Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Latvijas iedzīvotāji pastāsta, kā savus mājokļus sargā no zagļiem

© F64

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju rūpējoties par mājokļa drošību, pamatā izmanto tradicionālus un pārbaudītus paņēmienus, savukārt moderno tehnoloģiju sniegtās iespējas apskata teorētisku vēlmju līmenī, liecina mobilo sakaru operatora "Bite Latvija" un pētījumu kompānijas "Norstat Latvija" veiktā aptauja.

Vairāk nekā puse jeb 87% respondentu, dodoties prom uz vairākām dienām, vienmēr pārliecinās, ka mājoklim ir aizvērti visi logi un durvis, bet 59% sarunā kādu, kas pieskata īpašumu viņu prombūtnes laikā, tostarp iztukšo pastkastīti, pabaro mājdzīvniekus un aplej puķes. Tāpat 42% respondentu atklāj, ka viņu mājoklī ir uzstādītas ļoti kvalitatīvas, izturīgas ārdurvis vai dubultās durvis, 5% ir uzlikuši uz logiem restes.

Savukārt dažādas signalizācijas sistēmas izmanto katrs desmitais, videonovērošanas kameras - 8% respondentu. Tajā pašā laikā 8% aptaujāto mājokļa aizsardzībai izmanto risinājumus, kas tikai rada iespaidu, ka īpašums tiek nopietni apsargāts, piemēram, izvieto tā teritorijā videonovērošanas kameru mulāžas, sensorus, kas, reaģējot uz kustību, atskaņo bargu suņu rejas, uzlīmes par to, ka tiek veikta videonovērošana u.tml.

"Koblenz drošība" valdes priekšsēdētājs Raivis Terinks skaidroja, ka zināms efekts šādiem risinājumiem nenoliedzami ir, tomēr zagļi mūsdienās ir spējīgi atvērt ne vien šķietami drošākās durvis un logus, bet arī atšķirt īstas videonovērošanas kameras no neīstām un ne tikai. "Tāpēc, ja ir bažas par īpašuma drošību, ir vērts padomāt par nopietnākiem risinājumiem, piemēram, videonovērošanas kamerām, kuras mūsdienās var pieslēgt faktiski jebkur mājās, dārzā, garāžā, vasarnīcā, vai citviet. Turklāt īpašumā notiekošajam var sekot līdzi attālināti - viedtālrunī, kas ļauj iegūt lielāku sirdsmieru," sacīja Terinks.

Arī "Bite Latvija" Mobilo ierīču un loģistikas nodaļas vadītājs Roberts Birnbaums norādīja, ka videonovērošanas sistēmas mūsdienās ir viens no efektīvākajiem profilakses pasākumiem īpašuma aizsardzībai no nelūgtiem viesiem.

"Pastāv uzskats, ka šie risinājumi ir ļoti dārgi, to uzstādīšanai un uzturēšanai nepieciešamas tehniskas zināšanas. Taču patlaban tirgū ir pieejamas gudras bezvadu videonovērošanas kameras, piemēram, pasaulē plašu popularitāti iemantojušās "Arlo™", kas ir vienkārši uzstādāmas un ērti lietojamas gan telpās, gan brīvā dabā, tāpēc iegūt pilnvērtīgu drošības sajūtu var daudz vienkāršāk un neinvestējot drošības risinājumos milzu kapitālu," piebilda Birnbaums.

Tomēr, neraugoties uz mūsdienu tehnoloģiju sniegtajām iespējām, drošības un tehnoloģiju eksperti pirms ceļojuma plānošanas iesaka mājokļa un garāžas rezerves atslēgas neturēt viegli pieejamās vietās, bet labāk tās atstāt kādam uzticamam cilvēkam. Savukārt automātiskās garāžas durvis vēlams deaktivizēt, lai zaglis neiekļūtu īpašumā. Rūpīgi jāpārdomā arī sociālajos tīklos publicētā informācija, jo, pateicoties tās pieejamībai, potenciālie kramplauži un arī kibernoziedznieki iegūst personalizētu informāciju. Vērtīgākās lietas, piemēram, skaidru naudu un vērtslietas, ieteicams glabāt bankā vai seifā, nevis skapjos, plauktos, grāmatās, lustrās, cepeškrāsnī, ledusskapī vai citās šķietami drošās vietās, ko zagļi parasti pārbauda pirmās.