Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Atpūtniekiem jāsargās no zilaļģēm

JĀUZMANĀS. Zilaļģes ūdenī nevar nepamanīt. Nevajadzētu plunčāties seklā ūdenstilpē, kurā savairojušās aļģes, jo toksīni var izraisīt spēcīgu alerģiju © Foto: Rigalv

Atpūtniekiem pie ūdenstilpēm arī pašiem jārūpējas par savu drošību – jāvēro, vai nav uzliktas brīdinājuma zīmes, ka peldēties nedrīkst vai nav ieteicams, jānovērtē ūdens kvalitāte. Siltajā laikā Rīgas jūras līča piekrastē ir savairojušās zilaļģes. Laikapstākļi sekmē to vairošanos – austrumu vēja dēļ Rīgas jūras līča piekrastē, no Jūrmalas līdz Kolkasragam, iespējama zilaļģu koncentrācija. Tās var būt arī ezeros, dīķos un upju līčos.

Zilaļģu izdalītie toksīni var radīt alerģiskas ādas reakcijas, acu un gļotādas kairinājumu, mājlopi var akūti saindēties ar toksīniem pilno ūdeni un pat aiziet bojā. Ūdeņos, kur notikusi masveida zilaļģu savairošanās, neiesaka makšķerēt un noķertās zivis nevajag izmantot uzturā, toksīni uzkrājas arī zivīs.

Tā dēvēto ūdens ziedēšanu veicina silts, mierīgs laiks, sasilis ūdens un slāpekļa un fosfora savienojumi, ar kuriem zilaļģes barojas. Pirms peldēšanās ieteicams pārliecināties, cik lielā platībā zilaļģes savairojušās. Veselības inspekcija skaidro, ka potenciāli toksisko aļģu masveida savairošanās vēl neliecina par toksīnu izdalīšanos ūdenī, bet noteikti nedrīkst peldēties, ja zilaļģu savairošanās konstatēta lielā ūdens platībā.

Situācija Rīgas jūras līča piekrastē var mainīties strauji - par to liecina izplatītie brīdinājumi nepeldēties vairākās Rīgas pludmalēs, kam pēc dažām dienām sekoja atsaukums.

Aļģu daudzums veidojas atkarībā no vēja virziena. Iedzīvotāji ir aicināti iepazīties ar aktuālo informāciju Veselības inspekcijas mājaslapā. Līdz šim brīdinājumi par zilaļģu vairošanos Rīgā izskanēja par Vecāķu, Daugavgrīvas un Vakarbuļļu pludmalēm.

Noteikti nedrīkst peldēties, ja zilaļģu savairošanās, ko var konstatēt pēc to netīri zilganzaļās krāsas (plēves uz ūdens, saskalojumi u.c. pazīmes), konstatētas visā ūdens masā un peldvietas akvatorijā, piemēram, ezerā.

***

KĀ RĪKOTIES

Visvienkāršākais veids, kā ikviens Latvijas iedzīvotājs var iesaistīties peldvietu kvalitātes novērojumos, ir veikt vizuālus novērojumus un aizpildīt anketu. Veselības inspekcijas mājaslapā iespējams iegūt plašāku informāciju. Katram iedzīvotājam tiks atbildēts personīgi, bet iesūtītos jautājumus un ierosinājumus apkopos un ievietos mājaslapā. Jautājumus, kā arī ierosinājumus, iespējams nosūtīt uz e-pasta adresi: vide@vi.gov.lv.

Piesardzības nolūkos vecāki aicināti neļaut bērniem uzturēties seklumā un pludmales piekrastes lāmās, kur vērojama zilaļģu savairošanās un ūdens iekrāsošanās zaļā krāsā. Tāpat iesaka atturēties no peldēšanās jutīgus cilvēkus, kuriem biežāk novērojamas ādas alerģiskas reakcijas, kas pēc saskarsmes ar zilaļģēm var pastiprināties.