Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Thamluanas alu plāno izmantot komerciāliem mērķiem

likumsaka CEĻŠ SLĒGTS. Līdz oktobrim, kad Taizemes ziemeļos beigsies lietus sezona, alā pavisam noteikti neviens netiks ielaists © Scanpix

Pateicoties jauno futbolistu un viņu trenera izglābšanai, Thamluanas alu komplekss ieguvis starptautisku atpazīstamību, un uzņēmīgi ļaudis cenšas kalt dzelzi, kamēr tā karsta. Taizemes Tūrisma pārvade (TAT) plāno, ka ala varētu kļūt par tūristu iecienītu galamērķi, glābšanas operācijas vadītājs tajā iecerējis ierīkot muzeju, bet vairākas kino producentu kompānijas jau cīnās par tiesībām uzņemt grāvējfilmu, kuras sižets būtu balstīts uz dramatiskajiem notikumiem Taizemes ziemeļos.

Pateicoties jauno futbolistu un viņu trenera izglābšanai, Thamluanas alu komplekss ieguvis starptautisku atpazīstamību, un uzņēmīgi ļaudis cenšas kalt dzelzi, kamēr tā karsta. Taizemes Tūrisma pārvade (TAT) plāno, ka ala varētu kļūt par tūristu iecienītu galamērķi, glābšanas operācijas vadītājs tajā iecerējis ierīkot muzeju, bet vairākas kino producentu kompānijas jau cīnās par tiesībām uzņemt grāvējfilmu, kuras sižets būtu balstīts uz dramatiskajiem notikumiem Taizemes ziemeļos.

Divu pirmo ideju realizēšana uz kādu laiku gan būs jāatliek. Taizemes premjers Prajuts Čanoča paziņojis, ka ala apmeklētājiem ir slēgta līdz laikam, kamēr tiks veikti nepieciešamie drošības pasākumi - izvietotas norādes un vietām arī apgaismojums, kā arī veikti citi labiekārtošanas darbi, raksta Reuters.

Pašlaik alas apmeklēšana arī nav aktuāla, jo no jūnija līdz oktobrim Taizemes ziemeļos, netālu no robežas ar Mjanmu, ir musonu lietus sezona, kuras laikā Thamluana, gluži tāpat kā citas līdzīgas alu sistēmas, kas atrodas šajā reģionā, mēdz applūst. Dīvaini, ka to nebija ņēmis vērā futbola komandas Mežakuiļi treneris (vietējais iedzīvotājs), riskējot kopā ar jaunajiem futbolistiem doties alā jūnija otrajā pusē. The Nation vēsta, ka pašlaik ceļu, kas ved uz alas ieeju, bloķējusi policija un daudzajiem ziņkārīgajiem piekļūšana šai vietai ir liegta.

Taču situācija var mainīties jau pēc dažiem mēnešiem, kad, iestājoties sausajai sezonai, alu sistēmas apmeklējums kļūs relatīvi drošs. Austrālijas televīzijas kompānija ABC vēsta, ka daudziem vietējiem iedzīvotājiem, it sevišķi jauniešiem, pastaigas pa alām ir iecienīts brīvā laika pavadīšanas veids. Vietējie šo alu sistēmu dēvē par Tham Luang Nang Non jeb Dusošās princeses lielo alu, un ar to ir saistīta kāda leģenda. Sensenos laikos vietējā valdnieka meita iemīlējusies kādā prastā zirgkopī. Kad par to uzzinājis karalis, viņš licis meitas mīļoto nogalināt, bet princese, kura bijusi mātes cerībās, devusies kalnos, kur izdarījusi pašnāvību. No dažiem skatu punktiem kalnu grēda, zem kuras aptuveni 900 metru dziļumā plešas alu komplekss, patiešām atgādina saļimušu sievieti, bet vietējie iedzīvotāji mēļo, ka alās tekošais ūdens patiesībā esot princeses asinis.

Atšķirībā no Taizemes centrālās daļas un dienvidiem, kur tūristus pievilina Bangkokas naktsdzīve un slavenās pludmales, valsts ziemeļu daļu apmeklē krietni mazāk ārzemnieku, turklāt starp viņiem dominē diezgan ekstrēmas un spartiskas atpūtas piekritēji, kuru ieguldījums vietējā ekonomikā nav tas lielākais. Thamluanas atpazīstamības konvertēšana finansiālā labumā ir lielisks mērķis, uz ko tiekties, pavēstījis bijušais Čiangrajas provinces gubernators un glābšanas misijas vadītājs Narongsaks Osottanakorns, informējot par nodomu alā ierīkot mūsdienīgu interaktīvo muzeju, kas ļaus vairāk uzzināt par glābšanas operācijas gaitu. Pirmie eksponāti šim muzejam jau ir savākti, jo akvalangisti, kas piedalījās pusaudžu glābšanā, labprāt piekrituši atstāt nolietoto ekipējumu. Muzeja izveidošana, protams, nav pāris mēnešu jautājums, tam būs nepieciešami gadi, bet tikmēr TAT cer jau rudens sezonā organizēt ārzemju tūristu grupu ceļojumus uz Thamluanas alu - ideālā gadījumā gidu lomu par relatīvi labu samaksu pat varētu uzņemties kāds no izglābtajiem jauniešiem.

Taču uz peļņu cer ne tikai taizemieši. Divas Holivudas kompānijas - Pure Flix un Ivanhoe Pictures - paziņojušas par gatavību uzņemt spēlfilmu par šo glābšanas operāciju. Pure Flix lielākais trumpis ir tas, ka viens no šīs kompānijas dibinātājiem Maikls Skots ir precējies ar taizemieti, kura, turklāt bijusi laba paziņa bojāgājušajam akvalangistam Samanam Gunanam. M. Skots un viņa kolēģi jau paspējuši nointervēt vairākus glābšanas operācijas dalībniekus, taču atšķirībā no Ivanhoe Pictures darbiniekiem nevar lepoties ar atbalstu Taizemes valdības un armijas aprindās, kas šajā gadījumā var izrādīties noteicošais faktors, ziņo ABC.