Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Noskaidroti produkti, kuru smarža palīdz notievēt

© depositphotos.com

Visbiežāk ēdienu smarža uzkurina ēstgribu, taču ir produkti, kurus pasmaržojot, apetīte tiek nedaudz iegrožota.

Kā informē Reader’s Digest, atsaucoties uz dažādu pētījumu datiem, tādi produkti ir auksti spiesta olīvu eļļa, ķiploki, zaļi āboli un banāni, kā arī fenhelis un greipfrūti.

Pirmā spieduma olīvu eļļas smarža acīmredzot veicina sāta sajūtu, jo nedaudz spēj paaugstināt serotonīna līmeni asinīs. Ķiploku, tāpat kā čili piparu un sīpolu asā smarža rosina ēst mazākiem kumosiņiem. Asi ēdieni turklāt pazīstami ar savu spēju uzlabot vielmaiņu. Savukārt eksperimentā ar banāniem un zaļajiem āboliem atklājās, ka cilvēki ar lieko svaru, pirms maltītes pasmaržojot šos augļus, notiesāja nedaudz mazākas ēdiena porcijas.

Ja nav banānu vai ābolu, var izlīdzēties ar vaniļu vai piparmētrām. Ja uznāk pārmērīga kāre apēst kaut ko starp ēdienreizēm, ieteicams pakošļāt kādu fenheļa zariņu un virsū uzdzert gāzi vēsa ūdens. Itāļi košļājot fenheli pirms nākamā ēdiena pasniegšanas, lai neitralizētu iepriekšējā garšu. Greipfrūti jau paši par sevi ir iecienīts produkts svara zaudēšanai, bet izrādās, ka efekts ir vēl labāks, ja kādu brīdi pirms ēšanas vienkārši ieelpo to smaržu - varētu būt, ka greipfrūtu ēteriskā eļļa mazina apetīti un kaut kādā veidā mijiedarbojas ar aknu fermentiem, domā japāņu pētnieki.