Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Par izgāztuvi Pokrova kapos interesējas Pašvaldības policija

ATVEDA, IZGĀZA. Fotoattēlos redzamā vīrieša darbības fiksētas svētdien, 22. oktobrī © Aculiecinieka foto

Par Pokrova kapu nomaļākajā sektorā izgāztajām lietota betona bruģakmeņu un grants čupām ir ieinteresējusies Rīgas Pašvaldības policija. Ceturtdien informāciju sniedzām Rīgas Pašvaldības policijas darbiniekiem.

Neatkarīgā kopš septembra ir vairākas reizes rakstījusi par cilvēku vai cilvēkiem, kuri attaisa kapsētas vārtiņus un izgāž teritorijā būvmateriālu kravas. Turklāt rodas iespaids, ka kāds šos atkritumus šķiro - bruģakmeņi ir sakārtoti kaudzēs, pie grants čupas pieslieta lāpsta. Svētdienas, 22. oktobra, vakarā aculieciniecei izdevās nofotografēt vīrieti, kurš tumsiņā atmūķēja vārtus, iebrauca kapos, izgāza bruģakmeņus no piekabes un aizbrauca.

Aculiecinieka foto

Mēneša laikā, kopš būvniecības materiālu kaudzes ir izgāztas kapos un uzradušās arī jaunas, Neatkarīgā ir vērsusies pie Pokrova kapsētas pārvaldnieka, Rīgas pilsētas būvvaldē, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā, Lielrīgas reģionālajā vides pārvaldē, Valsts vides dienestā. Vides un kultūras pieminekļu sargājošajās institūcijās sākotnēji vērsāmies, jo kapsētas teritorija tiek piegružota - būvniecība šeit nav atļauta un kapsētas pārvaldnieks Viktors Smirnovs apgalvo, ka tāda tur arī nenotiek. Būvmateriāli izgāzti bez viņa ziņas, tajā kapsētas sektorā videonovērošanas kameras nav uzstādītas. Pokrova kapi, lai arī tagad pieder pareizticīgās baznīcas draudzei, vēsturiski ir bijusi Lielo kapu sastāvdaļa. Šogad pieņemtie Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likuma grozījumi paredz arī Pokrova kapu neaizskaramību. Pirms dažiem gadiem šajā kapsētā fiksētas vairāk nekā 70 piemiņas zīmes, kas iekļautas valsts aizsargājamo pieminekļu sarakstā.

Aculiecinieka foto

Starp citu, Valsts vides dienestā ir norādīti pat divi vides problēmu tālruņi, diemžēl Neatkarīgās sniegtā informācija sākotnēji netika reģistrēta. Neesot šā dienesta kompetence. Bet saskaņā ar ziņu aģentūras LETA publicēto informāciju «Valsts vides dienests tuvāko nedēļu laikā atkārtoti apsekos Pokrova kapu teritoriju, kurā ļaunprātīgi izmesti būvgruži». Tātad kapsētām inspektori ar līkumu neiet vis.

Rīgas pilsētas būvvalde no īpašuma juridiskajiem īpašniekiem pieprasījusi informāciju par Pokrova kapos izmestajiem būvgružiem, jo tiem tur nav jāatrodas. Pēc tam būvvalde informēs Lielrīgas reģionālo vides pārvaldi. Neatkarīgā jau rakstīja, ka Pokrova kapiem piegulošajā teritorijā tika plānots autostāvvietas projekts, taču 2016. gadā Rīgas pilsētas būvvalde būvdarbus tajā apturējusi, jo inspektors konstatēja, ka teritorijā ir ievestas, izbērtas un izlīdzinātas divas autokravas grunts, kas sajaukta ar dažādiem ražošanas atkritumiem, piemēram, ķieģeļiem, kokmateriāliem un citiem. Tādus būvniecībā nedrīkst izmantot.

Aculiecinieka foto