Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Māja

Siltie salāti

© Māja

Ierasts, ka salāti pieder tikai pie aukstajiem ēdieniem, taču tā nav. Tradicionālās salātu sastāvdaļas mūsdienās papildina visdažādākie produkti. Biežāk, protams, izvēlamies svaigus salātus, kuros galvenā sastāvdaļa ir dārzeņi, bet vēsākā laikā ēdienkartē nereti tiek iekļauti siltie salāti, kurus patiesībā var uzskatīt par otrajiem ēdieniem, jo tie ir pikanti.

Recepšu šādiem salātiem ir daudz. Jūras veltēm, gaļai un zivīm var pievienot aukstus dārzeņus un augļus, neizmantojot mērci vai izmantojot to pavisam maz. Klasisko silto salātu variants – tos gatavo no kartupeļiem. Ļoti universāli ir siltie salāti no jūras veltēm – sātīgi, viegli, lieliski garšo jebkurā gadalaikā. Var izmantot jebkuras jūras veltes – svaigas, saldētas vai konservētas: garneles, kalmārus, mīdijas, krabju gaļu. Tradicionāli tās kombinē ar rīsiem, kartupeļiem vai makaroniem. Var papildināt ar kuskusu, bulguru un kvinoju. Lieliska silto salātu sastāvdaļa ir pupiņas. Melnās pupiņas var savienot ar kukurūzu un kuskusu. Visas sastāvdaļas atsevišķi izvāra, pievieno svaigus sagrieztus burkānus, seleriju, apceptu sasmalcinātu sīpolu, laima sulu, kam pievienots sāls un pipari. Šādus salātus var pagatavot no jebkuriem putraimiem. Var izvārīt rīsus un griķus, smalki sagriezt kāpostus un burkānus, karstus putraimus var sajaukt ar dārzeņiem, rozīnēm un riekstiem. Pārlej ar mērci, kas pagatavota no aveņu etiķa, medus, ķiploka un olīveļļas.

***

RECEPTES

Siltie salāti ar tunci

 Sastāvdaļas:  400 g konservētu balto pupiņu, 250 g konservēta tunča, 3 vidēji kartupeļi, 200 g ķirštomātu, sarkanais sīpols, 2 ēdamkarotes kaperu, 3 zariņi svaiga bazilika, tējkarote sinepju, olīveļļa, sula un miziņa no puscitrona, sāls, melnie pipari.

Pagatavošana: notīra kartupeļus un sagriež daiviņās. Tos liek katliņā, pārlej ar vārošu ūdeni un ļauj, lai sāk vārīties. Pievieno sāli, vāra 2 minūtes. Noņem no uguns, uzliek vāku, virsū dvieli un atstāj uz kādu laiku. Pupiņas nokāš sietā, tomātus pārgriež uz pusēm. Sīpolu sagriež pusaplīšos. Traukā ielej sulu no kārbiņas ar tunci, pievieno citrona sulu un miziņu, sinepes, pāris karotes eļļas, sāli, piparus un visu samaisa. Sagriež bazilika lapiņas, pievieno mērcei. Kaperus sagriež uz pusēm. Tunci sasmalcina, no kartupeļiem nolej ūdeni, uz nelielas uguns apžāvē. Tiem pievieno pusi mērces un samaisa. Sajauc pupiņas, sīpolu, tomātus un tunča gabaliņus. Kartupeļus liek uz šķīvja, uz tiem – pupiņas ar piedevām, uzlej mērci un uzliek kaperus.

Saldskābie siltie salāti no ķirbja

 Sastāvdaļas:  400 g ķirbja, burkāns, 40 g rozīņu, 30 g mandeļu, tējkarote cukura, apelsīns, ābols, tējkarote kanēļa, eļļa cepšanai.

Pagatavošana:  ķirbi sagriež nelielos kubikos. Burkānu sarīvē uz rīves vai sagriež salmiņos. Dziļā kastrolī uzkarsē eļļu, liek tajā rozīnes un apcep minūti uz vidējas uguns. Liek pannā ķirbi un burkānus, samaisa. Pievieno cukuru un kanēli, uzliek vāku un sautē 7 līdz 8 minūtes uz lēnas uguns, periodiski maisot. Pievieno mandeles. Apelsīnu sagriež uz pusēm, sulu no pusapelsīna izspiež uz pannas ar dārzeņiem, samaisa un uzliek vāku. Otru pusi apelsīna sagriež nelielos gabaliņos. Ābolu notīra un sagriež nelielos gabaliņos. Augļus liek cepešpannā, samaisa un sautē uz vidējas uguns zem vāka 2 līdz 3 minūtes.

Padomi

• Salātiem no jūras veltēm aizdaram vislabāk mērci gatavot no augu eļļas kopā ar etiķi vai citrusaugļu sulu.

• Siltos salātus nejauc kopā ar krējumu, majonēzi vai bešamela mērci.