Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Satiksme

Sākoties vasaras brīvlaikam, nedrīkst aizmirst par drošību uz dzelzceļa pārbrauktuvēm

© autora

Katru gadu, sākoties vasarai, jūnija sākumā visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā drošas dzelzceļa šķērsošanas diena. Šodien kampaņas pasākums norisinājās pie Čiekurkalna dzelzceļa pārbrauktuves, kur pulcējās vairākas valsts amatpersonas, lai atgādinātu par ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu.

Šajā gadā Latvijā uz dzelzceļa ir notikuši 10 negadījumi, kuros bojā gājuši septiņi cilvēki, bet traumēti trīs cilvēki. Kā stāsta Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis, tad uz dzelzceļa ir notikuši 0,35% no kopumā valstī šogad reģistrēto negadījumu skaita.

Uz dzelzceļa notiekošo negadījumu iemesli ir dažādi - ne tikai cilvēku nevērība pret ceļu satiksmes noteikumiem, neuzmanība vai paviršība, bet nereti arī viņu vēlme pārtraukt dzīvi, metoties zem vilciena. AS "Pasažieru vilciens” valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis aicina Latvijas iedzīvotājus nepalikt vienaldzīgiem un nepaiet garām saviem līdzpilsoņiem, redzot, ka kāds vēlas veikt pašnāvību. Viņš mudina sabiedrību būt saliedētākai.

„Latvijas dzelzceļa” prezidents Edvīns Bērziņš uzsvēra, ka negadījuma laikā vilciena vadītājiem, kuri nespēj novērst traģēdiju, arī tiek nodarīta psiholoģiskā trauma. “Mums jāatceras, ka vilciens ir ļoti liels transporta līdzeklis. Dzelzceļš nav īstā vieta, kur cīnīties un izaicināt tik smagu transporta līdzekli.”

Priecīgā ziņa gan ir tā, ka, atskatoties vēsturē, cilvēku skaits, kas nonāk nelaimē uz dzelzceļa, ir krietni mazāks. Kontroles dienesti ikdienā novēro kā satiksmes dalībnieki arvien biežāk cenšas ievērot ceļa satiksmes noteikumus. Tam par iemeslu varētu būt arī videonovērošanas kameru uzstādīšana, kas palīdz izsekot pārkāpumiem.

Lai uzlabotu situāciju, Valsts policijas Satiksmes drošības pārvalde vēlas veicināt sadarbību ar Latvijas dzelzceļu fiksēto pārkāpumu apstrādes jomā, lai nākotnē varētu izmantot arvien modernākus tehniskos līdzekļus.