Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Cigoriņi kafijai un ārstniecībai

© F64

Cigoriņus lielākoties kaltē kafijai, bet, ja nesagrauzdē, bet tikai izžāvē, tad lieto ārstnieciskajām tējām. Cigoriņu garša atgādina dabiskas kafijas garšu, piedevām ir nekaitīga un arī ārstnieciska.

Tie, kuri iecienījuši dabisku kafiju, var pievienot tai cigoriņus, un tās kaitīgā iedarbība zināmā mērā būs mazinājusies.

Cigoriņu sakne kalpo kā vērtīgs produkts uzturam, plaši to izmanto konfekšu un tortu, kafijas un tējas dzērienu pagatavošanā, piešķirot specifisku garšu, aromātu un nokrāsu.

Ārstnieciskā nolūkā izmanto visu augu. Cigoriņu saknēs ir rūgta ekstraktviela, taukvielas, miecvielas, olbaltumvielas, pektīns, C, B1, E vitamīns, ēteriskās eļļas, minerālsāļi un liels daudzums mikroelementu. Ārstnieciskiem cigoriņa preparātiem piemīt pretmikrobu, urīndzenoša, nomierinoša un apetīti veicinoša iedarbība.

Cigoriņi labvēlīgi ietekmē kuņģa un zarnu trakta, arī aknu darbību, veicina žults sekrēciju, uzlabo vielmaiņu, ārstē cukurslimību. Cigoriņu ziedu uzlējums nomierina centrālo nervu sistēmu un pastiprina sirdsdarbību.

Cigoriņu lapas kopā ar citiem zaļumiem spiež sulā, pievieno jaukto zaļumu salātiem. Svaigu cigoriņu dzinumu sulu iesaka dzert tad, ja ir mazasinība.

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Dažs dzer cigoriņu kafiju, bet cits cigoriņus kaltē un žāvē vai izmanto salātos. Cigoriņos ir rūgtvielas, tās veicina gremošanas sulas izdalīšanos, līdz ar to uzlabo kuņģa darbību; sastāvā ir arī dažādi vitamīni – B un C, beta karotīns, minerālvielas līdzīgi kā lapu salātos un dārzeņos. Cigoriņu kafija ir citādāka nekā dabiskā, tajā nav kofeīna. Tie, kam patīk kafijas dzeršanas rituāls un kofeīns nav ieteicams, ir paaugstināts asinsspiediens, kuri ir vieglāk uzbudināmi un nervozāki, var priekšroku dot cigoriņu kafijai.

RECEPTES

Cigoriņu sakņu uzlējums (lieto pret zobu sāpēm)

Tējkaroti cigoriņu sakņu novāra ar 2 glāzēm ūdens, atstāj uz 1 līdz 2 stundām, nokāš, pievieno cukuru. Lieto pa pusglāzei pirms ēšanas 3 reizes dienā.

Cigoriņi ar pienu

Cigoriņus lieliski var kombinēt ar pienu – tādējādi iegūst riekstu garšu. Cigoriņu dzērienu var gatavot ar ūdeni slāpju remdēšanai. Tad 2 ēdamkarotes cigoriņu vāra 2 līdz 3 minūtes litrā ūdens, ļauj, lai ievelkas, un pēc tam šķidrumu filtrē caur sietiņu.

Vanna ar cigoriņiem

400 g cigoriņu tējas aplej ar 3 l vāroša ūdens, atstāj 2 stundas, pēc tam nokāš, ielej vannā, kur ūdens temperatūra ir apmēram 39 °C. Lieto 10 līdz 15 minūtes ik pēc dienas. Kurss – 6 līdz 8 vannas.

Cigoriņu kafija

Nedaudz sagrauzdē kaltētu cigoriņu saknes, kamēr iegūst gaiši brūnu nokrāsu, un samaļ kafijas dzirnaviņās. Cigoriņus labāk pilnībā nesagrauzdēt, nekā pārgrauzdēt. Jo dzēriens ir rūgtāks, jo vērtīgāka ir tā iedarbība. Kafiju iesaka dzert kopā ar medu.

NODERĪGI

Cigoriņu kafiju vislietderīgāk dzert ar maisījumu no pieneņu, diždadža, vārpatas saknes, ar soju, mežrozītes sēklām, protams, visas šīs piedevas vispirms apgrauzdē un pēc tam samaļ kafijas dzirnaviņās.

Latvijā no cigoriņu saknes gatavo aukstu dzērienu ar medu, ābolu sulu un citronu, bet Igaunijā – olu kafiju. Ar cigoriņiem aromatizē augļu–ogu tēju.

Cigoriņus var izmantot bērnu uzturā kā vērtīgu kafijas aizstājēju. 1 līdz 2 tējkarotes sausā pulvera izšķīdina tasītē karsta ūdens, pievieno pienu vai krējumu.