Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

VĒRTS PAMĒĢINĀT: Vieglas un svaigas kūkas vasarai

© Publicitātes foto

Vasaras mēneši ir kā radīti, lai nodotos saldiem eksperimentiem virtuvē ar pašu dārzos novāktām gardām un veselīgām ogām.

Kūkas ir lielisks veids, kā svinēt dzīvi ne tikai svētku dienās, bet arī laiskās brīvdienās. Divas vasarīgas receptes, kurās izmantoti Latvijas dārzu labumi, piedāvā bloga annapanna.lv autore Anna Birmane.

Publicitātes foto

***

RABARBERU-MANDEĻU KŪKA

Vajadzēs: 300 g rabarberu,

50 g brūnā cukura, zemenes

Pamatnei: 110 g sviesta (istabas temperatūrā), 200 g cukura, 2 olas, 250 g paniņu, 200 g kviešu miltu «Ekstra», 50 g mandeļu miltu, 1 ½ tējk. cepamā pulvera, 1 apelsīna miziņu, 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta

Krēmam: 250 g krēmsiera,

120 g saldā krējuma, 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta, 80 g pūdercukura

Pagatavošana:

• Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Cepamo formu (24 cm) noklāj ar cepamo papīru, bet maliņas ietauko ar sviesta gabaliņu.

• Bļodā puto sviestu kopā ar cukuru, līdz izveidojas gaiša, viendabīga masa; pievieno olas un turpina putot vēl trīs minūtes; miltus iesijā kopā ar cepamo pulveri.

• Citā traukā samaisa paniņas ar vaniļu un apelsīna miziņu, pievieno mīklai un visu rūpīgi saputo, līdz izveidojas krēmīga mīkla. To pilda cepamajā formā un cep 30-35 minūtes.

• Rabarberus nomizo un sagriež 15 cm garos stabiņos, liek uz cepamās pannas, kas noklāta ar papīru, pārber ar brūno cukuru un, kad atbrīvojusies krāns, cep, kamēr mīksti (20-30 minūšu).

• Kad izcepusies kūka un rabarberi, visu atdzesē.

• Lai pagatavotu krēmu, bļodā liek krēmsieru, pievieno vaniļu un pūdercukuru un sakuļ; pievieno saldo krējumu un puto, līdz izveidojas krēmīga masa.

• Kūku liek uz pasniedzamā šķīvja vai pamatnes, pa virsu uzziež krēmu un liek saceptos rabarberus.

Dekorācijai var izmantot smalki sagrieztas zemenes un, protams, drumstalas - rabarberiem tās vienmēr piestāv.

Drumstalām: 50 g sviesta, 100 g miltu, 25 g cukura - samīca kopā, līdz veidojas drumstalas, ber uz cepamās pannas un krāsnī apcep 180 grādos, līdz tās kļūst zeltaini brūnas.

***

APGRIEZTĀ ZEMEŅU KŪKA

Vajadzēs: 60 g sviesta (istabas temperatūrā), 170 g cukura, 1 olu, 150 g paniņu,1 ēd.k. vaniļas ekstrakta, 160 g «Dobeles dzirnavnieka» miltu «Ekstra», 5 g cepamā pulvera (3/4 tējk.), 50 g baltās šokolādes, 200 g zemeņu, pūdercukuru dekorēšanai

Pagatavošana:

• Cepeškrāsni sakarsē līdz 185 grādiem; cepamo formu (20 cm) noklāj ar cepamo papīru un maliņas ietauko ar kripatiņu sviesta.

• Lielā bļodā sakuļ sviestu kopā ar cukuru; puto, līdz izveidojas krēmīga gaiša masa; pievieno olu un turpina putot vēl divas minūtes; pievieno vaniļu un iemaisa.

• Tad trīs daļās pievieno paniņas un miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri; sakapā balto šokolādi, pievieno un samaisa.

• Formas apakšu noklāj ar sagrieztām zemenēm (100 g), gatavo mīklu lej pannā pa virsu ogām un cep 25-30 minūšu.

• Pēc cepšanas vismaz 30 minūšu ļauj kūkai atdzist. Apgriež. Pasniedz pārkaisītu ar pūdercukuru un atlikušajām svaigajām zemenēm.