Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Kooperatīvi, nenokavējiet iespēju saorganizēt NĪN pārrēķinu – nodokļa atvieglojumu

© f64

Dzīvokļu īpašnieku biedrībām ir iespēja saviem dzīvokļu īpašniekiem saorganizēt nekustamā īpašuma nodokļa pārrēķinu – nodokļa atvieglojumu.

Biedrības valdei ir jāraksta iesniegums Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldei, jo pretējā virzienā informācijas apmaiņa nenotiek. Nebūs iesnieguma, nebūs automātiska nodokļa pārrēķina, pat ja tas ir saistīts ar Eiropas regulām un būtu loģiski, ja nodokļa pārrēķinu veic visiem, uz kuriem tas attiecas.

Dzīvokļu īpašniekiem, kuri ir saņēmuši Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes paziņojumu par izveidojušos nodokļa pārmaksu, jāapbruņojas ar pacietību, līdz savā bankas kontā ieraudzīs pārmaksāto summu.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka paziņojumā nav teikts, kā rīkoties. Ir tikai viens teikums, kurā paziņojuma saņēmējs tiek informēts par iespēju pārmaksāto summu izmantot nekustamā īpašuma nodokļa segšanai turpmāko trīs gadu laikā. Bet arī nav norādīts, vai pietiek ar gaidīšanu, kad Pašvaldības ieņēmumu pārvalde to izdarīs automātiski, vai arī ir atkal jāraksta iesniegums ar norādi, kā izmantot pārmaksu.

«Tad, kad no mums vajag iekasēt naudu, tad ir norādīti konti un sīki un smalki norādīts, kur un kā naudu pārskaitīt, bet tad, kad mēs gribam naudu atgūt, tad ir krietni jānopūlas,» atzīst kooperatīva iedzīvotāja. Viņa vēlējās uzrakstīt elektronisku iesniegumu, lai pārmaksāto summu saņemtu savā bankas kontā. Paziņojuma teksta sastādītājiem - juristiem - var ieteikt piemēroties vidējam statistiskajam kooperatīva biedram - cilvēkiem nav jānorāda tikai likumu un noteikumu panti, bet arī jāizskaidro, kā rīkoties. Sieviete elektronisko sistēmu nespēja atkost, tāpēc zvanīja uz bezmaksas informatīvo tālruni 80000850, lai saņemtu konsultāciju. Vēl pastāv iespēja uzrakstīt vēstuli brīvā formā, kurā norādīts, ka kooperatīva biedrs vēlas saņemt pārmaksāto summu kontā, un nosūtīt to Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšniekam Rīgā, Terēzes ielā 5, LV-1012, vai arī iesniegumu var atvest un iesniegt personīgi.

Iesniegums par pārmaksātās nodokļa summas ieskaitīšanu dzīvokļa īpašnieka bankas kontā jāraksta Rīgas domes pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšniekam Rīgā, Terēzes ielā 5, LV-1012.

***

KUR ZVANĪT

• Informāciju par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem, pārmaksātās summas saņemšanu vai novirzīšanu nākamā gada nodokļu maksājumu segšanai var iegūt, zvanot uz informatīvo tālruni 80000850 (bezmaksas), + 371 67105919 (zvaniem no ārzemēm).