Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Kims Čenuns pirmo reizi tiekas ar Dienvidkorejas amatpersonām

© Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna un Dienvidkorejas delegācijas sarunās panākta "apmierinoša" vienošanās, otrdien vēsta Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Kims pirmdien uzņēma desmit cilvēkus lielu Dienvidkorejas pārstāvju delegāciju, kurā ietilpa arī prezidenta Muna Džēina galvenais padomnieks drošības jautājumos Čuns Eujons. Viņiem pirmdienas vakarā bijušas vakariņas un "vaļsirdīgas sarunas", ziņo KCNA.

Diskusiju tematu vidū bija iespējamās sarunas, veidi "akūtā militārā saspīlējuma mazināšanai Korejas pussalā" un dialoga turpināšana, vēsta KCNA.

Sīkāka informācija par "apmierinošo vienošanos" netiek sniegta. Dienvidkorejas delegācija pēc tikšanās ar Ziemeļkorejas amatpersonām Phenjanā otrdien atgriezīsies mājās, vēsta Seulas ziņu aģentūra "Yonhap".

Tā bija pirmā reize, kad Kims ticies ar augsta ranga amatpersonām no Dienvidkorejas, kopš viņš 2011.gadā kļuva par Ziemeļkorejas līderi.

Vizīte ir atbildes solis Ziemeļkorejas līdera māsas vizītei Dienvidkorejā olimpisko spēļu laikā, kad Kims Čenuns ar viņas starpniecību uzaicināja Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu apmeklēt Phenjanu.

Muns sākotnēji piesardzīgi izturējās pret šo uzaicinājumu. Dienvidkoreja vēlas pārliecināties, ka rīkojas saskaņoti ar Savienotajām Valstīm, kuras pastiprinājušas spiedienu uz Ziemeļkoreju, cerot panākt, ka tā atteiksies no saviem kodolieročiem.

Tikmēr Ziemeļkoreja uzsvērusi, ka miera sarunām būtu jāsākas bez priekšnosacījumiem.

Vašingtonas prasība, lai Ziemeļkoreja atsakās no sava kodolarsenāla "ir vairāk nekā smieklīga", sestdien paziņoja Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis.

Pirms došanās uz Ziemeļkoreju, delegācijas vadītājs Čuns sacīja, ka viņš vizītes laikā apliecinās prezidenta apņēmību atbrīvot Korejas pussalu no kodolieročiem un sasniegt ilgstošu mieru.