Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: NRA piedāvā izmēģināt pagatavot gan tradicionālu, gan netradicionālu Jāņu sieru

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Šonedēļ ir divas iespējas līgot visu nakti – vai nu astronomiskajos vasaras saulgriežos, kad gaisma sasniegusi maksimumu, vai nu tradicionālajā Līgo vakarā, kad vairums latviešu sāk Jāņu svinēšanu, kuras neiztrūkstoša sastāvdaļa arī ir ausmas sagaidīšana.

Lai vai ko katrs nolēmis svinēt, būtu labi svētku galdā celt siera rituli - apaļam, Saules formā gatavotam ritulim esot īpaša enerģija, tas ēdājiem dodot veselību, izturību, svētību un arī Saules enerģiju. Protams, tradicionāli siers tiek uzskatīts arī par ļoti veselīgu ēdienu - vairākas no tajā esošajām aminoskābēm ir neaizstājamas, cilvēka organisms tās nesintezē, un, lietojot uzturā kopā ar dārzeņiem vai augļiem, tas veido noderīgu vitamīnu, šķiedrvielu un olbaltumvielu kombināciju.

Mūsdienās daudziem cilvēkiem mēdz būt dažādas alerģijas un uzturā nav ieteicams lietot dzīvnieku valsts produktus, savukārt citi tos pārliecības dēļ izslēdz no savas ēdienkartes.

Neatkarīgā piedāvā izmēģināt pagatavot gan tradicionālu, gan netradicionālu sieru.

***

Tradicionālais Jāņu siers

1 kg biezpiena

5 l trekna piena

3 olas

100 g sviesta

Ķimenes un sāls

Pienu un biezpienu uzkarsē (nevāra!), kad atdalās sūkalas, tās nolej, pievieno sviestu (var arī saldo krējumu), olas (var iepriekš sakult), sāli un ķimenes. Iegūto masu turpina karsēt (65-70 °C), intensīvi maisa, līdz iegūst viendabīgu, mazliet staipīgu konsistenci, kas atdalās no trauka malām. Liek marlē, uzliek slogu, novieto vēsā vietā.

*

Vegānu siers jeb panīrs

1 l trekna piena

1 tējkarote citronskābes

Mazliet sāls

Pienu uzkarsē, līdz parādās putas, tad katlu noņem no uguns vai turpina karsēt uz ļoti mazas uguns (apmēram trīs minūtes), pievieno citronskābi un turpina maisīt. Kad sūkalas atdalījušās, caurdurī ievieto marli, izkāš, masai uzliek slogu, novieto vēsā vietā vismaz uz stundu. Variācija - citronskābes vietā var izmantot 150 gramus kefīra vai citrona sulu. Var pievienot garšvielas, zaļumus.

*

Svaigēdāju siers

½ tases makadamijas riekstu

½ tases kešjurieksu (Indijas riekstu)

½ tases ūdens

Zaļumi un garšvielas

Riekstus vispirms kārtīgi nomazgā, tad uz pāris stundām iemērc, liek blenderī, visu smalki samaļ, līdz veidojas krēmīga masa, to ievieto traukā, uz vairākām stundām ievieto ledusskapī. Pēc tam dekorē ar sev tīkamām garšvielām un zaļumiem. Gatavošanas procesā var pievienot arī mazliet eļļas, kā arī ķiplokus, kaltētus tomātus. Šāds siers jāapēd, maksimums, trīs dienu laikā.