Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Atpūta

LU Botāniskajā dārzā uzziedējusi alojlapu juka

© botanika.lu.lv

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā uzziedējusi alojlapu juka (Yucca aloifolia). Jukas ir izplatīti telpaugi, taču mājas apstākļos tās zied reti. Jukām raksturīgi iespaidīga izmēra balti ziedi, kas vizuāli atgādina liela izmēra maijpuķīšu ķekaru. Ziedošā juka apskatāma LU Botāniskā dārza Acāliju siltumnīcā, ziņo LU.

LU Botāniskajā dārzā ziedus vērusi alojlapu juka Yucca aloifolia. Alojlapu juka zied iespaidīgiem, baltiem ziediem, kas pēc formas vizuāli atgādina maijpuķītes. Lai gan jukas ir ļoti izplatīti telpaugi, mājas apstākļos tās zied ļoti reti. Ziedošo juku šobrīd iespējams aplūkot LU Botāniskā dārza Acāliju siltumnīcā - nenokavē!

Visas juku sugas galvenokārt aug sausos un kalnainos reģionos, prērijās un krūmājos

Savvaļā alojlapu jukas sastopamas Ziemeļamerikā tropu un subtropu joslas sausajos apgabalos. Tās naturalizējušās arī Argentīnā, Urugvajā, Itālijā, Dienvidāfrikā un citviet. Smailo lapu dēļ alojlapu juku mēdz dēvēt arī par “spāņu durkli”.

Kopumā pasaulē zināmas 49 dažādas juku sugas un 24 pasugas. Visas juku sugas galvenokārt aug sausos un kalnainos reģionos, prērijās un krūmājos. Laika gaitā jukas ir kļuvušas par ļoti izplatītiem telpaugiem, jo tās labi pacieš dzīvokļiem raksturīgo sauso gaisu, kā arī ir izturīgas pret kaitēkļiem un mazprasīgas pret kopšanu. Cilvēki, kas augu pasaulē orientējas mazāk, jukas bieži vien kļūdaini mēdz dēvēt par palmām.

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs ir vecākais botāniskais dārzs Latvijā. Dārza 15 hektāru lielā brīvdabas teritorija, augu mājas un Tropu tauriņu māja nodrošina mājvietu ap 6000 dažādiem augiem, kā arī tauriņiem no Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas tropiskajiem džungļiem, bet rīdziniekiem un pilsētas viesiem piedāvā skaistu pastaigu un kulturālas izklaides vietu.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Vasaras sezonā dārzs apmeklētājiem būs atvērti no plkst. 10.00 līdz 21.00. Ieejas maksa LU Botāniskajā dārzā vasaras sezonā: skolēniem ar klasēm - EUR 1.90, skolēniem individuāli - 2.90 EUR, studentiem un pensionāriem - EUR 3.90, pieaugušajiem - EUR 4.90. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem. Plašāka informācija: www.botanika.lu.lv.