Rīgas rajonos un apkaimēs

Foruma pamatprogrammu veidos vairāk nekā 34 mākslas un kultūras projekti, tostarp koncerti, instalācijas un performances pilsētvidē, izstādes, multimediāli projekti, dzejas lasījumi un filmu programmas. Pamatprogrammu papildinās vairāk nekā 25 iniciatīvas projekti, kuru organizēšanā iesaistās mākslas galerijas, kafejnīcas, mākslas un kultūras studijas, kā arī citi aktīvi rīdzinieki un domu biedri.

"Baltā nakts" lielākoties notiks Vecrīgā, Rīgas centrā, Miera ielas apkaimē, Spīķeros un tuvējā Pārdaugavā. Pārdaugavas mākslas, kultūras un izklaides vietas 2017. gada programmā var lepoties ar īpaši daudzveidīgu un plašu programmu.

Rīgas centru un Mežaparku savienos divi mākslas tramvaji ar atšķirīgām programmām. Viens tramvajs būs veltīts E. Veidenbauma dzejai un elektroniskajai mūzikai, savukārt, otrā tramvajā jaunie mākslas un dizaina talanti radīs pasaules iekšējo atainojumu ar animācijām un gaismas objektiem.

Tālākie "Baltās nakts" pasākumi - mobilās kultūrtelpas "Strops" - Mežaparkā un Ķengaragā, kur norisināsies sarunas dzejā projektā "Siev.Dz.", kā arī Ziemeļblāzmas pilī, kur notiks dejas teātra kompānijas Stars’ Well izrāde "Ēnas" un grupas "Triānas Parks" koncerts.

Dalība visos "Baltās nakts" pasākumos ir bez maksas. "Baltās nakts" informācijas centrs darbosies 9.septembrī no plkst.14.00 līdz 10.septembra plkst.2.00 laukumā pie Brīvības pieminekļa līdzās Laimas pulkstenim.

Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Starptautiskie projekti

Unikāls notikums Rīgā būs Īva Kleina (Yves Klein,1928-1962), franču gleznotāja un peformanču meistara, jaunā reālisma un performanču mākslas aizsācēja Eiropā un zilās krāsas ģēnija, skaņdarba "Monotonā klusuma simfonija" pirmatskaņojums Latvijā. Lai labāk iepazītu mākslinieka daiļradi, "Cafe Film Noir" norisināsies Īva Kleina filmu vakars, kurā būs iespēja noklausīties lekciju, noskatīties performanču video un dokumentālus sižetus par mākslinieku. Sarunu par mākslinieka dzīves gājumu un darbiem vadīs mākslas zinātniece Inese Baranovska. Savās atmiņās par sadarbību ar mākslinieku dalīsies slavenu Kleina performanču modele Elena Palumbo (Elena Palumbo).

Vērienīgs, dažādos starptautisko festivālos novērtēts vides objekts būs skatāms Bastejkalnā Museum of the Moon jeb "Mēness muzejs" - Lielbritānijas mākslinieka Luka Džeroma (Luke Jerram) un vairāku sadarbības partneru veidota ceļojoša instalācija. Tas ir septiņus metrus augsts, ar gaisu pildīts, izgaismots Mēness modelis, uz kura attēlots precīzs NASA Mēness virsmas satelītuzņēmums mērogā 1:500 000.

"Baltajā naktī" viesosies Spānijas ielu teātra grupa Kamch?tka, demonstrējot performances Miera ielā un Stacijas laukumā. Ar humora un enerģijas pilnu izrādi Mosh Split uzstāsies cirka mākslas trupa Sisus Sirkus no Somijas, bet Igaunijas zinātnes centrs AHHA Rīgā viesosies ar programmu "Izgudrojumu nakts". Māksliniece Čidema Mirola (Cigdem y Mirol, Beļģija) piedāvās vizuālu un skaņas instalāciju "Mans un vērojošā ķermenis un skaņa: grāmatu performance", kas notiks Dirty Deal Teatro.

Francijas radošās apvienības Ateliers du Bout de la Cale projekts Aquatic Life jeb "Ūdens pasaule" Esplanādē ir mākslinieku Benžamina Flao (Benjamin Flao), Žele Flao (Gaele Flao) un Monsieur QQ īpaši Rīgas "Baltajai naktij 2017" radīts grafisks un muzikāls rondo, kas skatītājus aizvedīs tintes un zīmuļa uzburtā ceļojumā izsapņotu zemju, debesu un jūru kartēs. Francijas mākslinieki piedalīsies arī izstādē "Mūsdienu franču keramika".

Jau 12 gadus pēc kārtas septembra sākumā Rīgas kultūras dzīvē nozīmīgu vietu ieņem laikmetīgā māksla "Baltāsnakts" laikā. "Baltā nakts" Rīgā ir daļa no starptautiska projekta "Eiropas Baltās naktis", ko aizsākušas piecas Eiropas galvaspilsētas - Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma. Šobrīd "Balto nakti" vai līdzvērtīgus pasākumus organizē arī Amsterdamā, Bukarestē, Portu un Valetā, Toronto, Tokijā, Monreālā un citās pilsētas. Rīgā forumu "Baltā nakts" organizē Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvalde sadarbībā ar aktīvākajām Latvijas kultūras organizācijām, iesaistot Latvijas un ārvalstu māksliniekus.

Pasākumu programma atrodama šeit.