Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Pasaulē

VAKARA ZIŅAS: Kubā aizliedz Če Gevaras un Čavesa odekolonus

© scanpix

Ar fiasko beidzies Kubas valsts parfimērijas kompānijas «Labiofam» mēģinājums laist pārdošanā odekolonus «Ernesto» un «Hugo», kas veltīti vienam no Kubas revolūcijas līderiem Ernesto Če Gevaram un bijušajam Venecuēlas prezidentam Ugo Čavesam. Dienu pēc skaļā paziņojuma par šādu parfimērijas preču izstrādāšanu kompānijas vadītāji izsaukti «uz paklāja» valdībā, kur viņiem paskaidrots, ka tirgoties ar revolucionāru vārdiem ir politiski tuvredzīgi.

«Tā bija nopietna kļūda. Mūsu revolūcijas simboli allaž ir bijuši un būs svēti,» Kubas komunistiskās valdības nostāju paudis laikraksts «Granma». Tas vēsta, ka «Labiofam» vadītāji, iespējams, vēlējušies tikai labu, iemūžinot pazīstamo sociālistu vārdus, taču nav apzinājušies savas rīcības iespējamās sekas. «Ir taču absolūti nepieņemami, ka ļaudis varētu doties uz veikaliem un tur «nopirkt» vai nu Ernesto Če Gevaru, vai Ugo Čavesu,» norādījis laikraksts. Rakstā arī uzsvērts, ka kubiešu parfimēru iniciatīva izraisījusi plašu sašutumu sabiedrībā, kas arī domā, ka revolūcijas vadoņu vārdu iemūžināšana šādā veidā uzskatāma par zaimošanu.

Kubas valdība arī uzsvērusi, ka parfimēri pat neesot sazinājušies ar Če Gevaras un Čavesa tuviniekiem, lai noskaidrotu viņu viedokli par odekolonu laišanu pārdošanā. Iepriekš «Labiofam» gan bija vēstījusi, ka nevienam no tuviniekiem nekādu pretenziju neesot. Kubiešu prese klusē par to, kādas sankcijas vērstas pret kompānijas vadītājiem, taču Maiami bāzētais emigrantu radio jau vēstījis, ka vairāki cilvēki savas «politiskās tuvredzības» dēļ zaudējuši amatus un izslēgti no komunistiskās partijas.