Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pie Brīvības pieminekļa taps sīpolpuķu dobe ''Ziedošais Simtgades pavasaris''

© f64

SIA “Onava” sadarbībā ar SIA “Rīgas meži” un Rīgas domes Izglītības, Kultūras un sporta departamentu Latvijas simtgades Rīgas programmas ietvaros šodien uzsāk sīpolpuķu dobes “Ziedošais Simtgades pavasaris” stādīšanas sagatavošanas darbus pie Brīvības pieminekļa.

Pēc idejas autora SIA “Onava” iniciatīvas topošais un “Rīgas meži” daļas “Dārzi un parki” dārznieku īstenotais Latvijas dārznieku grupas dāvinājums Latvijas valsts simtgadē paredz veidot sīpolpuķu dobi 620 m2 platībā, kurā šoruden tiks stādīti 94 000 tulpju un muskaru sīpoli un kura uzziedēs 2018.gada pavasarī.

Brīvības pieminekļa kreisajā pusē sīpopuķes veidos rozā krāsas tulpju uzrakstu “ES <3 LATVIJU” uz zilas krāsas muskaru “Blue magic” fona, sirds formu veidojot no 1200 tulpju šķirnes “Latvija” ziediem.

Tulpju šķirne “Latvija” ir veidota kā Nīderlandes dāvana Latvijai par godu pirmajai Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā, kā arī izceļot draudzības saites starp divām valstīm - Latviju un Nīderlandi. Oficiāli kā jauna tulpju šķirne reģistrēta 2015. gada 23. aprīlī. Triumfa grupas tulpes “Latvija” augstums ir ap 40 cm, ziedkāts un lapas stingras, zied intensīvi sarkanā krāsā maija pirmajā dekādē, kas sakrīt ar Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas gadadienu 4.maijā.

Ideja par jaunas tulpju šķirnes veidošanu pieder Nīderlandes vēstniekam Latvijā Henkam van den Dūlam, kurš šīs dāvanas izveidi uzticēja pasaulē slavenam un godājamam Nīderlandes uzņēmumam JUB. Arī dobes projekta autors ir Nīderlandes ainavu arhitekts Jans J.Guldemonds.

Bet pieminekļa labajā pusē viļņosies Latvijas karogs, kuru veidos triumfa grupas tulpes “Pallada” un “White dream” attiecīgi karmīnsarkanā un baltā krāsā.

Šonedēļ tiks veikta esošo stādījumu izņemšana, plānotās dobes kontūras nospraušana dabā, dobes gultnes rakšana un pildīšana ar auglīgo augsni un bagātināto kūdru, kā arī paklājzāliena ieklāšana pie dobes. Savukārt nākamnedēļ sagatavošanas darbi turpināsies ar dobes zīmējuma - burtu un simbolu - nospraušanu dabā un teritorijas sakopšanu.

Trešdien, 18.oktobrī, plkst. 13:00 notiks dobes projekta atklāšanas svinīgais pasākums, tulpju šķirnes “Latvija” sīpolu stādīšana un informatīvās plāksnes izvietošana pie dobes.