Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Iedzīvotājiem apnikusi prostitūcija Grīziņkalnā

© F64

Pirms dažām dienām izskanēja informācija, ka Valsts policijā vērsušies Rīgas Latgales priekšpilsētas Mūrnieku un Lienes ielu māju iedzīvotāji ar ierosinājumu informēt policiju par prostitūtām Grīziņkalna apkaimē, kur viņas savus pakalpojumus piedāvā un sniedz. No informācijas izriet, ka pret prostitūcijas pakalpojumu pircējiem iebildumu nav ne iedzīvotājiem, ne policijai. Jo policija norādījusi, ka vīriešiem, kuri izmantojuši prostitūtu pakalpojumus, ir jāierodas iecirknī tikai liecību sniegšanai.

Pieņemsim, ka policija nemaz nevar rīkoties citādi un Grīziņkalna prostitūtu gadījumā sodīt viņas vien. Ministru kabineta noteikumi Nr. 32 Prostitūcijas ierobežošanas noteikumi paredz, ka personai aizliegts piedāvāt vai sniegt seksuālos pakalpojumus par maksu, kā arī saņemt šos pakalpojumus dzīvojamā telpā: ja tā atrodas tuvāk par 100 metriem no izglītības iestādes vai baznīcas; ja tajā atrodas nepilngadīgais; ja pret to iebilst citas personas, kuras dzīvo šajā telpā vai mājā, kurā tā atrodas.

Ja prostitūcijas pakalpojumus sniedz un saņem uz ielas, automašīnā, parkā, tad dzīvojamā telpa tā, protams, nav, un prostitūtas klients ir pasargāts no soda.

Prostitūta par maksas seksu ārpus dzīvokļa var saņemt sodu līdz 700 eiro, bet viņas klients gūst gan baudu, gan ieekonomē naudu, jo netiek sodīts. Savukārt pārītis, kurš ļāvies mīlas priekiem parkā uz soliņa un viens otram par to nemaksā ne naudā, ne graudā, var saņemt maksimālo sodu par sīko huligānismu 250 eiro katrs.

Valsts policija vēsta, ka Grīziņkalna iedzīvotāji esot aktīvi informējuši policiju par prostitūtām, kuras strādā uz ielas, nevis pašu īrētos (jābūt īres līgumam) vai īpašumā esošos dzīvokļos. Māju iedzīvotāji iesūtījuši gan video un fotogrāfijas ar personām, kuras piedāvā seksuālos pakalpojumus, gan ar personām, kuras tos, iespējams, izmanto. Pašlaik nolemts, ka Grīziņkalna rajonā izvietos informatīvus uzrakstus par Prostitūcijas ierobežošanas noteikumiem un biežāk patrulēs policisti. Viens no sadarbības veidiem būs kopīgas tiešsaistes tīkla lietotnes WhatsApp grupas izveidošana Grīziņkalna apkārtnes māju iedzīvotājiem, kur varēs iesūtīt informāciju par personām, kuras piedāvā seksuālos pakalpojumus, un personām, kuras, iespējams, tos izmanto. Vakar tālrunis, uz kuru iedzīvotāji bija aicināti zvanīt un pieteikties dalībai grupā, klusēja.

***

KĀ ZIŅOT

Iedzīvotāji, kuri vēlas sniegt informāciju par prostitūciju Rīgā, uzņemtās fotogrāfijas un videomateriālus var sūtīt Rīgas Pašvaldības policijas mobilajā lietotnē vai zvanīt uz Valsts policijas diennakts tālruņa numuru 110. Grīziņkalna apkārtnes iedzīvotāji, kuri vēlas pievienoties WhatsApp grupai, ir aicināti sūtīt vēstuli uz e-pastu egils.ezis@riga.vp.gov.lv vai zvanīt uz tālruni 67086322.