Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

IETEIKUMI, kā cīnīties ar ieilgušu klepu

© F64

Mūsu elpošanas orgānu sistēma atrodas nepārtrauktā mijiedarbībā ar vidi un to stipri ietekmē klimatiskie apstākļi. Vēss, mitrs un vējains laiks ļoti palīdz izdzīvot un izplatīties elpceļu vīrusiem, tādēļ ziemā daudz biežāk saskaramies ar elpceļu problēmām – akūtām augšējo elpceļu infekcijām, akūtu bronhītu, pat pneimoniju. Lai gan klepus ir viens no labākajiem organisma aizsargmehānismiem, kas palīdz organismam attīrīties no visa liekā – putekļiem, dažādām kairinošām vielām, arī no vīrusiem un baktērijām -, klepus tomēr ir simptoms. Par to, kas īsti ir klepus, kā cīnīties ar ieilgušu klepu un citiem jautājumiem stāsta “Silvanols” produktu speciāliste Inga Zdanovska

Dabiska parādība

Klepus sākas kā dziļa ieelpa, kam seko strauja izelpa ar raksturīgu skaņu. Tieši tajā brīdī gaiss no plaušām tiek izgrūsts ar līdz pat 480 km/h lielu ātrumu. Ar šo gaisa plūsmu no elpceļiem tiek izgrūstas krēpas un gļotas, kā arī sīkāki svešķermeņi, ja tie tur iekļuvuši. Taču pēc dziļas un spēcīgas izelpas klepus laikā, seko dziļa ieelpa, kas no jauna kairina elpceļus, tāpēc seko nākamā klepošana. Tā rodas klepus lēkme.

Klepus var būt kādas slimības simptoms, taču ir arī situācijas, kad klepojam visi, piemēram, ieejot piedūmotā telpā, nonākot putekļu mākonī vai nejauši ieelpojot kādu kairinošu vielu. Tā ir normāla, dabiska un stabila aizsargreakcija, organismam ar klepu cenšoties izvadīt no elpceļiem visu kaitīgo un traucējošo. Klepus ne vienmēr signalizē par saslimšanu, bet norāda uz to, ka organisms darbojas adekvāti un atbilstoši situācijai. No otras puses, nepārprotami, klepus ir arī simptoms, kas liecina par elpceļu saslimšanu.

Biežākais klepus iemesls - saaukstēšanās

Visbiežāk klepošanu izraisa kāds no aptuveni divdesmit saaukstēšanās vīrusiem, reizēm arī “nākot komplektā” ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru, iesnām un citiem infekcijas simptomiem, kas visbiežāk izzūd trīs līdz piecu dienu laikā, bet klepus, pamazām kļūstot arvien retāks un neizteiktāks, var turpināties pat divas nedēļas. Taču, ja klepus un paaugstināta ķermeņa temperatūra nomoka ilgāk nekā piecas dienas, jādodas pie ārsta, jo visticamāk, infekcija iekļuvusi dziļāk elpceļos, izraisot bronhītu vai plaušu karsoni.

Ja problēma nav elpceļos, bet ir hroniska

Jāatzīst, ka hroniskas elpošanas sistēmas slimības ir nopietna problēma ne vien Latvijā, bet visā Eiropas Savienībā (ES), kur ik gadu hronisku elpošanas sistēmas slimību dēļ tiek zaudēti 5.2 miljoni pēc nespējas standartizēto mūža gadu, kuru vērtība sasniedz 300 miljardus eiro. Visbiežākie hroniska bronhīta cēloņi ir smēķēšana un vides piesārņojums, īpaši darbavietās.

Tos, kas spītīgi neatsakās no smēķēšanas, hroniskas klepus lēkmes ar krēpām nomoka visnotaļ bieži, īpaši no rītiem. “Smēķētāja klepus” gadījumā katrs cilvēks atšķiras - atkarībā no bronhu gļotādas aizsardzības spējām viens var smēķēt ilgstoši un nesaskarties ar smēķētāja klepu, savukārt citu tas sāk mocīt jau neilgi pēc smēķēšanas sākšanas.

Hroniska klepus cēlonis var būt arī viena no pēdējo gadu aktuālākajām veselības problēmām - barības vada atviļņa slimība, kuras viens no simptomiem ir sauss klepus, ko izraisa spēcīgais kuņģa sulas radītais kairinājums. Šādā gadījumā klepus parasti ir pēc ēšanas vai strauji mainot ķermeņa stāvokli, piemēram, noliecoties. Atviļņa slimības gadījumā klepus bieži ir arī naktīs.

Kā risināt hroniska klepus problēmu?

Saskaņā ar pieejamajiem datiem, trešdaļai pacientu ar akūtiem bronhu iekaisumiem nākas atkārtoti griezties pie ārsta ieilguša klepus dēļ vai arī jau ilgākā laikā saskārušies ar ilgstošu, hronisku klepu. Jāsecina, ka diemžēl organisms ne vienmēr ir spējīgs tikt galā pats un ne vienmēr spēj tikt galā ar pamatproblēmu - vai tas būtu iekaisums vai smēķēšanas radītās sekas. “Ielaistu” iekaisumu gadījumos, protams, jāmeklē ārsta palīdzība, bet tiem, kuru ieilgušā klepus ārstēšanai nav nepieciešamas antibiotikas, būtu jāapsver gan izmaiņas savā dzīvesveidā, gan arī iespēja palīdzēt uzlabot savu plaušu veselību ar dabīgiem līdzekļiem.

Ja esat smēķētājs ar hronisku klepu, pavisam noteikti atvieglot hroniskā klepus problēmu palīdzēs smēķēšanas atmešana, kā arī pasīvās smēķēšanas un vides piesārņojumu novēršana. Papildus ļoti noderīga simptomu atvieglošanā būs profilaktiska terapija ar ārstniecības augu kompleksu. Noderīgākie ārstniecības augi ieilguša klepus atvieglošanā būs priedes miza, pasiforas augļi, žibulīša ziedi, ceļmallapa, efeja un citi, ko iespējams uzņemt arī ar uztura bagātinātāja palīdzību.

Klepu nevajadzētu atstāt bez ārstēšanas, jo tas var liecināt par nopietnu slimību un izraisīt dažādas komplikācijas, piemēram, plaušu karsoni. Klepojot saspringst krūškurvja, plecu un skausta muskuļi, tāpēc ilgākā laikā paaugstinās to tonuss. Nereti sāp visa muskulatūra gluži kā pēc trenažieru zāles apmeklējuma. Tāpēc neaizmirsti, ka pie ārsta noteikti jādodas, ja: klepus gadījumā ir paaugstināta temperatūra vairākas dienas, izdalās ļoti daudz krēpu vai tām ir svaigu asiņu piejaukums, kā arī ja klepus ilgst ilgāk kā divas - trīs nedēļas.