Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Laika apstākļi šogad samazina ķirbju lielumu

Nosvērtos ķirbjus izbaroja zoodārzā mītošajām dzeloņcūkām un degunlāčiem © F64

«Latvijas lielākā ķirbja čempionāts», kas jau 11 gadu notiek Rīgas Zooloģiskajā dārzā, nebūtu izdevies bez Agra Kazeļņika un Aivara Šmauksteļa, kuri mazākos ķirbjus cēla pa vienam, bet prāvākos divatā, izmantojot segu.

«Šogad nebija noguruma, bija diezgan viegli, salīdzinot ar pagājušo gadu, kad dažu ķirbju svars pārsniedza 200, 300 kilogramu, bet beidzamais esot svēris pat pāri 400 kilogramiem,» teica spēkavīri, kas pēc lielās cilāšanas neizrādīja noguruma pazīmes. Abu balsīs varēja dzirdēt prieku par pasākumu un, taujājot, cik gadu jau abi palīdz svērt ķirbjus, A. Kazeļņiks vien noteica, ka tas viņam ir ceturtais vai piektais gads, bet A. Šmaukstelis palīgā ir trešo gadu.

Ģimeniskais pasākums pulcēja lielo ķirbju audzētājus no visiem Latvijas nostūriem. Šogad ķirbju raža nebija tik varena kā pērn - vieglākais svēra 32 kilogramus, ko izaudzējusi Brigita Stalidzāne, bet Gundega Neimane no Kuldīgas novada dārza ogu izaudzējusi līdz 161,5 kilogramiem. «Tā ir sportiska aizraušanās. Mēs jau vairākus gadus cenšamies un kaut ko arī parasti sasniedzam,» teica lielā ķirbja saimniece un piebilda, ka šogad dēļ lielajām lietavām laiks nav palīdzējis ķirbju audzēšanā.

Ražīgi tika pārstāvēta Dadovsku ģimene no Skrundas. Daina Dadovska savu loloto ķirbi izaudzējusi līdz 157,5 kilogramiem, kas deva viņai 3. vietu. D. Dadovska šajā pasākumā piedalās jau astoto gadu. Piedalīties šajās sacensībās viņai esot licis gads, kad uzvarētāju ķirbis bija tikai pāris kilogramus smagāks par D. Dadovskas izaudzēto. Tas, pēc viņas vārdiem, esot devis motivāciju. Pērn saimnieces audzētais ķirbis esot sasniedzis 220 kilogramu smagumu. Trešās vietas īpašniece uzsvēra, ka iespaidīgais ķirbis ir audzis dabiski. «Mums praktiski daba audzē. Es nestāvu ar lejkannu klāt, un ūdeņi mums nav nekur tuvumā. Mēs arī neliekam minerālmēslus,» uzsvēra D. Dadovska un turpina, «labi, ja vienreiz šogad uzlējām ūdeni.»

Visi pasākuma dalībnieki saņēma 70 eiro balvu, bet uzvarētājiem tās bija dāsnākas. Par pirmo vietu saņēma dāvanu karti 350 eiro, par otro 220 eiro, un trešā vieta ieguva 150 eiro dāvanu karti pirkumiem Maxima veikalos visā Latvijā.