Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

"Mērīšana jau gaisu neuzlabo" - Rīgā jaunas gaisa kvalitātes mērīšanas stacijas neplāno

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Rīgas dome tuvākajā laikā neplāno uzstādīt jaunas gaisa kvalitātes mērīšanas stacijas, sacīja Rīgas domes Vides pārvaldes vadītāja Evija Piņķe.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvās informācijas, novērojumu stacijā Brīvības ielā, Rīgā, šogad jau bijušas vismaz 38 dienas, kurās pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais gaisa piesārņojuma robežlielums cilvēka veselības aizsardzībai.

Patlaban Rīgā ir trīs gaisa kvalitātes mērījumu stacijas

Turklāt satraukumu par gaisa kvalitāti pilsētā pauž arī iedzīvotāji sociālajos tīklos, daloties ar fotogrāfijām, kurās redzami putekļu nosēdumi uz palodzēm, kā arī grīdām, rokām un kājām.

Patlaban Rīgā ir trīs gaisa kvalitātes mērījumu stacijas, taču jaunas uzstādīt nav plānots, jo "mērīšana jau gaisu neuzlabojot", turklāt oficiālos datus par gaisa kvalitāti ievācot LVĢMC. "Informāciju ziņojumiem Eiropas Komisijai ievāc LVĢMC un pašvaldības uzstādītās mērījumu stacijas ir priekš mums pašiem, no viņām dati apkopoti valstiskā līmenī netiek," sacīja Piņķe, norādot, ka LVĢMC tikai gada beigās pēc īpašas metodikas aprēķina putekļaino dienu skaitu konkrētās teritorijās, ņemot vērā gan vairākus, tostarp, dabiskos faktorus. "Ierasts, ka pēc šiem aprēķiniem, dienu skaits, kad ir pārsniegta atļautā gaisa piesārņojuma norma, daudzkārt samazinās," skaidroja pārstāve.

Pēc viņas paustā, augstā putekļu koncentrācija skaidrojama ar meteoroloģiskajiem apstākļiem un ilgstošo sausumu. Tāpat putekļu daudzums palielinās arī ielu remontdarbu dēļ. Viņa skaidroja, ka pašvaldība nevar ietekmēt lietus vai saules daudzumu un ilgstoša sausuma gadījumā vienīga iespēja kā cīnīties ar putekļiem ir ielu laistīšana.

Pēc vides pārvaldes pārstāvju paustā, Rīgas domes Satiksmes departaments saulainā laikā ielas pilsētas centrā mitrina piecas reizes nedēļā. "Viņi caur centra ielām laiž putekļu nosūcējus un mašīnas, kas nevis laista, bet mitrina ielas. Ja pēc kārtas ir piecas saulainas dienas, naktīs ielās tiek palaistas mašīnas, kas ielas tiešām fiziski laistot. Taču vietas, kur notiek remontdarbi, laistītas netiek," sacīja pārvaldes pārstāve Edīte Pūķe.

Lai situāciju risinātu ilgtermiņā, pašvaldībā esot apstiprināta gaisa kvalitātes uzlabošanas programma 2016.-2020.gadam. Programma paredz ieviest dažādas normatīvo aktu izmaiņas, ostas darbības pārcelšanu uz Krievu salu, satiksmes tīkla optimizāciju un citus pasākumus.

Kā ziņots, Eiropas Savienības direktīvā un Latvijas Ministru kabineta noteikumos minēts, ka gaisā suspendēto cieto daļiņu ar diametru līdz 10 mikrometriem jeb PM10 vidējam daudzumam 24 stundu periodā nevajadzētu pārsniegt 50 mikrogramu kubikmetrā, tomēr gadā ir atļauti 35 pārsniegumi.

LVĢMC apkopotie dati liecina, ka šī gada pirmajos četros mēnešos Brīvības ielā, Rīgā, reģistrēti 26 pārsniegšanas gadījumi, un atbilstoši operatīvajiem datiem šomēnes bijušas vēl vismaz 12 dienas, kurās PM10 daudzums pārsniedzis 50 mikrogramu kubikmetrā.

Lielākais gaisa piesārņojums putekļu dēļ pilsētās parasti ir martā un aprīlī, kad iestājas sauss un saulains laiks un gaisā nereti paceļas ielās sakrājušās smiltis un sāls. Gaisa kvalitāte maijā parasti uzlabojas, bet sausuma dēļ šogad tā nav noticis.