Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

ANO ziņojums: "Islāma valsts" draudi saglabājas

© SIPA/Scanpix

Džihādistu grupējums "Islāma valsts" turpina daudzviet pasaulē "motivēt uz sekmēt" uzbrukumus, kā arī finansēt atbalstītājus, neraugoties uz militārajām sakāvēm tā dēvētajā kalifātā Sīrijā un Irākā, teikts ceturtdien izplatītajā ANO ziņojumā.

Naudas pārskaitījumi uz ārzemēm, kas bieži vien ir nelielas summas un tāpēc grūti izsekojamas, tiek veikti laikā, kad "Islāma valsts" aktivizējusi starptautiskos centienus, kā to "demonstrējis Eiropā notikušo uzbrukumu straujākais temps".

Finansējuma avoti joprojām ir ienākumi no naftas ieguves, kā arī nodokļi, kas ir jāmaksā džihādistu kontrolēto teritoriju iedzīvotājiem.

"Islāma valsts" cenšas izvērst savu darbību ne tikai Eiropā, bet arī Āzijas dienvidaustrumos, ziņojumā norāda ANO Drošības padomes eksperti, atgādinot par Filipīnām, kur kaujās pilsētā valsts dienvidos divos mēnešos dzīvību zaudējuši teju 700 cilvēku.

EPA/Scanpix

Īpaša uzmanība jāvelta radikalizētajiem nepilngadīgajiem jauniešiem, kas atgriežas dzimtajās valstīs, izgājuši nopietnu "Islāma valsts" sagatavošanas skolu.

Mosulas operācijā sastaptā "Islāma valsts" pretestība liecina, ka grupējuma pavēlniecības un kontroles struktūra "nav pilnībā salauzta" un tā "joprojām rada nopietnus militāros draudus".

"Islāma valsts" arī iemācījusies pārtaisīt komerciāli pieejamos dronus un pat būvēt pati savus bezpilota lidaparātus izlūkošanas un spridzināšanas uzdevumiem.

Otrs džihādistu grupējums "Al Qaeda" saglabā spēcīgus tīklus Rietumāfrikā, Austrumāfrikā un Arābijas pussalā, it īpaši Jemenā. Pateicoties vietējām aliansēm kaujinieki var pāriet no konkurējošā grupējuma otrā.

Ekspertu komiteja arī aicināja Drošības padomi atgādināt dalībvalstīm, ka atbilstoši sankcijām, ko ANO noteikusi abiem grupējumiem, maksāt izpirkumu par ķīlniekiem nav likumīgi.

"Islāma valsts" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", pēdējā laikā džihādistu kontrolētās teritorijas ievērojami sarukušas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī ir uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.