Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

RECEPTE: Palutini ģimeni ar vistas balotīni

© F64

Balotīne ir franču pavāru izgudrojums, un vārdam ballotine ir gluži prozaiska nozīme – sainītis, pauniņa. Gaļa tiek atbrīvota no kauliem,tad to izplacina, pārliek ar pildījumu un satin vai sasien veltnī.

Dažās vistas balotīnes receptēs tiek īpaši uzsvērts, ka nedrīkst sabojāt vistas ādu, tai jāpaliek pilnīgi veselai. Gatavojot pildījumu, var likt lietā visu savu izdomu. Maizes mīkstuma vai rīsu pildījums labai balotīnei tiek uzskatīts par pārāk ikdienišķu, to iesaka gatavot no dažādiem gaļas produktiem, pastētes, maltas gaļas ar piedevām, protams, lieto zaļumus un garšaugus, var izmantot arī dārzeņus un augļus, riekstus. Ļoti labi, ja, sagriežot balotīni, atklājas garšīgi krāsu kontrasti. Izsmalcinātai jābūt arī mērcei.

Balotīnes cep cepeškrāsnī, sautē, grilē, tvaiko. Temperatūrai gaļas iekšienē būtu jāsasniedz vismaz 75 grādus. 

Darbs, gatavojot balotīni, sanāk diezgan liels, bet balotīne jau nav parasts ikdienas ēdiens, tā vieta ir svētku pusdienu galdā, kad nav īstā reize steigties un izņēmuma kārtā var arī pievērt acis uz kalorijām.

RECEPTES

Vistas balotīne ar cūkgaļu un vistu akniņām

Sastāvdaļas. Viena vista, 200 g malta cūkas šķiņķa, 200 g dūmota šķiņķa, 3–4 vistu akniņas, divi sīpoli, divas ēdamkarotes brendija, divas ķiploku daiviņas, sauja notīrītu pistāciju, sāls, malti melnie pipari, ēdamkarote sviesta.

Pagatavošana. Vistai nogriež spārniņus un kājas. Kautķermeņa vēderu pārgriež gareniski uz pusēm, uzmanīgi atbrīvo gaļu no kauliem, izplāj uz dēļa ar ādu uz leju, viegli izdauza ar gaļas āmuriņu. Samaļ vistu akniņas, dūmoto šķiņķi, sīpolus un ķiplokus, pievieno brendiju, sajauc ar malto cūkgaļu, pieliek sāli un piparus. Vistas gaļu pārklāj ar sagatavoto pildījumu, uzkaisa pistācijas, satin veltnī, nosien ar diegu, ietin folijā, liek iesildītā cepeškrāsnī, cep aptuveni stundu. Kādu laiciņu pirms cepšanas beigām foliju noņem, balotīni apslacina ar cepeša šķidrumu, pārziež ar sviestu un cep, līdz izveidojas brūna garoziņa.

Mērci gatavo, uztumējot cepeša šķidrumu ar miltiem, vajadzības gadījumā pieliek vēl sāli.

Balotīne no vistu krūtiņām

Sastāvdaļas: Divas lielas veselas vistu krūtiņas, sauja svaigu spinātu lapu, 100 g svaigā siera, divas ķiploku daiviņas, nedaudz pētersīļu zaļumu, divas ēdamkarotes kapātu grauzdētu valriekstu, šķipsniņa rupji maltu piparu, viena ēdamkarote sviesta, divi puravi (baltās daļas), viena glāze vistas buljona.

Pagatavošana: Spinātu lapiņas blanšē 20 sekunžu, nosusina. Ķiploku daiviņas un pētersīļu zaļumus sīki sasmalcina, puravus sagriež plānās šķēlītēs. Vistu krūtiņas uzmanīgi atbrīvo no kauliem, izplacina uz dēļa, pārliek ar spinātiem. Sajauc svaigo sieru ar ķiplokiem, pētersīļiem, valriekstiem un pipariem, maisījumu pārliek vistu krūtiņām. Puravus izsautē mīkstus, pārliek pildījumam. Satin krūtiņas veltnīšos, liek ledusskapī uz 4–8 stundām. Dziļā karstumizturīgā traukā lej buljonu, ievieto balotīnes, cep 170 grādu temperatūrā 30–40 minūšu.