Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīga ir krāšņu ziedu pārbagāta

VELTĪJUMS SIMTGADEI. Puķu paklājdobes, kas atrodas Rīgas centrā – dobe pie Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas un dobe Esplanādē, iepretim viesnīcai Radisson Blu Hotel Latvija, veidotas līdzīgā stilistikā – latvju rakstu un spēka zīmju formā – un ir veltījums Latvijai tās simtgadē © Publicitātes foto

Rīgas parki, dārzi un skvēri ir ziediem pārbagāti – par to Rīgas mežu dārznieki un puķu audzētāji saņem daudz komplimentu no rīdziniekiem un pilsētas viesiem. Lai novērtētu paveikto un izvērtētu, kas pilnveidojams nākotnē, SIA Rīgas meži daļas Dārzi un parki dārznieki, uzņēmuma vadība un vasaras ziedaugu stādāmā materiāla piegādātāju pārstāvji nesen devās ikgadējā Rīgas pilsētas vēsturiskā centra, Pārdaugavas un apkaimju 2018. gada vasaras sezonas ziedu dobju un apstādījumu apgaitā.

Galvenā uzmanība tika veltīta vasaras puķu dobju stādījumu kvalitātes novērtēšanai un uzdevumu noteikšanai nākamajām sezonām. Stādījumu ierīkošanas un uzturēšanas kvalitāte tika novērtēta ļoti pozitīvi, profesionāļi uzteica Rīgas mežu apstādījumu plānošanas speciālistu veikumu latviešu tradicionālo rakstu integrēšanā ziedu zīmējumos.

PRIEKS ACĪM UN SIRDIJ. Dobes Ziedošās simtgades vasara, kas ieskauj Brīvības pieminekli no abām pusēm, zīmējumā ieskanas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas karogu stilizācijas, un tā ir Rīgas mežu apsveikums visu trīs Baltijas valstu simtgadē / Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Tā kā kopējais apgaitas dalībnieku skaits sasniedza vairākus desmitus cilvēku, tas izraisīja citu parku apmeklētāju - gan rīdzinieku, gan pilsētas viesu - interesi. Uzzinot pulcēšanās mērķi, Rīgas mežu dārznieki saņēma komplimentus latviešu, angļu, krievu, dāņu un vācu valodā par ziedu dobju krāšņumu un drosmīgajām ziedu kompozīcijām.

Divas lielākās un krāšņākās vasaras puķu paklājdobes atrodas Rīgas centrā - dobe pie Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas un dobe Esplanādē, Brīvības bulvāra un Elizabetes ielas stūrī, iepretim viesnīcai Radisson Blu Hotel Latvija. Abas dobes veidotas līdzīgā stilistikā - latvju rakstu un spēka zīmju formā - un ir veltījums Latvijai tās simtgadē.

Simboliski ne mazāk nozīmīga ir dobe Ziedošās simtgades vasara, kas ieskauj Brīvības pieminekli no abām pusēm. Dobes zīmējumā ieskanas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas karogu stilizācijas, un tā ir Rīgas mežu apsveikums visu trīs Baltijas valstu simtgadē.

IEVĒROJAMI. Šogad Rīgas dārzos, parkos un skvēros ar vasaras puķēm apstādītas dobes 3000 m2 platībā, kopumā iestādīts vairāk nekā 73 tūkstoši vasaras puķu / Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Bez jau minētajām dobēm Rīgas mežu dārznieki ierīkojuši aptuveni 50 krāšņu vasaras ziedu objektu, tajā skaitā Rīgas centrā ir izveidotas dobes, ziedu vāzes, grozi un piramīdas Jēkaba laukumā, Pils laukumā, Līvu laukumā, Kanālmalas apstādījumos, Vērmanes dārzā, Ziedoņdārzā, Kronvalda parkā, Esplanādē un pie Brīvības pieminekļa, kā arī Uzvaras parkā un Arkādijas parkā Pārdaugavā, Zemitāna laukumā, rekonstruētajā K. Barona ielā, Ziemeļblāzmas parkā, Mežaparkā, Spīķeru kvartālā un citviet Rīgas apkaimēs. Tikpat skaists kā pērn - Vērmanes dārza 200 gadu jubilejā - arī šogad ir profesionālo dārznieku vadībā tur tapušais rozārijs (rožu dobe).

Šogad Rīgas dārzos, parkos un skvēros ar vasaras puķēm apstādītas dobes 3000 m2 platībā, bet dobēs, ziedu piramīdās, ziedu grozos un vāzēs kopumā iestādīts vairāk nekā 73 tūkstoši vasaras puķu. Visvairāk stādītas begonijas - 21 039 ziedi, kā arī 7570 samtenes, 7215 cinnijas, 7037 balzamīnes, 4768 cinerārijas, 3210 laimiņi, 3160 irasīnes, 3060 perillas un daudzu citu, kopumā 36 ziedaugu sugu stādi.

Vasaras puķu stādījumi priecē rīdziniekus un pilsētas viesus no maija beigām līdz pat oktobra beigām.