Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Koenzīms Q10 – enerģijai un aizsardzībai

© Šarūnas Mažeika F64

Koenzīma Q10 nosaukumu plašāka sabiedrība pirmoreiz ievēroja, skatoties kosmētikas līdzekļu reklāmas televīzijā. Koenzīms Q10 ir vitamīniem līdzīga viela, kas sastopama visās organisma šūnās un ir vajadzīga, lai pārvērstu enerģijā ar ēdienu uzņemtās uzturvielas – taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus, kā arī nodrošinātu antioksidatīvo aizsardzību.

Medicīnas zinātniekiem šī viela pazīstama jau vairāk nekā 50 gadu. Turpinās pētījumi par koenzīma Q10 lomu cilvēku veselības uzlabošanā.

Koenzīms Q10 daļēji tiek sintezēts organismā, daļēji uzņemts ar uzturu. Vislielākā Q10 koncentrācija ir sirds muskuļa audos. Izpētīts, ka, cilvēkam kļūstot vecākam, šī koncentrācija samazinās. Visaugstākā tā ir 20 gadu vecumā; 40 gados – par aptuveni 30% mazāka, bet 60 gados – jau par 40–60% mazāka. Taču vecums nav vienīgais koenzīma Q10 līmeņa krišanās cēlonis. Pazeminātu līmeni novēro cilvēkiem ar aterosklerozi, Parkinsona slimību, Alcheimera slimību, vairogdziedzera un aknu problēmām, bronhiālo astmu u.c.

Ar koenzīmu Q10 bagātākie produkti ir liellopu gaļa, jo sevišķi – sirds un aknas, siļķes, sojas eļļa, olīvu eļļa, vīnogu kauliņu eļļa, zemesrieksti u.c.

Pēdējo 20 gadu laikā notikuši klīniski pētījumi par to, vai ir lietderīgi iekļaut koenzīmu Q10 sirds un asinsvadu slimību kompleksā ārstēšanā līdz ar citiem preparātiem. Atzīts, ka koenzīms Q10 sirds mazspējas slimniekiem palīdz mazināt tādus simptomus kā cianoze, tūska, reiboņi. Koenzīmu Q10 iesaka lietot papildus nozīmētajai terapijai arī tiem, kas atkopjas no miokarda infarkta. Austrālijas zinātnieki izpētījuši, ka šī viela palīdz normalizēt paaugstinātu asinsspiedienu. Tiek pētīta arī koenzīma Q10 trūkuma saistība ar holesterīna līmeni pazeminošo preparātu – statīnu – lietošanu. Starptautiskā zinātniskā konferencē, kas nesen notika Londonā, tika apspriesta ASV pētnieku izvirzītā hipotēze, ka statīni, iespējams, ir galvenais sirds mazspējas cēlonis. Tas vēl nav simtprocentīgi zinātniski apstiprināts. Tomēr ir zināms, ka statīni izsmeļ koenzīma Q10 krājumus un nomāc tā ražošanu.

Pastāv saistība starp koenzīma Q10 līmeni organismā un smaganu veselību. Ja zobu tīrīšanas laikā asiņo smaganas, tas liecina par koenzīma Q10 trūkumu. Lai stāvokli uzlabotu un pasargātu no periodontīta, koenzīmu Q10 var uzņemt iekšķīgi un arī lietot zobu pastas, kurām tas pievienots.

Kaut gan nepieciešami papildu pētījumi, lai izdarītu galīgus secinājumus, ir vērts mēģināt risināt vīriešu neauglības problēmu, lietojot koenzīmu Q10. Līdzšinējie rezultāti vieš cerību. Pētījumā, kas notika Markes politehniskajā universitātē Itālijā dr. Dženkarlo Balerčijas vadībā, tika secināts, ka koenzīmam Q10 piemīt spēja ievērojami uzlabot spermatozoīdu kustīgumu, jo tas intensificē enerģijas apmaiņu spermas šūnās, līdz ar to spermatozoīdi kļūst enerģiskāki un ātrāk nokļūst līdz olšūnai.

Somijā veiktie pētījumi, kuros piedalījās profesionāli distanču slēpotāji, parādīja, ka pēc koenzīma Q10 lietošanas uzlabojās sasniegtie rezultāti, sportisti spēja ilgāk trenēties un ātrāk atgūt spēkus pēc sacensībām un intensīvas treniņu slodzes periodiem. Ir notikuši arī pirmie pētījumi, kas ļauj izvirzīt domu, ka koenzīms Q10 palīdz arī hroniska noguruma gadījumā. Protams, jāpārliecinās, vai nogurums nav kādas nopietnas slimības simptoms.

Jo vairāk enerģijas spēj saražot ādas šūnas, jo labāk tās pretojas novecošanas procesam. Koenzīms Q10 ir iecienīta ādas kopšanas līdzekļu sastāvdaļa, tomēr iekšķīgi lietojamie koenzīma Q10 preparāti dod labāku efektu. Tie nodrošina ādu ar enerģiju, stiprina to, novērš noguruma pēdas, palielina elastīgumu un palīdz cīnīties ar grumbiņām.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Pharma Nord

NODERĪGI!

Kā izvēlēties Q10 preparātus

Ieteicamas kapsulas ar eļļas pildījumu. Koenzīms Q10 ir taukos šķīstošs, kas nozīmē, ka tam vajadzīga eļļa, lai varētu izšķīst.

Pārliecinieties, ka kapsulas nav caurspīdīgas. Gaisma iznīcinoši iedarbojas uz preparāta sastāvu.

Apspriedieties ar farmaceitu – viņš zinās pastāstīt vairāk par produktiem un palīdzēs izvēlēties labāko variantu.