Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Māja

PRAKTISKI: Kā pilsētā pareizi iestādīt koku?

© F64 Photo Agency

Vēlme padarīt vietu, kurā dzīvojam, skaistāku un zaļāku, ir pilnīgi saprotama. Jo īpaši, ja dzīvo tuvu pilsētas centram, kur zaļumu vietā ir betons un transporta infrastruktūra. Taču, iestādot koku, kur pagadās, var nodarīt kaitējumu gan pašam augam, gan cilvēkiem. Tā rezultātā nāksies nocirst ne tikai vecus un lielus kokus, bet arī potenciāli bīstamos, vēsta pašvaldības portāls riga.lv.

Ikviena koka stādīšana Rīgas pilsētas teritorijā ir jāsaskaņo ar atbildīgo iestādi. Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 34 “Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi” nosaka, ka publiskās ārtelpās (ielas, laukumi, mežs un mežaparki, parki, skvēri, krastmalas, kas pieejami sabiedrībai) apstādījumus veido un rekonstruē saskaņā ar Būvvaldē akceptētu būvprojektu. Teritorijās ar jau esošiem apstādījumiem atsevišķu koku un krūmu stādīšanu saskaņo ar Būvvaldi.

Pazemes un virszemes komunikācijas

Iestādīt koku pilsētas centrā, brīvā kvadrātmetrā pie ceļa vai trotuāriem nedrīkst, jo zem zemes var atrasties pazemes komunikācijas, kas savienotas ar blakus esošajām mājām. Tāpat ir vadi virs galvas, kurus var ietekmēt liels koks. Tapāt kokam pilsētā pie ceļa būs grūti augt un varētu tikt bojāts ceļa segums.

Ar ielas malu kvartālu labiekārtošanu pēc būvprojektiem nodarbojas Rīgas domes Satiksmes departaments. Parasti Rīgas domes Satiksmes departaments labiekārtošanas darbu ietvaros paredz koku stādīšanu ielās, kurās tiek veikta seguma nomaiņa vai pārbūve. Satiksmes departaments pieaicina speciālistus, kuri izvērtē, kur būtu iespējams stādīt kokus, lai to augšanai netraucētu ne apakšzemes komunikācijas, ne blakus esošo ēku mestā ēna un citi apstākļi.

Pērn ielās, kurās tika veikta seguma atjaunošana, tika izvērtēti visi tur esošie koki, aprakstot gan to stāvokli, nepieciešamos apkopes darbus u.tml. Šogad Satiksmes departaments plāno iestādīt vairāk nekā 30 kokus - Elizabetes ielā, Merķeļa ielā un Stabu ielā. Šobrīd, veicot apliecinājumu karšu izstrādi Krasta ielai, tiek paredzēts tur stādīt vairāk nekā 100 kokus.

Ielās, kurās jau ir esošas apdobes, ar koku kopšanu vai stādījumu atjaunošanu nodarbojas Mājokļu un vides departaments.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā