Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

GARDĒŽIEM: Krāsainās plūmes

© Leonīds Gusevs

Dzeltenas, zilas, sarkanas, saldas un ne tik saldas, lielākas un mazākas formas augļi... Šādas plūmes ik gadu ir galdā vasaras beigās. Zinātniski pierādīts, ka tieši plūmēs vitamīnu un minerālvielu sastāvs ir krietni bagātīgāks nekā vairumā citu augļu.

PLŪMJU CV

* Plūmes ir bagātas ar P vitamīnu, tas saglabājas pat apstrādes procesā. Salīdzinājumā ar tādiem augļiem kā ķirši, apelsīni, mandarīni, bumbieri satur krietni vairāk E vitamīna. Sastāvā ir arī A, C, B vitamīns, kalcijs, fosfors, kālijs un dzelzs.

* Neatkarīgi no garšas visās plūmēs ir daudz cukura (saharozes, fruktozes un glukozes) un šķiedrvielu.

* Sastāvā ir kālijs (līdz 214 mg 100 g), kam ir būtiska fizioloģiska nozīme. Kālija savienojumiem, kas ir plūmēs, raksturīga urīndzenoša iedarbība.

* Par vienu no labākajām plūmju īpašībām uzskata lielo daudzumu pektīna to sastāvā, kas palīdz no organisma izvadīt smagos metālus un toksīnus.

* Plūmes vislabāk iesaka ēst svaigas, jo, termiski apstrādātas, zaudē vērtīgos mikroelementus un vitamīnus.

* Svaigas un žāvētas plūmes ir bagātas ar antioksidantiem, jau pieminētajiem pektīniem, organiskām skābēm. Tā kā žāvētās plūmēs ir vairāk kaloriju nekā svaigās, tad tās neiesaka tiem, kas slimo ar cukura diabētu un kam raksturīga aptaukošanās.

* Plūmju lapās, tāpat arī augļos, ir kumarīni, kuri kavē trombu veidošanos asinsvados.

* Plūmes izmanto ne tikai augļu salātos, sacepumos, saldējumā un citos desertos, bet arī labi sader ar gaļu, izmanto pildījumā pīlei. No tām vāra ievārījumu, gatavo kompotu, džemu, izmanto pildījumam pīrādziņos. Kompotus, žāvētas plūmes var uzglabāt līdz nākamajai ražai – tie saglabā līdz 80 procentiem vitamīnu.

* Ķīnā un Japānā populāras ne tikai saldas, bet arī sāļas žāvētas plūmes. No tām gatavo atspirdzinošus dzērienus, ko pasniedz ar ledu, vai ēd kā uzkodu.

* Plūmju mērces var gatavot mājās kopā ar dārzeņiem, piemēram, kabačiem, ķirbi un tomātiem, kam pievieno ķiploku un mārrutkus. Mērcēm var izmantot jebkuras šķirnes plūmes, vislabāk – skābās.

* Marinēšanai vislabāk der saldās šķirnes, bet kā piedevai piemērotas arī skābākas šķirnes. Marinētas plūmes ir lieliska piedeva pie gaļas.

* Rītu var sākt ar diētiskiem plūmju salātiem! Plūmēm pievieno bumbierus, ābolus, sagriež smalkos gabaliņos un samaisa salātu traukā. Kā piedevu ņem netreknu jogurtu bez piedevām. Pirms pasniegšanas 10 līdz 15 minūšu salātus var paturēt ledusskapī.

ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS

* Plūmes iesaka lietot, ja ir aknu saslimšana un hipertonija.

* Melnās plūmes vēlams lietot, ja ir ateroskleroze, tās sekmē holesterīna izvadīšanu no organisma.

* Tautas medicīnā plūmes uzskata par vērtīgām, ja ir reimatisms, podagra.

UZTURVĒRTĪBA (100 g)

Kilokalorijas 42

Olbaltumvielas 0,8 g

Tauki 0,3 g

Ogļhidrāti 9,6 g

Kā izvēlēties plūmes?

* Ieteicams pirkt ne pārāk mīkstas un ne pārāk cietas plūmes, jāskatās, lai tajās nav bojājumu. Plūmes, kas novāktas nenobriedušas, faktiski nenogatavojas, un tajās ir krietni mazāk vērtīgo vielu.

* Ja plūmes ir pārklātas ar baltu apsarmi, ko viegli var notīrīt ar roku, tad tas ir normāli. Bet, ja uz augļiem ir balti plankumi, tad tas liecina, ka izmantots pārāk daudz pesticīdu. Tādus augļus noteikti nevajag lietot uzturā!

* Vislabākais variants, pērkot plūmes, – tās pārgriezt uz pusēm, jo tad var secināt, vai tā ir vesela ne tikai no ārpuses, bet arī pie kauliņa.

* Jāatceras, ka plūmes ir rūpīgi jānomazgā pirms lietošanas.

RECEPTES: Gardie plūmju ēdieni

Plūmju pīrāgs

SASTĀVDAĻAS:

20 g sviesta

200 g brūnā cukura

3 olas

250 g pankūku miltu

8 plūmes

2 tējkarotes pūdercukura

25 g mandeļu skaidiņu

 2 ēdamkarotes piena

50 g sasmalcinātu mandeļu

PAGATAVOŠANA:

1.     Gatavo mīklu: sviestu sakuļ ar cukuru, pievieno olas, pienu, miltus, sasmalcinātas mandeles un samaisa viendabīgu mīklu.

2.     Cepamo formu izklāj ar cepamo papīru vai ietauko ar sviestu. Liek mīklu, to vienmērīgi izlīdzina un virsū kārto plūmes ar griezuma vietu uz augšu. Pārkaisa ar mandeļu skaidiņām.

Liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā cep 40 – 45 minūtes.

Vista plūmēs

Lai pagatavotu šo ēdienu, vistu uz nakti iemarinē bagātīgā marinādē: plūmes vistas gaļai piešķirs nedaudz salduma, bet olīvas un kaperi piedos īpašu pikantumu.

SASTĀVDAĻAS:

aptuveni 1,5 kg smaga vista

120 ml sausa baltvīna

šķipsniņa brūnā cukura

1 ēdamkarote kapātu svaigu pētersīļu

marinādei: 60 ml olīveļļas

                  4 prāvas ķiploka daivas

                  60 ml sarkanvīna etiķa

                  200 g olīvu

                  10 plūmes bez kauliņiem

                  3 ēdamkarotes kaperu, nedaudz kaperu sālījuma

                  sauja raudeņu lapu

                  lauru lapas

                  sāls, melnie pipari

PAGATAVOŠANA:

1.     Lielā bļodā sajauc visas marinādes sastāvdaļas, pievieno rupji saplacinātus ķiploku gabalus,

2.     Vistu sagriež gabalos, liek marinādē, visu labi samaisa un atstāj uz nakti.

3.     Nākamajā dienā: cepamajā pannā kārto vistas gabalus, pārlej ar marinādi, apslaka ar baltvīnu. Uz katra vistas gabaliņa uzkaisa nedaudz brūnā cukura.

4.     Pannu ar gaļu liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un 140 grādu temperatūrā cep aptuveni 50 minūtes, ik pa laikam vistas gabaliņus apgrozot un apslakot ar marinādi.

5.     Gatavu vistu pasniedz ar kartupeļiem, salātiem un bagātīgu zaļumu piedevu.

  

Plūmes un citi eksotiskie augļi, grilēti ar fetas sieru

Mūsdienās apelsīnus, aprikozes, persikus, nektarīnus vai plūmes par reti sastopamiem neviens vairs nesauc (pieejami taču cauru gadu!), taču no tiem iespējams pagatavot neikdienišķu uzkodu, kas nevienu neatstās vienaldzīgu.

SASTĀVDAĻAS:

10 dažādi augļi (plūmes, aprikozes, nektarīni, persiki)

150 g fetas siera

1 sauja svaigu piparmētru lapiņu

1 ēdamkarote citrona sulas

1 – 2 ēdamkarotes medus

PAGATAVOŠANA:

1.     Augļus noskalo un atbrīvo no kauliņiem.

2.     Augļu pusītes griezuma vietās viegli apgrilē.

3.     Fetas sieru sadrupina, sajauc ar kapātām piparmētrām, citrona sulu un medu.

4.     Sieru ar piedevām pilda augļu pusītēs un vēlreiz liek uz grila. Lai siers nedaudz sasiltu, grilam uzliek vāku.

5.     Vasarīgi viegla, lieliska uzkoda, ko pasniedzot bagātīgi dekorē ar zaļumiem.

Ābolu – plūmju salāti

Vasarīgi, apetīti rosinoši, saldskābi salāti, kas piestāv dārza ballītei vai citai vakarēšanai zem zvaigžņotām debesīm.

SASTĀVDAĻAS:

3 āboli

200 g plūmju

100 g riekstu

2 ēdamkarotes skāba krējuma

1 ēdamkarote medus

kanēlis

citronskābe

PAGATAVOŠANA:

1.     Nomazgātām plūmēm izņem kauliņus, ābolus sagriež plānās šķēlītēs.

2.     Pagatavo mērci: krējumam pievieno kanēli, medu, sasmalcinātus riekstus un citronskābi. Visu labi izmaisa.

3.     Mērci pārlej sagatavotajiem augļiem un ceļ galdā.

Plūmju kūka

SASTĀVDAĻAS:

250 g sviesta

200 g cukura

250 g miltu

5 olas

2 ēdamkarotes cepamā pulvera

pildījumam: 1 kg plūmju bez kauliņiem

                     3 ēdamkarotes cukura

                     40 g kartupeļu miltu

                     9 ēdamkarotes auksta ūdens

                     kanēlis

PAGATAVOŠANA:

1.     Pagatavo pildījumu: plūmes atbrīvo no kauliņiem, katru plūmi sagriež četrās daļās, pārber trīs ēdamkarotes cukura, pievieno četras ēdamkarotes ūdens un aptuveni divas trīs minūtes pavāra, pievieno kanāli. Kartupeļu cieti samaisa ar atlikušajām piecām ēdamkarotēm auksta ūdens un pievieno apvārītajām plūmēm – maisa, kamēr plūmju masa sabiezē.

2.     Gatavo kūkas mīklu: sviestu saputo ar cukuru, pa vienai iekuļ olas, iesijā miltus, kam pievienots cepamais pulveris.

3.     Tortes veidni ar noņemamām malām iesmērē ar sviestu un izkaisa ar rīvmaizi vai mannā. Pusi mīklas liek veidnē un vienmērīgi izlīdzina. Virsū vienmērīgā slānī liek plūmju masu, to pārklāj ar atlikušo mīklu, ko arī vienmērīgi izlīdzina.

4.     Liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep aptuveni stundu.

5.     Atdzisušu kūku izņem no veidnes, ja vēlas, pārkaisa ar pūdercukuru un ceļ galdā.

Plūmju deserts ar vaniļas mērci un saldējumu

SASTĀVDAĻAS:

250 g plūmju

220 g cukura

500 ml salda krējuma

1 ēdamkarote želatīna

kanēlis

muskatrieksts

vanilīns

plombīra saldējums

PAGATAVOŠANA:

1.     Plūmēm izņem kauliņus, sagriež šķēlītēs.

2.     Plūmju šķēlītes liek katliņā, uzlej 50 ml ūdens, pievieno kanēli, muskatriekstu un uz lēnas uguns pavāra piecas minūtes. Lieko ūdeni nolej.

3.     Siltam saldajam krējumam pievieno cukuru, vanilīnu un maisot sagaida vārīšanās sākumu – uguni noslēdz un virumu atdzesē līdz 40 grādu temperatūrai.

4.     Kad saldā krējuma maisījums atdzisis, pievieno iepriekš uzbriedinātu un izkausētu želatīnu.

5.     Deserta traukos ielej saldā krējuma masu, kārto plūmju šķēlītes un vismaz uz divām stundām ievieto ledusskapī, lai deserts sastingst.

6.     Pasniedz ar plombīra saldējumu vai šokolādes mērci.

Karamelizētas plūmes

SASTĀVDAĻAS:

6 lielas plūmes

100 ml apelsīnu sulas

2 ēdamkarotes brūnā cukura

kanēlis

vaniļa

muskatrieksts

kardamons

melnie pipari

saldējums vai graudains biezpiens

PAGATAVOŠANA:

1.     Plūmes pārgriež uz pusēm, izņem kauliņus.

2.     Cepešpannā uz cepamā papīra plūmes liek ar griezuma vietu uz augšu, apslaka ar apelsīnu sulu, kas iepriekš samaisīta ar cukuru. Uzber garšvielas.

3.     Pannu liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā tur līdz brīdim (10 – 15 minūtes), kamēr plūmes sāk izdalīt sulu.

4.     Pasniedz ar saldējumu vai graudaino biezpienu.

Plūmju drupaču kūka

SASTĀVDAĻAS:

drupačām: 160 g miltu (pusi miltu daudzuma var aizstāt ar smalcinātiem lazdu riekstiem)

55 g kubiņos sagriezta sviesta

55 g cukura

kūkas pamatnei: 110 g sviesta, istabas temperatūrā

                           100 g cukura

                           2 olas

                           75 g miltu

                           1 tējkarote cepamā pulvera

                           šķipsniņa sāls

                          ½ tējkarotes vaniļas cukura

                         600 – 700 g gatavu plūmju bez kauliņiem, pārgrieztas uz pusēm

PAGATAVOŠANA:

1.     Pagatavo drupačas: bļodā ieber sijātus miltus un cukuru, pievieno sviestu – visus komponentus ar karoti saberž, līdz veidojas irdenas drupačas.

2.     Izsijā miltus, sajauc tos kopā ar sāli un cepamo pulveri.

3.     Citā traukā sviestu samaisa kopā ar cukuru, pa vienai pievieno olas. Pievieno miltus, vaniļu un visu samīca.

4.     Mīklu vienmērīgi ieklāj kūkas formā, virsū blīvi kārto plūmju pusītes ar griezuma vietu uz leju.

5.     Virs plūmēm uzber un vienmērīgi izlīdzina drupaču kārtu.

6.     Kūku liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 190 grādu temperatūrā cep aptuveni stundu un 20 minūtes. Lai pārbaudītu kūkas gatavību, tajā iedur kociņu – ja mīkla kociņam nepielīp, kūka izcepusies!

7.     Pirms pasniegšanas kūku nedaudz atdzesē, jo tikko no krāsns izņemtas plūmes ir ļoti karstas.

Plūmju plātsmaize

Tici vai ne, bet ļoti gardu plātsmaizi var izcept, neizmantojot nevienu olu.

SASTĀVDAĻAS:

300 g miltu

75 g cukura

2 tējkarotes cepamā pulvera

180 g vājpiena biezpiena

100 g sviesta

100 ml piena

aptuveni 1 kg plūmju bez kauliņiem

sakapāti rieksti, mandeles vai Indijas rieksti

pūdercukurs

PAGATAVOŠANA:

1.     Pagatavo mīklu: miltus ar sviestu saberzē drupačās, pievieno cepamo pulveri, biezpienu un cukuru. Pievieno pienu un visu samaisa, līdz veidojas viendabīga mīkla.

2.     Pannu ar augstām malām izklāj ar cepamo papīru. Mīklu izrullē uz cepamā papīra, virsū liek plūmju pusītes ar griezuma vietu uz augšu un pārber ar kapātiem riekstiem.

3.     Plātsmaizi liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā cep aptuveni 30 minūtes (cepoties plūmes izdala daudz sulas, bet tas nekas – pēc laika tā uzsūksies un pazudīs).

4.     5 – 10 minūtes pirms cepšanas beigām plātsmaizi apkaisa ar pūdercukuru un cep līdz beigām: pūdercukurs karamelizēsies, plūmes kļūs saldākas, bet rieksti – kraukšķīgāki.

5.     Gatavu plātsmaizi pasniedz ar saldējumu, putukrējumu vai vienkārši apkaisītu ar pūdercukuru.