Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Barības vielas augiem pavasarī

© publicitātes

Dārzu saimniekiem jāņem vērā, ka, sākot jauno dārza darbu sezonu, augi grib ēst un dārzkopim jārūpējas, par to, lai tie saņemtu pilnvērtīgu barības bāzi.

 Tas nebūt nenozīmē, ka šim nolūkam pietiks ar pirmo veikalā ieraudzīto mēslojuma maisījumu, ko pietiek pavirši pārkaisīt dobēm – zinošs un rūpīgs dārzkopis izvēlēsies labāko no sortimenta un pievērsīsies darbam apzinīgi.

Lai jaunajā dārza sezonā nodrošinātu bagātīgu ražu, ir vērts sākt domāt par dārza darbiem un izvēlēties augsnes īpašībām un klimata apstākļiem atbilstošus augu kopšanas līdzekļus. Būtiski saprast, ka pavasarī mēs zemē ieliekam pamatu visai sezonai, dodot dārza kultūrām kvalitatīvu granulēto mēslojumu.

Augu prasības

Piemājas dārzam nav piemērots tas pats mēslojums, kas tiek lietots lauksaimniecības kultūrām, jo lielākā daļa dārza kultūru ir jutīgas pret hloru un atsevišķiem citiem piemaisījumiem, ko tas satur, zina teikt dārzkopības produktu eksperti.

Vispiemērotākais dārzam būs kompleksais mēslojums, kurā sabalansētās devās iekļauti visi pamatelementi – slāpeklis, fosfors, kālijs, kā arī mikroelementi. Daudzi piemājas dārzu īpašnieki jau vairākās paaudzēs uzskata, ka galvenais ik gadu pavasarī ir uzbērt augiem lielu slāpekļa mēslojuma devu. Tas, protams, ir nepieciešams, jo nodrošina auga zaļās masas veidošanos, taču, lietojot to lielās devās, augi mēdz izstīdzēt un zaudēt izturību. Klasiski populārs ir arī superfosfāts, kas labi zināms jau vairākās paaudzēs, taču pirms tā lietošanas der zināt, ka fosfors no augsnes neizskalojas, un, lietojot vienu pašu fosfora mēslojumu, veidojas fosfora pārbagātība – tas savukārt bloķē citu elementu uzņemšanu un tiek iegūts gluži pretējs rezultāts.

Pret slimībām

Atšķirt labu komplekso mēslojumu no nekvalitatīva palīdzēs granulu aplūkošana pirms iegādes. Vislabāk, ja granulas ir viendabīgas, kad katra no tām satur visas norādītās sastāvdaļas, jo tad, mēslojumu izkliedējot, augiem tiks nodrošināta vienmērīga barības vielu apgāde. Ja, atverot iepakojumu, redzams, ka granulas atšķiras pēc krāsas un izmēra, zināms, ka mehāniski sabērtas kopā dažāda sastāva granulas, kas visticamāk nedos vēlamo efektu.

Izvēloties mēslot augus ar kūtsmēsliem, svarīgi zināt, ka tajos, lai arī tie nodrošina organisko vielu klātbūtni augsnē, tomēr nav pietiekams barības vielu daudzums. Ja kūtsmēsli tiek pareizi uzglabāti, tie satur slāpekli, nedaudz fosfora un kālija, taču tie tik un tā nespēj nodrošināt augiem visu nepieciešamo. Īpaši, ja augsne ir noplicināta un netiek mēslota regulāri.

Lai augi nebūtu uzņēmīgi pret slimībām un spētu pienācīgi pretoties kaitēkļiem, ir ļoti svarīgi, lai barības vielu komplekss ir vispusīgs un katrs augs varētu attīstīties sev piemērotajā ātrumā. Ja no kūtsmēsliem vai mākslīgajiem mēslojumiem tie saņem par daudz slāpekļa, sākumā augi veidojas lekni un zaļi, taču vēlāk attīstībai ir tieksme atpalikt. Rododendriem, krūmmellenēm, acālijām, hortenzijām un citām kultūrām, kas prasa skābu vidi, jālieto specializēts mēslojums, kas nodrošinās augsnē zemu pH līmeni un arī visas nepieciešamās barības vielas.

Pareiza lietošana

Ķeroties pie dēstu audzēšanas, vispirms jānodrošina uzlabots un barības vielām bagātināts substrāts. Kad dēsti jau izpiķēti un ir iesakņojušies, ieteicams izmantot šķīstošo mēslojumu, kas ir kvalitatīvāks un satura ziņā bagātāks par šķidro mēslojumu. Tajā visas barības vielas ir augiem viegli uzņemamas. Mēslojot dēstus, mēslojumu ūdenim jāpievieno divreiz mazākā devā. Piemēram, uz lejkannu ar 10 litru tilpumu lieto nevis standarta devu, bet divreiz mazāku koncentrāciju – 10 gramus.

Pilnvērtīgam efektam, svarīgi nekļūdīties mēslojumu lietošanā. Piemēram, granulētais maisījums nav paredzēts šķīdināšanai ūdenī vai miglojamā šķīduma pagatavošanai – tas domāts tikai un vienīgi kaisīšanai uz augsnes.

Dārzkopji reizēm ir neizpratnē par to, ka rudenī granulas vēl aizvien nav izšķīdušas un ir redzamas uz augsnes, taču bažām nav pamata – visas barības vielas ir nonākušas augsnē, bet pāri palikušas vien saistvielas, piemēram, kaļķi. Savukārt šķīstošais mēslojums nav domāts kaisīšanai uz augsnes – šim nolūkam tas ir pārāk koncentrēts. Katrs mēslojuma veids jālieto tā, kā ražotājs to paredzējis un norādījis informācijā uz iepakojuma.

Promo raksts tapis sadarbībā ar Baltic Agro