Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Māja

VĒRTS IZMĒĢINĀT: Ēdienkarte smadzenēm

© Ekrānšāviņš no avīzes

Rudens iestāšanās nāk komplektā ar mācībām, bet tas gandrīz vai automātiski nozīmē intelektuālās slodzes palielināšanos. Protams, ka barība smadzenēm ir meklējama ne tikai grāmatās, intelektuālās sarunās, bet arī sabalansētā uzturā.

Lai gan smadzenes ir tikai apmēram divi trīs procenti no ķermeņa masas, tās patērē apmēram 20 procentu no enerģijas, kas tiek uzņemta ar uzturu. Tieši tāpēc ir tik svarīgi, kāda barība tiek piedāvāta smadzenēm, bet tikpat svarīgi ir nepārsālīt, nekrītot galējībās. Ir daži produkti, kuru esamība ēdienkartē ir absolūti obligāta, ja vien ir vēlme smadzenēm nodrošināt visu nepieciešamo to kvalitatīvai funkcionēšanai.

1. Dzērvenes. Izcils antioksidantu avots, kas ir lieliski cīņā ar brīvajiem radikāļiem. Tieši brīvie radikāļi tiek uzskatīti par aterosklerozes rašanās vaininiekiem, bet antioksidanti saista brīvos radikāļus un neļauj tiem bojāt asinsvadus, kas ar asinīm apgādā galvas smadzenes.

2. Bietes un sarkanie kāposti. Sarkanās saknes ir bagātas ar betaīnu - vielu, kas sekmē garastāvokļa uzlabošanos, reakciju un spēju koncentrēties. Protams, vislabāk uzturā lietot svaigas bietes. Savukārt sarkanie kāposti ir lielisks polifenolu avots - antioksidantu, kas ir labs profilaktisks līdzeklis cīņā ar Alcheimera slimību.

3. Zaļie lapu dārzeņi. Saglabā nervu šūnu jaunību. Samazina homocisteīna līmeni, kas savukārt ir galvenais vaininieks aizmāršībai un aizmiršanai.

4. Zivis (lasis, tuncis, siļke, sardīnes, menca). Tās ļoti bagātīgi satur polinepiesātinātās taukskābes, kas piedalās vielmaiņas procesos smadzenēs, paaugstina labā holesterīna līmeni, vienlaikus samazinot sliktā holesterīna līmeni.

5. Žāvētas aprikozes. Produkts, kas īpaši bagāts ar dzelzi un C vitamīnu. Dzelzs stimulē smadzeņu kreisās puslodes darbu, kas atbild par analītisko domāšanu, bet C vitamīns nodrošina dzelzs labāku absorbciju organismā.

6. Avokado. Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka ir saite starp paaugstinātu arteriālo asinsspiedienu un smadzeņu kognitīvajām funkcijām (spēju uztvert un analizēt informāciju). Regulāra avokado lietošana normalizē asinsspiedienu.

7. Kafija. Stimulē smadzeņu darbību, ietekmējot lēmumu pieņemšanas ātrumu. Kofeīns arī stiprina hematoencefalītisko barjeru, sargājot nervu sistēmu no toksīniem, kaitīgiem mikroorganismiem un holesterīna, kas ir asinsrites sistēmā.

8. Olas. Tajās ir daudz B12 vitamīna un lecitīna, kā arī holīna, kas ir smadzeņu celtniecības materiāls. Holīns arī uzlabo atmiņu.

9. Karijs. Šai garšvielai piemīt spēja atdzīvināt smadzenes, uzturēt tās svaigas - to nodrošina karija sastāvā esošās kurkumas galvenais elements kurkumīns.