Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja \ Dzīvo zaļi

Jumtu tehniskā apsekošana: ieguldījums visam ēkas mūžam

Parasti, uzklājot jaunu jumta segumu, mēs uz vārda ticam jumiķa teiktajam, ka viņa jumti netek, kā arī ražotājam, kurš apgalvo, ka viņa segumi un citi materiāli ir paši drošākie.

 «Tomēr tai pašā laikā mums nav ne mazāko iespēju pārliecināties, vai viņi runā taisnību,» uzsver sertificēts jumtu eksperts Armands Liede. Uzņēmums Jumti un Fasādes sadarbībā ar Jumtu ekspertīžu biroju piedāvā namu īpašniekiem inovatīvus jumta apsekošanas risinājumus, kas palīdz atklāt bojājumus pat adatas cauruma izmērā.

Būtiska problēma jumta izbūves procesā ir tas, ka jumiķis ne vienmēr ir pēdējais speciālists, kurš atrodas uz jumta – kad viņš savu darbu ir paveicis, uz jumta, iespējams, turpina strādāt antenu un ventilācijas sistēmu uzstādītāji, skārdnieki, mūrnieki un citi profesionāļi, savukārt pasūtītājs arvien turpina ticēt jumiķim, kurš apgalvojis, ka jumts netecēs.

Ar neapbruņotu aci skatoties, ne vienmēr iespējams uzreiz secināt par bojājumu apjomiem, jo mitrums iekštelpās visbiežāk parādās jau ielaistā situācijā.

Konstatēt bojājumus segumā

«Zem seguma ir izolācijas kārta, kas neļauj ūdenim uzreiz nokļūt līdz griestiem, tāpēc mitrums vienkārši krāsies jumta pīrāgā. Tāpēc var paiet ļoti ilgs laiks, kamēr apdare sabojājas un nama īpašnieks pamana, ka jumts ir caurs,» uzsver eksperts A. Liede.

Laikus nepamanīti jumta seguma bojājumi, pirmkārt, var radīt svara problēmas. A. Liede skaidro: «Ja zem seguma ir 20 centimetru vates, tajā sakrājas 20 centimetru bieza ūdens kārta, kas nozīmē diezgan iespaidīgu svaru. Otrkārt, palielinās arī energoresursu izmaksas, jo mājas saimnieks silda ne tikai telpas, bet arī sakrājušos ūdeni, tādā veidā tērējot vairāk naudas. Treškārt, novēloti pamanot bojājumus, visbiežāk būs tā, ka jāmaina gan pats segums, gan visa siltumizolācija, un gala izmaksas būs ļoti lielas.» Lai izvairītos no šādiem pēkšņiem un nepatīkamiem pārsteigumiem, jumiķa amata meistars iesaka divus iespējamos risinājumus.

Precīza diagnostika

«Viens no variantiem ir iebūvēt plakanajos jumtos speciālu uzraudzības sistēmu, kura pati uzrauga, vai jumts ir vai nav caurs. Brīdī, kad segums ir caurs, sistēma uz telefonu atsūta ziņu ar konkrētiem parametriem par precīzu bojājuma atrašanās vietu,» stāsta A. Liede. Raksturotā sistēma ir viens no jaunākajiem viediem, kā konstatēt bojājumus jumtā – tā ir uzņēmuma ProGeo izveidota sistēma, ko Latvijā pārstāv uzņēmums Jumti un Fasādes. «Iepriekš mēs strādājām ar senāku sistēmu, bet nu ražotājs ir veicis uzlabojumus un tirgū ir integrēta jaunā sistēma. Ar šo iekārtu iespējams apsekot ne tikai jumtus, bet arī citas vietas, kurās nav redzams, kādā stāvoklī ir hidroizolācija, piemēram, zem zemes. Apsekošanas iekārta ļauj noteikt precīzu bojājuma atrašanās vietu un laiku, kurā tas radies, kā arī izdarīt secinājumus par vainīgo,» stāsta jumiķa amata meistars.

Iegūstot precīzus diagnostikas datus, atliek vien operatīvi rīkoties un novērst bojājumus, kamēr hidroizolācija vēl nav samirkusi. «Tā iespējams paildzināt seguma mūžu līdz maksimumam. ProGeo dati liecina, ka uz jauna, tikko uzbūvēta jumta ir no pieciem līdz astoņiem caurumiem,» uzsver Jumti un Fasādes valdes priekšsēdētājs A. Liede. Uzraudzības sistēmu var ierīkot esošā jumta renovācijas laikā – tas būs ieguldījums visā turpmākajā ēkas mūžā. Uzraudzības ierīce strādā caur mobilo tīklu – uz serveri nemitīgi tiek sūtīta ziņa par to, vai uz jumta viss ir kārtībā. Nobīde no konkrētā bojājuma radīšanas laika var būt vien sešas minūtes.

Noteikt seguma kvalitāti

Otrs veids, kā apsekot jau esošus jumtus, ir, liekot lietā paņēmienu, kad jumts tiek apsekots ar speciālu mērierīci, pārbaudot seguma kvalitāti un nosakot bojājuma vietas jumta vai terases segumā. «Apsekošanas laikā ar augstsprieguma ierīci tiek raidīts signāls caur segumu. Līdzko tiek saņemts kontakts, skaidrs, ka šajā vietā ir bojājums,» stāsta A. Liede.

«Nesen Jūrmalā apsekojām kādas terases, kuru saimnieks pirms seguma uzklāšanas vēlējās pārbaudīt hidroizolācijas kvalitāti. Apmēram divu stundu laikā uz desmit terasēm tika konstatēti apmēram 40 caurumi, kurus nevarēja pamanīt ar neapbruņotu aci.» Ar šo iekārtu var apsekot daudzveidīgus segumus – bitumena, PVC membrānas un jebkuru citu hidroizolācijas materiālu. «Pirms seguma noslēpšanas svarīgi pārbaudīt, vai tas ir hermētisks, lai vēlāk nerastos neērtības, atklājot sūci, bet skaidri nezinot tās atrašanās vietu,» saka A. Liede.

Nepārtraukta apsekošana

«Runājot par ProGeo uzraudzības sistēmu, jāteic, ka tā strādā nepārtraukti – ik pēc septiņām minūtēm notiek sistēmas pārbaude un tiek atjaunoti dati. Savukārt mobilajā apsekošanas versijā konstatēt bojājumus iespējams, tikai veicot apsekošanas darbu. Starp diagnostikas pirmo un pēdējo reizi bojājumu fiksēšana netiek veikta, līdz ar to būs grūtāk paredzēt, kādā posmā bojājumi radušies,» sistēmu priekšrocības raksturo jumtu eksperts. Salīdzinot abas raksturotās jumta tehniskās apsekošanas ierīces, jāsecina, ka būtisks pluss ProGeo sistēmai ir diagnostikas nepārtrauktība. «Savukārt izmantojot mobilo iekārtu, var gadīties apstākļi, kas traucē diagnostikai. Piemēram, ar šo iekārtu nevarēs noteikt bojājumus lietus laikā – lai ar to strādātu, nepieciešama sausa plakne. Ir vēl trešais variants – impulsa metode, ar ko iespējams noteikt bojājumus zem zaļajiem jumtiem, bruģa un plākšņu segumiem, bet noteikšanas iespējamība ir mazāka daudzu blakus apstākļu dēļ. Var gadīties, ka pati jumta konstrukcija neļauj ar šo iekārtu noteikt bojājumus.»

Pirmajā gadījumā sistēma strādās bez aizķeršanās, jo tā jau ir iebūvēta jumtā – pārējos divos gadījumos noteikšanas precizitāte atkarīga no konstrukciju sarežģītības.

Jaunums Latvijā

Līdz šim vienīgais kvalitātes garants bija vien ticība jumiķa teiktajam, bet tagad ir iespēja pārliecināties par tā patiesumu. Lai noteiktu plaisas jumta seguma hidroizolācijā, nebūt nav jāgaida, kad bojājumi vērsīsies plašumā – ar tehniskās apsekošanas sistēmu palīdzību iespējams noteikt pat adatas izmēra caurumus.

Apsekošanas izmaksas ar mobilās iekārtas palīdzību ir 80 eiro stundā plus transporta izmaksas. «Esam noteikuši tāmi stundās, jo ir grūti pateikt, cik apjomīgi bojājumi gaida un cik bieži būs jāpārtrauc process, lai tos fiksētu,» apsekošanu raksturo A. Liede. ProGeo uzstādīšanas izmaksas lielākoties atkarīgas no projekta sarežģītības, bet pārsvarā tās ir no 6 eiro par kvadrātmetru un uz augšu. «Jārēķinās, ka tā saucamā vadības bloka izmaksas neatkarīgi no apsekojamās teritorijas būs vienādas.» Pirms nolemt par labu kādam no jumtu apsekošanas veidiem, A. Liede rosina ēku īpašniekus aizdomāties par materiālajiem izdevumiem, kas var būt, neveicot diagnostiku laikus.

***

uzziņai

JUMTU EKSPERTĪZE UN KONSULTĀCIJAS

• Jumtu apsekošana

• Tehniskā uzraudzība

• Projekta mezglu izstrāde

• Konsultācijas

• Adrese: Lizuma iela 5 J, Rīga, LV1006

Mob.tālr. 29268323

epasts: info@jumti.lv

Promo raksts tapis sadarbībā ar Jumti un Fasādes